Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Πυρκαγιές σε Μικρό Χωριό και Στένωμα

Τρεις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν, την περασμένη Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στην Ευρυτανία, οι οποίες με την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής τέθηκαν υπό έλεγχο και δεν δημιούργησαν μεγάλες ζημίες. Η μεγαλύτερη απ΄ αυτές εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, κοντά στο Ησυχαστήριο στο Μικρό Χωριό.

Σε χρόνο ρεκόρ 3 οχήματα με 10 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου, έδωσαν μάχη με τις φλόγες σε μια δασική δύσβατη περιοχή που τυλίχθηκε στις φλόγες λόγω της ξηρασίας. Κάηκαν 30 στρέμματα χαμηλής βλάστησης, ενώ ένα όχημα παρέμεινε μέχρι χθες στο σημείο για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.
Μικρότερες σε έκταση ήταν οι δυο άλλες πυρκαγιές που σημειώθηκαν κοντά στο χωριό Στένωμα. Τόσο αυτή που εκδηλώθηκε στην περιοχή «Κουρουμπλιές» όσο και αυτή στην τοποθεσία του Αγίου Παντελεήμονα, τέθηκαν νωρίς υπό έλεγχο, αλλά παρά ταύτα κάηκαν περί τα 10 στρέμματα δασικής έκτασης.
Και για τις τρεις αυτές πυρκαγιές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία διενεργείται προανάκριση, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια τους.
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

 1.- Η Πυροσβεστική  Υπηρεσία  Καρπενησίου  ανακοινώνει  ότι:
α) Οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κατοικιών και λοιπών εγκαταστάσεων όπου για την θέρμανσή τους χρησιμοποιούν εστίες τζακιού πρέπει να προβαίνουν προληπτικά στην συντήρηση και στον καθαρισμό των καμινάδων. Στις καμινάδες των τζακιών ανάλογα με την συχνότητα χρήσης συσσωρεύεται αιθάλη η οποία αν δεν καθαρίζεται τακτικά αναφλέγεται με αποτέλεσμα να προκαλείται πυρκαγιά στο εσωτερικό τους. Λόγω όμως της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται αναφλέγονται τα μονωτικά υλικά και τα σανιδώματα στο σημείο εξόδου της καμινάδας από την ξύλινη στέγη με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να απειλεί να καταστρέψει ολόκληρη την κατοικία.
 β) Πρέπει να τοποθετούμε  τις στάχτες του τζακιού σε μεταλλικό δοχείο και όχι σε σακούλες. Τις αφήνουμε να σβήσουν εντελώς και αφού βεβαιωθούμε ότι δεν περιέχουν αναμμένα κάρβουνα τότε μόνο μπορούμε να τις βάλετε σε κάδους απορριμμάτων κατά προτίμηση μεταλλικούς. Κάθε χρόνο αυτή την περίοδο παρατηρείται το γεγονός να προκαλούνται  φωτιές σε κάδους απορριμμάτων από καυτές στάχτες που έχουν τοποθετηθεί μέσα σε πλαστικές σακούλες.
γ) Από τη στιγμή που άρχισε η κυνηγητική περίοδος  έχουν προκληθεί πυρκαγιές σε όλο το νομό τις επιτρεπόμενες ημέρες κυνηγιού, δηλαδή Τετάρτη και Σαββατοκύριακο. Οι πυρκαγιές αυτές οφείλονται στην αμελή συμπεριφορά κάποιων κυνηγών που ανάβουν φωτιά στο δάσος για να ζεσταθούν και δεν τη σβήνουν μετά την απομάκρυνσή τους. Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες (ανομβρία, ηλιοφάνεια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες )  μπορούν να μετατρέψουν το παραμικρό άναμμα φωτιάς σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.  
 δ)  Η εκδήλωση μιας πυρκαγιάς από ενέργειες που περιγράφονται παραπάνω και από την οποία μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα ή σε άνθρωπο, θεωρείται εμπρησμός από αμέλεια και αποτελεί ποινικό αδίκημα. Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 28, 264 και 266 του Ποινικού Κώδικα. 
2.- Κατόπιν των ανωτέρω συνιστούμε την προσοχή σε όλους και καλούμε τους πολίτες και τους φορείς του τόπου να ευαισθητοποιηθούν, ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.