Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Δυναμικές Παρεμβάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας για θέματα του κλάδου



Δυναμικά παρεμβαίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ευρυτανίας, προκειμένου να ενημερώσει αρμοδίως τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους Δικηγόρους της Ευρυτανίας. Ο Σύλλογος, δια του Προέδρου του Βασίλη Γκαρίλα, την περασμένη Παρασκευή που συναντήθηκαν


με τον Βουλευτή Κώστα Καραγκούνη, παρέδωσε στον Αν. Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας σχετικό Υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στο Νομό μας. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, είπε στον κ. Καραγκούνη ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου οποιασδήποτε παρατάξεως ζήτησε να επισκεφθεί το Δικηγορικό Σύλλογο και να ακούσει τα προβλήματά του, ζητώντας από τον Βουλευτή Αιτ/νιας, να μη αρκεστεί μόνο στο άκουσμα των προβλημάτων αλλά και να συμβάλλει στην υλοποίηση αυτών, στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Ακόμη ο Σύλλογος, προκειμένου να ενημερωθεί και το αρμόδιο Υπουργείο για όλα αυτά τα ζητήματα απέστειλε Επιστολή στο Υφυπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κ. Γεώργιο Πεταλωτή, ζητούν από τον συνάδελφό τους, πρώην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, να ενεργήσει τα δέοντα για το δίκαιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου με κυρίαρχο αυτών, τη διατήρηση τουλάχιστον του Ειρηνοδικείου Αγραίων στο Νομό Ευρυτανίας.


Σας παραθέτουμε παρακάτω το Υπόμνημα και την Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ


ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ


ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ


Ζαχαρία Παπαντωνίου 4


Τ.Κ. 36 100


ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ



ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ



1.Κατάργηση των Ειρηνοδικείων

-Πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί τουλάχιστον το Ειρηνοδικείο Αγραίων με έδρα το Κερασοχώρι, πρωτεύουσα του Δήμου Αγράφων, στο οποίο θα λειτουργεί ως μεταβατική έδρα Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

-Υπάρχει σύγχρονο δικαστικό μέγαρο προσφάτως ανακαινισθέν στο Κερασοχώρι.

-Λειτουργεί Αστυνομικό Τμήμα με αρμοδιότητα ολόκληρο το Δήμο Αγράφων.

-Στο Δήμο Αγράφων ως Καλλικράτειος Δήμος συγχωνεύτηκαν πέντε (5) Καποδιστριακοί Δήμοι (Αγράφων- Απεραντίων – Ασπροποτάμου – Βίνιανης – Φραγκίστας), οι οποίοι είναι οι πλέον ορεινοί Δήμοι της Ελλάδος.

-Η έδρα του Ειρηνοδικείου στο Κερασοχώρι εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους της Δυτικής Ευρυτανίας, οι οποίοι μπορούν να εξυπηρετηθούν αυθημερόν, σε αντίθεση με το Καρπενήσι που απαιτούνται τρείς ημέρες (δύο διανυκτερεύσεις) για να τύχουν δικαστικής προστασίας.

-Ήδη στο Κερασοχώρι (έδρα του Δήμου Αγράφων) λειτουργεί συμβολαιογραφείο και υποθηκοφυλακείο που καλύπτει τρεις Καποδιστριακούς Δήμους (Αγράφων - Βίνιανης - Φραγκίστας).

2.Ελλείψεις σε Δικαστές και Δικαστικούς Υπαλλήλους

α) Είναι το μοναδικό Πρωτοδικείο της Ελλάδος που δεν έχει Αντιεισαγγελέα, έστω εισαγγελικό πάρεδρο.

β) Τον Ιούνιο 2011 προήχθη Πρωτοδίκης που υπηρετούσε στο Καρπενήσι, πλην όμως δεν αντικαταστάθηκε με άλλον, με αποτέλεσμα να έχουμε ελλιπή σύνθεση, τα δε κωλύματα καλύπτει ο μοναδικός Ειρηνοδίκης του Νομού.

