Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Κείμενο παρέμβασης Η κοινωνία των πολιτών απαιτούσε υπέρβαση και στο δήμο Καρπενησίου Γιατί δεν εισακούστηκε;


Γράφει ο Ντίνος Μπομποτσιάρης
Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας Καρπενησίου


Οι δημοτικές εκλογές τελείωσαν και τώρα νικητές και νικημένοι μετράνε κέρδη, ζημιές και αξιολογούν τα αποτελέσματα.
Η Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Καρπενησίου για πέμπτη τετραετία συμμετείχε στις εκλογές και διεκδίκησε τη δημοτική αρχή του Καλλικρατικού, πλέον, δήμου Καρπενησίου.
Έχοντας όραμα για την πόλη και τα χωριά θέλουμε να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στην περιοχή μας. Όμως για να επιτευχθούν αυτά χρειάζεται διοίκηση στο δήμο με διαφορετική λογική και όχι ισορροπιστές των διαφορετικών ετερόκλητων απόψεων, των συμφερόντων και των προεκλογικών εξαρτήσεων.
Με αυτή τη φιλοσοφία τα μέλη του συνδυασμού μας έκαναν άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, στους πολίτες, στα κόμματα αλλά όχι στους κάθε είδους παράγοντες. Μιλήσαμε με τη γλώσσα της αλήθειας, τους κοιτάξαμε στα μάτια και τους είπαμε όχι αυτά που θα ήθελαν να ακούσουν, αυτά που θα τους χάιδευαν τα αυτιά αλλά αυτά που θεωρούμε σωστά.
Με αυτή τη γλώσσα μίλησαν και οι ανεξάρτητοι, άνευ εισαγωγικών, Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη, Φίλιππος Φίλιος στα Γιάννενα, Γιάννης Δημαράς στην Πάτρα, Γ. Καμίνης στην πρωτεύουσα και σήμερα είναι δήμαρχοι των πόλεων αυτών.
Όμως στις πόλεις αυτές τα κόμματα, οι τοπικές ηγεσίες των οργανώσεων τους και τα κεντρικά όργανα αφουγκράστηκαν τις τοπικές κοινωνίες και έκαναν την υπέρβαση στηρίζοντας μη κομματικούς υποψηφίους. Έδωσαν έτσι άλλη διάσταση στην κοινωνία των πολιτών και στην εκπροσώπησή της.
Στο Καρπενήσι, ενώ υπήρχε η διάθεση της κοινωνίας των πολιτών για την υπέρβαση, που θα ξεκόλλαγε το δήμο από το τέλμα, δυστυχώς δεν εισακούστηκε. Άραγε δεν εισακούστηκε από τους τοπικούς παράγοντες ή από τα κεντρικά όργανα; Είναι θέμα άλλων να το διερευνήσουν και να λάβουν απάντηση. Εμείς θεωρούμε ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για το διαφορετικό στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα από την κοινωνία των πολιτών θα έδινε διαφορετική έκβαση στη μάχη της δημαρχίας, η οποία χαρίστηκε αμαχητί. Κατά τα πρότυπα των πόλεων που ανέφερα το αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Καρπενησίου θα ήταν διαφορετικό.
Με τους δημάρχους Γιάννη Μπουτάρη, Φίλιππο Φίλιο και Γιάννη Δημαρά έχω την τιμή να συμμετέχω μαζί τους στο 15μελές συντονιστικό όργανο της Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Κινήσεων (ΠΑΝΑΚ). Οι συνδυασμοί τους είχαν στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2006 ποσοστά κάτω του 20%. Όμως, όπως συμβαίνει και με την Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Καρπενησίου, με τις απόψεις τους συμφωνεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών, που όταν ελευθερώνεται από κομματικές δεσμεύσεις εκφράζεται εκλογικά και δίνει τη νίκη όπως απέδειξαν οι φετινές δημοτικές εκλογές. Αυτή η αποδέσμευση δεν επετράπει να εκφραστεί στο δήμο Καρπενησίου, με αποτέλεσμα τη γνωστή κατάληξη.
Η Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Καρπενησίου διατήρησε τις δυνάμεις της στον παλιό δήμο Καρπενησίου και διπλασίασε τους δημοτικούς της συμβούλους. Θεωρώ ότι το ποσοστό μας έπρεπε να είναι μεγαλύτερο γιατί η παρουσία μας τα τελευταία 12 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, οι παρεμβάσεις μας σε πολλά θέματα, οι προτάσεις μας, η συνέπειά μας άξιζαν μεγαλύτερης εκλογικής αντιπροσώπευσης. Η επιλογή των πολιτών στην κάλπη είναι σεβαστή αλλά μένει, εκ του αποτελέσματος, να αποδειχθεί αν ήταν σωστή.
Θεωρώ ότι το φαινόμενο Καμίνη, Μπουτάρη, Δημαρά, Φίλιου είναι μια διαφορετική απόπειρα προσέγγισης της πολιτικής που θα ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα στους δήμους τους. Το σίγουρο είναι ότι μετά την εκλογή τους η έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επαναοριοθετείται και αυτό είναι ένα ακόμη όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.
Εμείς θα είμαστε δυναμικά παρόντες στη θέση που μας τοποθέτησε το εκλογικό σώμα και θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.