Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα

Τις διατάξεις του νομοσχεδίου βάσει του οποίου αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα παρουσιάζει το μεσημέρι της Τετάρτης, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποποινικοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η χρήση ναρκωτικών, η προμήθεια και η κατοχή τους (για προσωπική χρήση), ενώ την ίδια στιγμή γίνονται αυστηρότερες οι διατάξεις που αφορούν την εμπορία και τα κυκλώματα διακίνησης.
Έτσι με βαρύτατες ποινές -έως και με ισόβια- τιμωρούνται οι ειδικές κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών όπως για παράδειγμα από δημόσιοι υπάλληλοι (γιατροί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί), οι οποίοι έρχονται σε επαφή με εξαρτημένους σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα στρατόπεδα, τα καταστήματα κράτησης, τα σχολεία κ.λπ.


Επιπλέον, προβλέπεται η επιβολή και χρηματικής ποινής από 50.000 έως 500.000 ευρώ για τις ίδιες περιπτώσεις.
Προβλέπεται επίσης η τιμωρία με ισόβια κάθειρξη -σε συνδυασμό με χρηματική ποινή που μπορεί να φτάσει και τις 600.000 ευρώ- για τους κατ' επάγγελμα διακινητές ή χρηματοδότες διακίνησης φορτίων ναρκωτικών.
Η καλλιέργεια δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι μόνο για προσωπική χρήση, τιμωρείται με τρεις μήνες κράτηση, ενώ με έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 2.000 ευρώ τιμωρείται η χρήση κάνναβης σε δημόσιο χώρο.
Σε περίπτωση διάγνωσης εξάρτησης κατηγορουμένου προβλέπεται πλέον η δυνατότητα συμμετοχής του σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης αναγνωρισμένων υπηρεσιών, όπως του ΚΕΘΕΑ και του ΨΝΑ, ή χορήγησης υποκατάστατων (ΟΚΑΝΑ), ενώ προβλέπονται και οι περιπτώσεις περίθαλψης για παθήσεις που συνδέονται με τη χρήση (ηπατίτιδα, AIDS).
Σε κάθε φάση της ποινικής διαδικασίας παρέχεται δυνατότητα να διαταχθεί ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη είτε αυτεπάγγελτα, ή μετά από αίτημα του κατηγορούμενου για να καθοριστεί αν πράγματι υπάρχει εξάρτηση.

Ειδικότερα οι νέες, ευνοϊκές ποινές, για εξαρτημένους κατηγορούμενους διαμορφώνονται ως εξής:

- Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις λεγόμενες προνομιούχες πράξεις διακίνησης (κατά το νόμο είναι τα ελαφρότερα αδικήματα περί την διακίνηση), τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος.
- Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις κατά το νόμο βασικές πράξεις διακίνησης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.
- Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις θεωρούμενες διακεκριμένες (όχι όμως και τις ιδιαίτερα διακεκριμένες) πράξεις, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