Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΚΡΙΜΑ ΒΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ... - Θαν. Γιαννακόπουλος καθηγητής ΑΠΘ

Στο χωριό μου στα Ψιανά αυτές τις μέρες ,μέρες Νικολοβάρβαρα, έχουν οι τρείς κάτοικοι και οι επισκέπτες του μεγάλη χαρά .Έγιναν επιτέλους κωμόπολη ή πόλη κάτι περισσότερο από τη γειτονική για παράδειγμα Μακρακώμη.
Και τούτο γιατί το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ είναι 4 ευρώ στο τετραγωνικό μέτρο, ενώ στην Μακρακώμη 3 ευρώ. Μάλιστα, χωρίς κριτήρια παλαιότητας. Ακόμη και η οικία του γιού του στρατηγού Γιαννάκη Γιολδάση, Κώστα ηλικίας πάνω από 140 ετών χρεώθηκε με αυτό το χαράτσι. Κάπου εκεί έξω από την Αγία  Βαρβάρα που βρίσκεται θαμμένος έτριξε λίγο το χώμα, σαν άκουσε ο στρατηγός για το χαράτσι ή  τον κεφαλικό φόρο. Ίσως ρώτησε τους συμπολεμιστές του  τα αδέλφια του ,και ήταν τόσα πολλά, τον Καραϊσκάκη, τον Τζαβέλα, τον Μάρκο Μπότσαρη, τον Κοντογιάννη, τον Ανδρέα Ίσκο  κλπ αν τόμαθαν.  Δεν γνωρίζω την απάντησή τους ούτε το συλλογισμό του στρατηγού και της οικογένειας των Γιολδασαίων. φαντάζομαι όμως όλοι μαζί να είπαν: Κρίμα βρε Έλληνες…
Οι σημερινοί απόγονοι του, θα πληρώσουν το χαράτσι. Ας πάει κι αυτό «χαλάλι». Χαλάλι πήγε κι όλη η περιουσία των Γιολδασίων για τον ιερό αγώνα της Λευτεριάς όπως οι ίδιοι έγραφαν Υπάρχουν κ Δήμαρχε πρώτα από όλα ,αν και η ευθύνη  ανήκει στην Περιφέρεια,  θέματα που πρέπει να φροντίζετε  για τα ξεχασμένα χωριά του Δήμου μας. Καλό το κέντρο του Καρπενησίου όμως υπάρχουν και άλλα κέντρα που πρόσφεραν και προσφέρουν για να είναι ο Δήμος ζωντανός. Δεν μπορεί ο κάτοικος των Ψιανών, των Δολιανών, της Ρωσκάς   κτλ, να έχει το ίδιο χαράτσι  με τον κάτοικο ενός κεντρικού χωριού π.χ. της ποταμιάς. Χωριού που απολαμβάνει υπηρεσίες του Δήμου περισσότερες ή ακόμη που έχει πλεονεκτήματα από υπηρεσίες στην υγεία, στην εκπαίδευση κτλ. Καλές οι γιορτές που οργανώνεται αλλά καλύτερα θα ήταν αν  κυττάζατε και λίγο τα αποκαλούμενα από του πολλούς «Βαλκάνια». Ίσως υπάρχουν και υπάρχουν και άλλες επιβαρύνσεις γι΄ αυτά τα χωριά π.χ. για τους τάφους. Τάφοι  και Νεκροταφεία που έγιναν  με τον ιδρώτα  των κατοίκων,  χωρίς «δεκάρα» από το Δήμο ή το Κράτος. Οι ίδιοι οι κάτοικοι τους  τους φροντίζουν. Δεν υπάρχει φροντίδα του Δήμου. Υπάρχουν λοιπόν προβλήματα και πέρα από τον άξονα Καρπενήσι-Ποταμιά που ζητούν την  δική σας προσωπική φροντίδα .