Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη της τουριστικής χιονοδρομίας στην Ελλάδα


Ο Ελληνικός Σύλλογος Τουριστικής Χιονοδρομίας διοργανώνει ημερίδα με θέμα: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ, στις 8 Δεκεμβρίου 2010 στο ξενοδοχείο Amalia Hotel Athens.
Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή σας στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Οι δυνατότητες του χειμερινού/χιονοδρομικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι πολλές και οι προοπτικές για τα οικονομικά οφέλη των τοπικών κοινωνιών αλλά και της χώρας γενικότερα είναι εξαιρετικές.
Υπάρχουν ωστόσο αρκετά θέματα που προκύπτουν από το ανεπαρκές νομικό πλαίσιο που διέπει τα Χιονοδρομικά Κέντρα και τα οποία αναζητούν την επίλυση τους, ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο η σημαντική αυτή μορφή τουρισμού για την χώρα μας.
Επιδίωξη λοιπόν του forum είναι τα συναρμόδια Υπουργεία, οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι διοικήσεις των Χιονοδρομικών Κέντρων, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αλλά και οι χρήστες των υπηρεσιών αυτών να συζητήσουν από κοινού και σε βάθος τα προβλήματα και τις λύσεις. Το πρόγραμμα του forum αναλυτικά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FORUM ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Το Forum θα περιλαμβάνει δυο κύριες ενότητες:

1η ενότητα (ώρες 09:00 – 11:00) Προβλήματα και βιωσιμότητα χιονοδρομικών κέντρων

Υφιστάμενο νομικό καθεστώς
Ιδιοκτησιακό και αδειοδοτήσεις
Αδυναμία και ανυπαρξία επενδύσεων κλπ
Προσκεκλημένοι Ομιλητές:

Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Εκπρόσωπος Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων*
Εκπρόσωπος Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού*
Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της Ν.Δ.*
Παναγιώτης Δρίβας, Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης
Χρήστος Παππάς, Πρόεδρος Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας
Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου*
Όλγα Κοτσίνα, Πρόεδρος Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας
2η ενότητα (ώρες 11:15 – 13:30)

Προοπτικές και ανάπτυξη χιονοδρομικών κέντρων

Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων
Επεκτάσεις
Δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης ορεινού τουρισμού κλπ (τουρισμός τεσσάρων εποχών και χιονοδρομικός τουρισμός εβδομάδας, λευκές εβδομάδες)
Προσκεκλημένοι Ομιλητές:

Εκπρόσωπος Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας*
Νίκος Κελαϊδίτης, Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων
Τζούλια Τσαλίκη, Αντιπρόεδρος Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας
Georg Eisath, CEO Χιονοδρομικού Κέντρου Carezza Dolomite
Εκπρόσωπος Εταιρείας ΑΚΤΩΡ
Στέφανος Γαβριηλίδης, Εταιρεία PANTRACK
Γεώργιος Νουλίκας, Εταιρεία MONTE NOULIKAS
Μιχάλης Ζιώτης, Εταιρεία PADEV
Απόστολος Καραφίλης, Εταιρεία Skylines Euroski
Εκπρόσωπος Πιστωτικού Ιδρύματος*
Σωτήρης Γιαννόπουλος, Σύμβουλος Χιονοδρομίας του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας
* Δεν έχει επιβεβαιώσει
--------------------------------------------------------------------------------
Το Προφίλ του Συλλόγου
Ο Ελληνικός Σύλλογος Τουριστικής Χιονοδρομίας ιδρύθηκε το 2003 από ερασιτέχνες χιονοδρόμους, με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης της τουριστικής χιονοδρομίας στην Ελλάδα.
Στα μέλη του περιλαμβάνονται και επιστήμονες με ειδικές γνώσεις σε θέματα ανάπτυξης χιονοδρομικών και συνοδών έργων, ειδικούς για το περιβάλλον κ.λπ.
Η δημιουργία του στηρίχτηκε στην αγάπη για το άθλημα, αλλά και στην πίστη πως η ελληνική χιονοδρομία μπορεί να αναπτυχθεί και έχει τις δυνατότητες να γίνει αντάξια των προσδοκιών όλων όσων ασχολούνται με αυτή.
Οι βασικοί στόχοι του Ε.Σ.ΤOY.Χ. είναι η εκπροσώπηση των μελών του σε όλους τους φορείς (κυβερνητικούς και μη) που έχουν άμεση σχέση με τη χιονοδρομία, οι παρεμβάσεις όταν και όπου κρίνεται σκόπιμο, η ενημέρωση του κοινού σε θέματα που αφορούν στην ελληνική χιονοδρομία και η επιμόρφωση των μελών σε θέματα τεχνικής και ασφάλειας.
Ο Ε.Σ.ΤΟΥ.Χ, όντας ο μοναδικός μέχρι σήμερα πανελλήνιος σύλλογος τουριστικής χιονοδρομίας, διανύει τον έβδομο χρόνο της ζωής του αποτελώντας σημαντική παρουσία στο χώρο. Αναφορικά παραθέτουμε μερικές μόνο από τις δραστηριότητές του, όπως : η παρουσίαση των θέσεών του στην πολιτεία (αρμόδιοι υπουργοί), οι ενημερωτικές συναντήσεις με τις Διευθύνσεις των Χιονοδρομικών Κέντρων, η συμμετοχή σε συνέδρια (παρουσίαση στο 3ο Διεθνές Σεμινάριο για τους Τραυματισμούς στο Σκι - Δελφοί 12/2005, διοργάνωση Σεμιναρίου για την Επισκεύ ?ή και Συντήρηση Χιονοδρομικού Εξοπλισμού - Αθήνα 11/2006), διοργάνωση διημερίδας στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου (2007) με σκοπό τη συζήτηση για τα προβλήματα των χιονοδρομικών παρουσία των διευθυντών τους.
Ο ΕΣΤΟΥΧ εκτιμά ότι η παράθεση απόψεων και θέσεων από όλους τους φορείς που ασχολούνται με τη χιονοδρομία (πολιτεία, διοικήσεις χιονοδρομικών κέντρων, φορείς και επισκέπτες περιοχών ανάπτυξης χιονοδρομικών κέντρων κ.λπ.) μπορεί να βοηθήσει τόσο στην επισήμανση προβλημάτων όσο και στη διαδικασία επίλυσης αυτών.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.
Όλγα Κοτσίνα
Τηλ. Επικοινωνίας: 697 2712444