Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Την άρση της κατάργησης της ταχυδρομικής ατέλειας για τον Περιφερειακό Τύπο ζήτησε από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο Λευτέρης Αυγενάκης

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τοποθετήθηκε Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012».

Στο πλαίσιο αυτής, ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση της ΔΗ.ΣΥ. για την αναθεώρηση του άρθρου 48 του νόμου 3986, που αφορά τον εβδομαδιαίο και ημερήσιο περιφερειακό τύπο, τις εκδόσεις των συλλόγων και των σωματείων που μπαίνουν στην ίδια κατηγορία, αλλά και επιστημονικών ινστιτούτων, ζητώντας μάλιστα την άρση της κατάργησης της ταχυδρομικής ατέλειας, καθώς υπάρχουν αντίστοιχα, δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο Βουλευτής υπογράμμισε:
«Η Δημοκρατική Συμμαχία εξαρχής υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν δραστικές περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας ως απόρροια του άρθρου 48 του νόμου 3986, για τον εβδομαδιαίο και ημερήσιο περιφερειακό τύπο, τις εκδόσεις των συλλόγων και των σωματείων που μπαίνουν στην ίδια κατηγορία, αλλά και επιστημονικών ινστιτούτων που τη δικαιούνταν, μόνο ελάχιστα προσφέρει στη μείωση των δαπανών.
Αντίθετα, στερεί από όλους τη δυνατότητα να αποστείλουν τις εκδόσεις τους σε ένα ευρύτερο κοινό, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν μόνοι τους τα σχετικά έξοδα, εάν θέλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό αναγνωστών.
Ζητούμε λοιπόν από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ και από εσάς, κύριοι Υπουργοί, κ. Σαχινίδη και κ. Μουρμούρα, να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη του άρθρου 48 του νόμου 3986 που αφορά τον εβδομαδιαίο και ημερήσιο περιφερειακό τύπο, τις εκδόσεις των συλλόγων και των σωματείων και των επιστημονικών ινστιτούτων, ώστε να υπάρξει άρση της κατάργησης της ταχυδρομικής ατέλειας».


ΤΗΣ ΕΚΔΟΤΡΙΑΣ TOY ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ
Είναι γεγονός ότι το άρθρο 48 του νόμου 3986, θα οδηγήσει πολλές επαρχιακές εφημερίδες σε τρομερά αδιέξοδα, καθότι όλοι οι εκδότες θα αναγκαστούμε από την 1η Γενάρη 2012, να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά κάθε μέρα η κάθε εβδομάδα προκειμένου να αποσταλούν οι εφημερίδες μας στους συνδρομητές - αναγνώστες μας. Η κίνηση αυτή είναι μια πραγματική δολοφονική μαχαιριά στην καρδιά του Επαρχιακού Τύπου.
Πρόκειται, όπως αναφέρει και το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ που εξέδωσε το Δ.Σ. της ΕΙΕΤ, για μια συντονισμένη προσπάθεια να πληγεί καίρια η λειτουργία και η ελεύθερη έκφραση του Περιφερειακού Τύπου.

Η άποψη της Κυβέρνησης, που υιοθετήθηκε και από την Νέα Δημοκρατία, προφανώς είναι ότι ο έντυπος λόγος της περιφέρειας που ελέγχει την εξουσία, στηλιτεύει τα λάθη και στηρίζει την πρόοδο, πρέπει να σιγήσει. Για το λόγο αυτό και τα δυο κόμματα “εξουσίας”, ψήφισαν το άρθρο 48 του Μεσοπρόθεσμου (ΦΕΚ 152 Α΄ Νόμος 3986/01/7/2011), χωρίς να προηγηθεί ουδεμία διαβούλευση και χωρίς κανένα ενδοιασμό.
Είναι απαράδεκτος κυβερνητικός ισχυρισμός ότι με τη διακοπή της ελάχιστης αυτής ατέλειας-γιατί ένα ποσοστό της τάξεως του 50 %, το πληρώναμε- θα σωθεί το κράτος.
Χαιρετίζουμε την κίνηση του Λευτέρη Αυγενάκη για επανεξέταση του άρθρου με την ελπίδα ότι θα υπάρξει διόρθωση.