Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Βασικές Τοποθετήσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στη 10η Συνεδρίαση του ΔΣ Καρπενησίου

Προπονητικό Κέντρο, «Κοινωνικό Φροντιστήριο», Αίτημα πολιτών για μείωση τελών και οικονομικά των Δήμων

- Σχετικά με το αίτημα πολιτών για μείωση τελών
Είναι ένα πέρα για πέρα δίκαιο αίτημα. Η Λαϊκή Συσπείρωση ήδη είχε θέσει θέμα επανεξέτασης των τελών στο 3ο ΔΣ στις 7 Μάρτη 2013.
Σήμερα όμως δεν έχουμε απλά ένα αίτημα ενός συμβούλου ή μιας παράταξης. Έχουμε ένα αίτημα πολλών εκατοντάδων  συμπολιτών μας, είμαστε υποχρεωμένοι να το αντιμετωπίσουμε.

Η άρνηση της Δημοτικής Αρχής να συζητήσει άμεσα θέμα μείωσης τελών δείχνει περίτρανα την υποκρισία της, όταν κατά τα άλλα διαφημίζει τις «δράσεις της», τα «κοινωνικά παντοπωλεία», τα  «γεύματα αγάπης». Ούτε είναι επιχείρημα ότι τα τέλη είναι ίδια με πέρσι, όταν η τσέπη των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των ανέργων, των συνταξιούχων δεν είναι καθόλου ίδια με πέρσι, με συνευθύνη της ΝΔ που ελέγχει και τη δημοτική αρχή.

Ας μας πει ο κ. Δήμαρχος που κάθε βδομάδα βλέπει και ένα υπουργό, τι γίνεται με τα παρανόμως παρακρατηθέντα από τους δήμους;

Η θέση μας είναι: να έρθει άμεσα στο ΔΣ εισήγηση για μείωση δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης. Αα αφαιρεθεί από τα τέλη ύδρευσης το καπέλο του 80% που ενσωματώθηκε στην τιμή,  να υπάρξει μείωση των δημοτικών τελών κατ’ αναλογία της μείωσης των εισοδημάτων. Οι αιτιάσεις της Δημοτικής Αρχής ότι αυτό δεν γίνεται στη μέση της χρονιάς είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Τις καταρρίπτει εκτός άλλων και το γεγονός ότι μια σειρά δήμοι ήδη έχουν προβεί σε σχετικές αποφάσεις.

- Για την ίδρυση «Κοινωνικού Φροντηστηρίου»

Η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς στην ουσία έχει μετατρέψει τους καθηγητές σε  εθελοντές με του μισθούς που έχει διαμορφώσει. Δεν είμαστε αντίθετοι στην εθελοντική προσφορά. Έτσι κι αλλιώς υπάρχει από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και στην περιοχή μας. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να υποκαθίσταται η κρατική ευθύνη. Επίσης, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις σε άλλες περιοχές που ορισμένοι χρησιμοποιούνε την «εθελοντική προσφορά» τους για την προσωπική τους διαφήμιση.

Το ουσιαστικό όμως κριτήριο είναι: θα καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών; Προφανώς όχι.

Για αυτό το λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε την εξής πρόταση, την οποία και ψήφισε: Να υπάρξει ενισχυτική διδασκαλία για όλα τα παιδιά με ευθύνη και στήριξη του Υπουργείου παιδείας και ο δήμος να κινηθεί διεκδικώντας σε αυτή την κατεύθυνση.

- Για το Προπονητικό Κέντρο και την κατάστασή του

Η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής δεν είναι –το λιγότερο- ειλικρινής. Μια μικρή επιτόπια εξέταση, όπως κάναμε εμείς σήμερα, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την κατάσταση. Ο περιβάλλον χώρος δίνει εικόνα εγκατάλειψης. Τα γήπεδα είναι χάλια παρά το γεγονός ότι έχουν αναπαυθεί για πάνω από 10 μέρες, υπάρχουν κενά, υπάρχουν ακόμη σημάδια που πιθανά να υποδηλώνουν προβλήματα αποστράγγισης.

