Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

5 με 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται να ρίξουν την κυβέρνηση !!!


Τουλάχιστον 5 με 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προειδοποιούν το Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης και την μείωση των τιμών στον ιδιωτικό τομέα.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το επερχόμενο (καταστροφικό για τις ελληνικές τράπεζες) κούρεμα 50% των ελληνικών ομολόγων (που κατά τον Βενιζέλος είναι… τεχνικό θέμα), μπορεί να εγκλωβίσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Και εδώ δεν είναι μόνο θέμα κλίματος (που διαμορφώνουν δημοσιεύματα όπως αυτό των γερμανικών Financial Times για τον Παπανδρέου που παραιτήθηκε δύο φορές), αλλά δημιουργίας αντικειμενικών πολιτικών συνθηκών, όπως είναι η αναβολή της απόφασης του Eurogroup για την 6η δόση. Η πραγματικότητα είναι ότι δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες για την κυβέρνηση Παπανδρέου – Βενιζέλου, στους οποίους χρεώνεται η πλήρης κατάρρευση της χώρας. Ο ΓΑΠ, όπως είπε στους βουλευτές του, φοβάται το «κοινωνικό μπαμ».
Ήδη τα διάφορα κέντρα (εκδοτικά, πολιτικά, οικονομικά) προωθούν τα δικά τους πολιτικά σενάρια αποσταθεροποιώντας την αδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία. Ο ένας παίζει την συγκυβέρνηση χωρίς να προηγηθούν εκλογές, ο άλλος εμφανίζει την ομάδα φιλομνημονιακής πολιτικής που θα ήθελε να κυβερνήσει. Προβάλλονται πλέον εναλλακτικά κυβερνητικά σενάρια, χωρίς τον Παπανδρέου στην εξουσία.
Μπορεί ο ΓΑΠ να αντέξει την ώρα που η κατάσταση επιδεινώνεται; Ο Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι έχει λεφτά μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου (δηλαδή μέχρι να αποφασίσει το Eurogroup), άρα δεν υπάρχει ανάγκη εκλογών. Ουσιαστικά προσαρμόσθηκε στην τακτική του Παπανδρέου να μην γίνουν εκλογές.
Όμως το παιχνίδι δεν παίζεται εκεί, αλλά α) στους ψηφοφόρους και β) στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία «ψάχνεται», αντιδρά και «πληρώνει τη νύφη» από την πολιτική του ΓΑΠ, ο οποίος κρύβεται. Αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να πετάξουν το βάρος από πάνω τους. Αν δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει άλλη αξιόπιστη κυβερνητική λύση, οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ρίξουν την κυβέρνησή τους. Ούτε ο Παπανδρέου (και πλέον) ούτε ο Βενιζέλος μπορούν να τους ελέγξουν και να επιβάλουν τους δικούς τους όρους.