γ) Όταν υπάρχουν αιτήσεις εξαιρέσεως δικαστού το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, είναι αναγκασμένο να ζητήσει δικαστή από το Πρωτοδικείο Λαμίας.

δ) Για τις Ειρηνοδιακές ανάγκες του Νομού Ευρυτανίας υπάρχει μόνο ένας Ειρηνοδίκης. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010 υπηρετούσαν δύο Ειρηνοδίκες, μετά τη μετάθεση του ενός, δεν αντικαταστάθηκε με αποτέλεσμα να μη καλύπτονται οι ανάγκες του Νομού. Με αύξηση της καθ’ύλη αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων με το Νομοσχέδιο «Περί Δικαίας Δίκης» και του Νόμου περί Υπερχρεωμένων νοικοκυριών καθίστανται πλέον αδύνατη η λειτουργία των Ειρηνοδικείων της Ευρυτανίας.

ε) Μετά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδοτήσεως τεσσάρων υπαλλήλων του Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας των δυο αυτών υπηρεσιών.

Συμπερασματικά: Πρέπει να καλυφθούν οι θέσεις του Αντιεισαγγελέως - Πρωτοδίκου – Ειρηνοδίκου και τριών τουλάχιστον Δικαστικών Υπαλλήλων.

3.Δικαστικό Μέγαρο Καρπενησίου

Απαιτείται η αντικατάσταση τουλάχιστον των πορτοπαραθύρων για να προστατεύεται το προσωπικό και οι πολίτες από το ψύχος του μακροχρόνιου χειμώνα που επικρατεί στο Νομό μας.

4.Νομοσχέδια που αφορούν τη Δικαιοσύνη

Θα πρέπει οι Βουλευτές και ιδιαίτερα οι Δικηγόροι Βουλευτές να διαβάζουν τις προτάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας πριν ψηφίσουν τα νομοσχέδια που επιβάλλει η Τρόικα (ΦΠΑ, κατάργηση κατώτερων αμοιβών, αύξηση εισφορών, Δίκαια δίκη, κλπ).

Κύριε Βουλευτά

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας, ο οποίος είναι ο μικρότερος Σύλλογος της Ελλάδος, σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας και την καλοσύνη που είχατε να ακούσετε τα βασικά προβλήματά μας.

Είμαι Δικηγόρος στην Ευρυτανία από το έτος 1987 και τέταρτη τριετία Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ουδέποτε μέχρι σήμερα βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου οποιασδήποτε παρατάξεως ζήτησε να επισκεφθεί το Δικηγορικό Σύλλογο και να ακούσει τα προβλήματά του.

Ελπίζουμε να μη αρκεστείτε μόνο στο άκουσμα των προβλημάτων αλλά και να συμβάλλετε στην υλοποίηση αυτών, στο μέτρο των δυνατοτήτων σας.



Σας ευχαριστώ

Ο Πρόεδρος Δ. Σ.

Βασίλειος Γκαρίλας
 
 
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ



ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ


ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ


Ζαχ. Παπαντωνίου 4


Καρπενήσι 36100


Καρπενήσι 1-2-2012


Αριθμ. Πρωτ. 55






Προς: Τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης


Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κ. Γεώργιο Πεταλωτή


Αθήνα






ΘΕΜΑ: Συγχώνευση ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων


ΣΧΕΤ.: Υπ’ αριθμ. 79420/6-9-2011 έγγραφό σας.






1. Επί εν θέματι αντικειμένου ανωτέρω σχετικού εγγράφου του κου Υπουργού προς την Ολομέλεια του Εφετείου Λαμίας, έχω την τιμή να σας γνωρίσω, τα κάτωθι:

Α. Ο Νομός Ευρυτανίας με μεγάλες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και συνθήκες προσβασιμότητας, με το νόμο 3852/2012 αποτελείται από δύο (2) Δήμους, ήτοι:

(1) Το Δήμο Καρπενησίου, στον οποίο συγχωνεύτηκαν οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι Καρπενησίου, Δομνίστας, Κτημενίων, Ποταμιάς, Προυσού και Φουρνάς με έδρα το Καρπενήσι.