Η κατάσταση του ταρτάν του στίβου είναι ντροπή,  παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να μαζευτεί σχετικά εύκολα . Μπορεί κανείς να ισχυρισθεί, χρονιά ολυμπιάδας, ότι υπάρχουν συνθήκες για ολυμπιακή προετοιμασία στο στίβο μας; Ήταν δύσκολο να υπάρχει πρόβλεψη;
Είναι βέβαια ένα θέμα το ποιος οφελείται από το προπονητικό. Έρχονται και παρέρχονται κορυφαίοι αθλητές που δεν βλέπει κανείς, το πέρασμα των οποίων δεν αφήνει τίποτα στη νεολαία του δήμου. Από την άλλη, έχουμε ένα ερώτημα πόσοι και ποιοι κερδίζουν από τη διαμονή των ομάδων.

Όμως κατά τη γνώμη μας το βασικό ερώτημα είναι ποια είναι η στρατηγική του δήμου αναφορικά με το Αθλητικό Κέντρο. Είναι τυχαίο ότι τα προβλήματα ήρθαν στην επιφάνεια τώρα που περνάει η κυριότητα στο Δήμο; Η αίσθησή μας είναι ότι απαξιώνεται ώστε να παραδοθεί μετά σε ιδιώτη-επενδυτή που θα εμφανιστεί ως «σωτήρας». Υπάρχουν ενδείξεις ότι κινούνται επιχειρηματικά συμφέρονται σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είχε αποκαλυφθεί και κατά τη συζήτηση για το ΓΠΣ και την Μεσοχώρα. Ουσιαστικά ο δήμος θα προωθήσει μέσω ΣΔΙΤ το επενδυτικό σχέδιο που άνοιγε το ΓΠΣ.  Η πείρα δείχνει ότι η επιχειρηματική «αξιοποίηση» γηπέδων, γυμναστηρίων, προπονητικών κέντρων  τελικά στρέφεται ενάντια στα ερασιτεχνικά σωματεία και το δικαίωμα στην άθληση. 

- Για τα οικονομικά των δήμων και τις ανησυχίες του κ. Δημάρχου

Όσοι πίστεψαν στο παραμύθι της επαναδιαπραγμάτευσης, της διεξόδου δίχως σύγκρουση με την ΕΕ, το κεφάλαιο, το ΔΝΤ θα ξυπνήσουν μάλλον άσχημα.  Το επιβεβαιώνουν τα χαρατσόχαρτα της εφορίας που ήδη έφτασαν, οι  νέες άγριες περικοπές στην υγεία που ανακοινώνονται τα νέα μέτρα απάνθρωπα μέτρα που ετοιμάζονται. Όσο πιο έγκαιρα συνειδητοποιηθεί η προειδοποίηση του ΚΚΕ ότι δεν υπάρχει λύση για το λαό έξω από τον ταξικό αγώνα, τόσο μικρότερα θα είναι τα δεινά που θα βιώσει.

Σχετικά με την κατάσταση των οικονομικών των δήμων είχαμε προειδοποιήσει ήδη από τον Νοέμβρη για το που πάει η κατάσταση. Είναι αποκαλυπτική η χτεσινή ρήση του κ. Στυλιανίδη στη συνάντηση με το ΔΣ της ΚΕΔΕ ότι «πολιτική ηγεσία και τοπική αυτοδιοίκηση είμαστε ένα κόμμα». Η τοποθέτηση του κ. Δημάρχου το επιβεβαιώνει όμως και η στάση της ΚΕΔΕ. Η ΚΕΔΕ περιορίζεται να «διεκδικεί» τα περικομμένα 2,7 δις του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, τον οποίο στήριξε. Όμως ακόμα και αυτά δεν δίνουν καμία εγγύηση για την λειτουργία των δήμων, τη μισθοδοσία, τη λειτουργία των κοινωνικών δομών. Δεν είναι τυχαίο ότι και στη συνάντηση Παπαδήμου-Ασκούνη το Γενάρη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν έθιξε καν τα 400 εκατομμύρια παρανόμως παρακρατηθέντα μόνο από τον φετινό προϋπολογισμό.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση έχει τη στήριξη πολιτικών δυνάμεων που συνθέτουν και τη δημοτική αρχή. Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να παριστάνει τον ανήξερο, τον έκπληκτο ή τον Πόντιο Πιλάτο.

- Σχετικά με το εκτός ημερησίας θέμα για τις διοικητικές αποβολές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε το θέμα να αναβληθεί και να έρθει άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο για απόφαση στη βάση γραπτής και εμπεριστατωμένης εισήγησης. Το θέμα δεν επιδέχεται προχειρότητες (λχ η πλειοψηφία άλλαξε τρείς φορές τη διατύπωση της πρότασης της,) πρέπει να υπάρχει σαφήνεια.