Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Στη διάθεση ευπαθών ομάδων το «KOINΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ»

Είναι προφανές πως στο νέο περιβάλλον όπως διαμορφώνεται στη σύγχρονη κοινωνία, σημαντικά κοινωνικά στρώματα οδηγούνται σε συνθήκες φτώχιας και οικονομικής δυσπραγίας, πρωτοφανή για τη χώρα μας τα τελευταία  χρόνια.         Σε αυτό το κρίσιμο στάδιο εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας, ο Δήμος Καρπενησίου έχει το ηθικό και κοινωνικό καθήκον περισσότερο από κάθε άλλη φορά να αναλάβει πρωτοβουλίες και κοινωνικά προγράμματα που θα συντηρούν και θα δυναμώνουν την κοινωνική συνοχή.

Η Δημοτική Αρχή προκειμένου να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αναπτύσσει μια δέσμη αλληλένδετων κοινωνικών δράσεων που επιτυγχάνουν την εμπλοκή των ευπαθών ομάδων στον κοινωνικό ιστό και προσβλέπουν στην καλλιέργεια κοινωνικής ευθύνης προς κάθε μορφή κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων και ομάδων του πληθυσμού μας.
Μετά τη διασφάλιση και διεύρυνση των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» και τη λειτουργία των «Γευμάτων Αγάπης», ακολουθεί η σύσταση του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» στο Δήμο μας .
Συγκεκριμένα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο στοχεύει στην κάλυψη πρωτογενών αγαθών επιβίωσης αναξιοπαθούντων πολιτών του Δήμου μας. Η κάλυψη αυτή θα πραγματοποιείται με την παραχώρηση δωρεάν τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες από εταιρείες και επιχειρήσεις με τη μορφή χορηγίας ή δωρεάς και θα διανέμονται μηνιαίως σε άτομα με βάση τα κριτήρια που θα τεθούν για τους τελικούς δικαιούχους από αρμόδια επιτροπή της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου μας.
Τη διαχείριση του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα αναλάβει η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας και οι Ειδικοί Σύμβουλοι του Δήμου και η λειτουργία του θα στηρίζεται στην προσφορά των Εθελοντών Δημοτών.
Οι αιτήσεις για την καταβολή χορήγησης δωρεάν προϊόντων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα διαρκέσουν από 3-20 Οκτωβρίου και θα κατατίθενται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας η οποία θα κάνει και την τελική επιλογή.
Όσοι δικαιούνται, βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων , τη στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό, εκδίδοντας την Κάρτα Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1)Αίτηση ενδιαφέροντος
2)Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας
3)Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας
4)Εκκαθαριστικό Εφορίας ή Υπεύθυνη Δήλωση περί μη υποχρεωτικής  υποβολής φορολογικής δήλωσης θεωρούμενη από τη ΔΟΥ
5)Κάρτα ανεργίας (αν υπάρχει)
6)Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
7)Γνωμάτευση Πρωτοβάθμιας Επιτροπής περί ποσοστού αναπηρίας εφόσον πρόκειται για Α.Μ.Ε.Α.
Εκτός από τα βασικά δικαιολογητικά θα συνεκτιμηθούν και άλλα στοιχεία όπως το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (δεν θα πρέπει να  ξεπερνά τις 4.000 ευρώ ετησίως), η πολυτεκνία, οι μονογονεϊκές οικογένειες , συνθήκες στέγασης, περιουσιακή κατάσταση, ύπαρξη προβλημάτων υγείας.
Ο Δήμαρχος δήλωσε: «Η ανάγκη των καιρών και η συνεργασία όλων μας γέννησαν μια ιδέα που με πολύ προσπάθεια θα γίνει σημείο αναφοράς της κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου μας. Τοπικές αρχές, κοινωνικοί φορείς, επιχειρήσεις και ευαισθητοποιημένοι δημότες συναντιόμαστε, συζητάμε, προβληματιζόμαστε, και δρούμε δημιουργικά χτίζοντας το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης μας. Καλώ όλους, να στηρίξουμε τη δράση αυτή με κάθε τρόπο ενεργοποιώντας την κοινωνία των πολιτών ως πυλώνα της ποιοτικής βελτίωσης του τόπου μας».