(2) Το Δήμο Αγράφων, στον οποίον συγχωνεύτηκαν οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι Αγράφων, Απεραντίων, Ασπροποτάμου, Βίνιανης και Φραγκίστας με έδρα το Κερασοχώρι.

Β. Στο Νομό Ευρυτανίας λειτουργούν σήμερα, τρία (3) Ειρηνοδικεία, ήτοι:

(1) Το Ειρηνοδικείο Αγραίων, με έδρα το Κερασοχώρι.

(2) Το Ειρηνοδικείο Απεραντίων, με έδρα τη Γρανίτσα.

(3) Το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας, με έδρα το Καρπενήσι.

Γ. Επίσης Λειτουργούν και πέντε (5) Πταισματοδικεία (Καρπενησίου, Αγραίων, Απεραντίων, Προυσού και Φουρνάς).

Δ. Τέλος στο Ειρηνοδικείο Αγραίων και Φουρνάς, συνεδριάζει ως μεταβατική έδρα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της έδρας του Νομού.

2. Έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε (ανεπίσημα) ότι η Ολομέλεια του Εφετείου Λαμίας, εισηγήθηκε την συγχώνευση όλων των ανωτέρω Ειρηνοδικείων, Πταισματοδικείων και μεταβατικών Μονομελών Πλημμελειοδικείων στο Ειρηνοδικείο και Πλημμελειοδικείο της έδρας του Πρωτοδικείου, στο Καρπενήσι, παρά την αντίθετη πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου.

3. Σε περίπτωση αποδοχής της ως άνω προτάσεως της Ολομελείας του Εφετείου Λαμίας, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην απονομή της δικαιοσύνης στο Νομό Ευρυτανίας και στην εξυπηρέτηση των πολιτών της περιοχής.

4. Επιβάλλεται και πρέπει να διατηρηθεί οπωσδήποτε το Ειρηνοδικείο Αγραίων με έδρα το Κερασοχώρι, με τοπική αρμοδιότητα το σημερινό «Καλλικράτειο» Δήμο Αγράφων, για τους κάτωθι ενδεικτικά αναφερομένους λόγους, διότι:

Α. Υπάρχει κατάλληλη κτιριακή υποδομή (δικαστικό κατάστημα, δύο (2) ορόφων, προσφάτως ανακαινισθέν).

Β. Έχει Αστυνομικό Τμήμα με τοπική αρμοδιότητα, το σημερινό Δήμο Αγράφων που στεγάζεται σε κρατικό κτίριο.

Γ. Εξυπηρετεί τους πολίτες του ως άνω Δήμου, οι οποίοι μπορούν να μεταβούν στο Δικαστήριο και να επιστρέψουν στο σπίτι τους αυθημερόν.

Δ. Για τη μετάβαση στο Καρπενήσι, λόγω αποστάσεως και ελλείψεως συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης, απαιτούνται τουλάχιστον δύο ίσως και τρεις ημέρες.

Ε. Υπάρχει στελεχωμένο Συμβολαιογραφείο και λειτουργεί Υποθηκοφυλακείο, που καλύπτει τους πρώην Δήμους Βίνιανης, Αγράφων και Φραγκίστας.

5. Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλώ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας κε Υπουργέ, αλλά και ως πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου, Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας, σε έκτακτη συνεδρίαση του την 7η Φεβρουαρίου 2012, αποφάσισε ομόφωνα να συνταχθεί με την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνήλθε έκτακτα σήμερα σε κοινή συνεδρίαση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε:

Αποχή των Δικηγόρων της χώρας από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη 9-2-2012, για τις προωθούμενες, κατ’ επιταγή της «Τρόικας», «μεταρρυθμίσεις», οι οποίες καταλήγουν σε πλήρη απαξίωση του δικηγορικού λειτουργήματος. Περαιτέρω δράσεις θα αποφασίσει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνέρχεται εκτάκτως στην Αθήνα στις 9-2-2012.



Με εξαιρετική τιμή

Ο Πρόεδρος

του Δικηγορικού Συλλόγου

Ευρυτανίας

Βασίλειος Γ. Γκαρίλας