Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Από Δήμος Καρπενησίου σε ... Δήμος Ευρυτάνων

Γράφει ο Χρήστος  Γιαννακόπουλος

Ανακοινώθηκε από τη Δημοτική  μας Αρχή το νέο λογότυπο του Δήμου μας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση  «  … λογότυπο ικανό να παρουσιάζεται σε όλα τα κτίρια και τα επίσημα έγγραφα του δή¬μου…».
Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι  έχει μεγάλη σημασία το λογότυπο για την προβολή ενός  δήμου ,αλλά  μεγαλύτερη έχει η ονομασία του. Ο δήμος μας πήρε το όνομά του από την μοναδική κωμόπολη που περιλαμβάνει. Και ασφαλώς το όνομα Καρπενήσι είναι «βαρύ» σε κληρονομιά και σημαντικό.

 Είναι όμως το ενδεδειγμένο;
Όταν έξι δήμοι συνενώνονται  με όνομα το όνομα του ενός, μοιάζει περισσότερο με προσάρτηση. Αυξάνει ιδιαίτερα την τοπικιστική διάθεση  σε βάρος του συνόλου της περιοχής. Το πρόσφατο παράδειγμα των Καποδιστριακών δήμων ενισχύει αυτή τη διαπίστωση, αφού στους δήμους με όνομα το όνομα ενός χωριού, ακόμα και αν δεν ήταν έδρα του δήμου,  το χωριό αυτό  ετύγχανε ιδιαίτερης  μεταχείρισης στην «κατανομή» κονδυλίων .

Το όνομα ενός δήμου που προκύπτει από περισσότερους δήμους και χωριά, πρέπει να παραπέμπει σε κοινά χαρακτηριστικά αυτών όπως: στην κοινή ιστορία τους- στο νέο λογότυπο του δήμου μας αυτό απουσιάζει-  ή στη μορφολογία του εδάφους τους.

Εγώ για παράδειγμα  πριν δέκα τρία χρόνια ήμουν δημότης Ψιανών , πέρυσι δημότης Δομνίστας, φέτος δημότης Καρπενησίου αύριο ποιος ξέρει τι, με κάτι ανάλογο για  τους  άλλους δημότες. Χάνουμε τη ρίζα μας αντικαθιστώντας τη με τα κλαδιά του ίδιου δένδρου και όχι με το δένδρο που είναι ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ. Αυτό πρέπει να είναι και το όνομα του νέου δήμου μας. ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ. Έτσι δεν θα χάσουμε την ιστορική μας ρίζα.

Κάποιοι θα ρωτήσουν:
-Υπάρχει Περιφερειακή  Ενότητα Ευρυτανίας, πρώην νομός Ευρυτανίας, μπορεί να υπάρχει και Δήμος Ευρυτάνων;
 - Ναι, αφού υπάρχει και Περιφερειακή Ενότητα   Πέλλας αλλά  και Δήμος Πέλλας.
- Οι δημότες του Δήμου Αγράφων δεν είναι και αυτοί Ευρυτάνες;
 - Αναμφισβήτητα, είναι Ευρυτάνες Αγραφιώτες με όνομα του δήμου τους γεωγραφικό προσδιορισμό.
- Υπάρχουν και οι κάτοικοι των χωριών των Κτημενίων, Ποταμιάς, Καρπενησίου, Προυσού, Φουρνάς  και όχι μόνο του τ. Δήμου Ευρυτάνων, γιατί να δεχτούν αυτό το όνομα;
- Όλοι όμως είμαστε Ευρυτάνες και αν πριν 100 χρόνια υπήρχε Δήμος Ευρυτάνων αυτό δεν εμπόδιζε να υπάρχει επαρχία Ευρυτανίας.

Το όνομα  ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ, έχει μέσα την ιστορία της περιοχής μας, είναι ενωτικό για τα χωριά μας, και εξασφαλίζει τον προσδιορισμό μας στον χάρτη της πατρίδας μας.
Πρέπει η Δημοτική Αρχή να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για την αλλαγή του ονόματος. Αρκετοί δήμοι βρίσκονται στις διαδικασίες ή έχουν αλλάξει ονομασία, αφού ο « Καλλικράτης» το προβλέπει. Πρέπει τώρα η Δημοτική Αρχή που κτίζει το νέο Δήμο να τολμήσει να βάλει το πιο γερό λιθάρι: Το όνομα ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ.

Xrgian.blogspot.com
( Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Χωριάτικοι Αντίλαλοι, τεύχος 133)