Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 15 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 115 25

Αθήνα, 8-2-2012 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Αποδεκτές έκανε η ηγεσία του Yπουργείου Εσωτερικών τις προτάσεις που κατέθεσαν στη σημερινή συνάντηση οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι σχετικά με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που αφορά αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αναστάσιος Γιαννίτσης, η αναπληρώτρια Υπουργός κα Φώφη Γεννηματά και ο Υφυπουργός κος Πάρης Κουκουλόπουλος αναφερόμενοι στις επίμαχες διατάξεις, που είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση Περιφερειαρχών και Δημάρχων, τόνισαν ότι το Υπουργείο έχει την διάθεση να ακούσει και να συμφωνήσει με ό,τι προτείνουν οι αιρετοί εκπρόσωποι του Α’ και Β’ βαθμού της Αυτοδιοίκησης.
Οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι ζήτησαν απόσυρση των διατάξεων που προβλέπουν τη δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις καθώς και τη δημιουργία Τοπικών Επιτροπών ανά Περιφερειακή Ενότητα.
Για τα θέματα αυτά ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιαννίτσης συμφώνησε να αποσυρθούν οι συγκεκριμένες δύο διατάξεις .
Συμφωνήθηκε επίσης, η σύσταση μικτής επιτροπής από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη η οποία μέχρι την Παρασκευή θα υποβάλλει τις τελικές προτάσεις για τα επιμέρους θέματα του σχεδίου νόμου.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής κ.Γιάννης Σγουρός δήλωσε:
“Eίχαμε έναν ουσιαστικό διάλογο σε πολύ θετικό κλίμα για όλα τα θέματα του σχεδίου νόμου με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στόχος όλων μας είναι να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα ο Α’ και Β’ βαθμός προς όφελος του πολίτη, ο οποίος πρέπει να εξυπηρετείται.
Εάν συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία στο ίδιο θετικό πνεύμα τότε θα γίνει πράξη αυτό που υποστηρίζω χρόνια, να μικρύνει δηλαδή η απόσταση μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Αυτό θα λύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και θα μπορούμε πλέον να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες”.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης δήλωσε:
“Θέσαμε με ένταση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών το ζήτημα της νέας περικοπής πόρων στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Ο κ. υπουργός μας είπε πως δεν γνωρίζει κάτι για το ζήτημα και ότι και ο ίδιος περιμένει τη συμφωνία, η οποία θα επιτευχθεί.
Εμείς, τονίσαμε όμως με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι εάν στα 450 εκ. ευρώ - που εκ παραδρομής δεν είχαν εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό και είχαν δεσμευτεί και το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Πρωθυπουργός ότι θα αποδοθούν στους δήμους - προστεθούν άλλα 400 εκ. ευρώ, οι δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν, θα κλείσουν, θα καταρρεύσουν.
Το δεύτερο που συζητήσαμε κατά τη σημερινή συνάντηση ήταν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα σε ότι αφορά στον Καλλικράτη. Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, ένας πάρα πολύ καλός διάλογος. Εμείς θέσαμε τις διαφωνίες, τις ενστάσεις και εκείνα τα ζητήματα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και εύρυθμα οι δήμοι μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Είχαμε μια θετική ανταπόκριση εκ μέρους του υπουργού κ. Γιαννίτση και συνολικά της πολιτικής ηγεσίας.
Θεωρούμε ότι μέχρι την Παρασκευή στην κοινή Επιτροπή, την οποία συστήσαμε, όλα αυτά θα συμπεριληφθούν ώστε να επιλύσουμε και τις τελευταίες διαφωνίες και ενστάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στον Α΄ και Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης και στο υπουργείο Εσωτερικών. Η σημερινή συζήτηση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όταν ο διάλογος διεξάγεται με καλή διάθεση, τότε μπορούν να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Ερώτηση: Τι θα γίνει με τον τομέα καθαριότητας, τις κοινωνικές δομές, τους παιδικούς σταθμούς διότι αυτά που ζητά η τρόικα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ζητάτε εσείς σαν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο;

Κ. Ασκούνης: Νομίζω ότι ίσως δεν υπάρχει πλήρης γνώση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και μη γνωρίζοντας το πώς λειτουργεί ένας δήμος, γίνονται προτάσεις, οι οποίες δεν βοηθούν, ούτε επιλύουν κανένα πρόβλημα. Είναι άλλωστε δεδομένο ότι εμείς έχουμε μία μείωση των πόρων από το 2009 στο 2012 κατά ΄53%. Δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω, θα κλείσουν οι δήμοι”.