Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Μεγάλες ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις & τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη την Ευρυτανία



Μεγάλες και ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προξένησε σε πολλά χωριά της Ευρυτανίας η Πρωτοφανής κακοκαιρία που είχαμε τις προηγούμενες μέρες. Από τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα και κυρίως από τις συνεχείς βροχοπτώσεις επλήγησαν τόσο το οδικό δίκτυο του Νομού μας, όσο και πολλά κτίσματα, αποθήκες, στάβλοι ακόμη και γήπεδα, όπως αυτό στο Ραπτόπουλο, όπου εξαιτίας των σφοδρών ανέμων που επικράτησαν στην περιοχή, υποχώρησε η περίφραξή του (φωτο), ενώ στο κέντρο της πρωτεύουσας του Δήμου Ασπροποτάμου, από κατολίσθηση, έκλεισε προσωρινά ο δρόμος από Ραπτόπουλο προς Πρασιά (φωτο).
Ο Προϊστάμενος της ΔΕΣΕ Ευρυτανίας Κώστας Καρβέλης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας στην Ευρυτανία, προξένησαν μεγάλες κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. «Οι ζημιές είναι μεγάλες, μας είπε ο κ. Καρβέλης αλλά γίνονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως στο οδικό δίκτυο»
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Καρβέλη, στο εθνικό δίκτυο Καρπενησίου-Αγρινίου (στο 11χλμ και 35ο χλμ)έχουν σημειωθεί σημαντικές καταστροφές στο δρόμο απο κατολίσθηση με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος για αρκετή ώρα. Το μεγάλο πρόβλημα που είχε προκληθεί από τις προηγούμενες πλημμύρες στο δρόμο από Παλαιοχώρι προς Νεοχώρι παραμένει, παρά τις όποιες εργασίες αποκατάστασης έγιναν. Μεγάλο είναι επίσης και το πρόβλημα που προξένησαν τα πολλά νερά στον δρόμο κοντά στην Δυτική Φραγκίστα, όπου έχει σημειωθεί καθίζηση του οδοστρώματος αλλά και στον μύλο, που βρίσκεται μεταξύ Ανατ. και Δυτ. Φραγκίστας, όπου τα μπάζα έχουν σκεπάσει κυριολεκτικά το παραδοσιακό αυτό κτίριο. Ακόμη από τις έντονες βροχοπτώσεις ο δρόμος από Φιδάκια προς Αγία Βλαχέρνα έχει κοπεί και η πρόσβαση προς το χωριό αυτό γίνεται δια μέσου Ασπροπύργου ή από τον Αγαλιανό. Επίσης μέχρι αυτή τη στιγμή κλειστός παραμένει ο δρόμος από Χόχλια προς Βράχα και από και από Κλειτσό προς Καρδίτσα, στην περιοχή του Δήμου Φουρνάς. Ακόμη πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από κατολίσθηση αλλά και καθίζηση του εδάφους στο οδικό δίκτυο από Δάφνη προς Μαυρομάτα, η οποία προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο δίκτυο ύδρευσης του χωριού, όπου έσπασε το υδραγωγείο (φωτο) ενώ καταστροφές προξένησε η κακοκαιρία σε ποιμνιοστάσια και στάβλους στην Παπαδιά καθώς και σε άλλα χωριά της Ευρυτανίας.
Τέλος να αναφέρουμε ότι μεγάλα προβλήματα έχουν σημειωθεί στον δρόμο από Κρέντη προς Άγραφα, καθώς και στο εσωτερικό δίκτυο του Δήμου Αγράφων, ενώ από τις πλημμύρες προβλήματα δημιουργήθηκαν και στον Δήμο Δομνίστας.
Για την αποκατάσταση των ζημιών εργάζονται πυρετωδώς μηχανήματα της ΔΕΣΕ, της Νομαρχίας Ευρυτανίας καθώς και των Δήμων που έχουν πληγεί.