Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Στη φυλακή οι χούλιγκαν

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο επαναφέρει το ιδιώνυμο (ποινή φυλάκισης στους χούλιγκαν, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα) και βάζει λουκέτο στους οργανωμένους συνδέσμους φιλάθλων! Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Μισέλ Πλατινί, ενώ λίγο μετά ο Παύλος Γερουλάνος παρουσίασε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Μισέλ Πλατινί, ενώ λίγο μετά ο Παύλος Γερουλάνος παρουσίασε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο Οι διατάξεις του συζητήθηκαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και η γενική τοποθέτηση ήταν ότι «ο κόσμος θέλει δει να επιβάλλονται ποινές. Χωρίς ποινές, κανείς δεν θα πιστέψει ότι κάτι αλλάζει στο ποδόσφαιρο».
Το περιβόητο ιδιώνυμο επανέρχεται με δύο κριτήρια. Το πρώτο είναι όταν ο δράστης κατά την τέλεση αθλητικής βίας χρησιμοποιήσει όπλο ή κάθε άλλο μέσο, ικανό να προκαλέσει κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα τρίτων.
Το δεύτερο κριτήριο αφήνει ένα «παραθυράκι», αφού είναι θέμα ερμηνείας. Αναφέρεται, λοιπόν, στη σχετική παράγραφο, ότι η ποινή δεν αναστέλλεται, όταν «μαρτυρείται αντικοινωνικότητα και σταθερή ροπή (του δράστη) σε διάπραξη νέων εγκλημάτων...».
Το νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό προβλέπει ακόμη: 1) Εισάγει την έννοια της εγκληματικής οργάνωσης στην αθλητική βία στην πλημμεληματική της μορφή (άρθρο 3), με ποινή τουλάχιστον τριών χρόνων, και στο ντόπινγκ στην κακουργηματική της μορφή, κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. 2) Εισάγει τις παρεπόμενες ποινές, όπως είναι η απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων (άρθρο 9) σε πρόσωπα που ενδέχεται να δημιουργήσουν επεισόδια. 3) Ποινικοποιείται το στήσιμο αγώνων (άρθρο 13) κι αν αυτά περιλαμβάνονται σε στοιχηματικές διοργανώσεις, τότε ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. 4) Ρυθμίζονται θέματα συγχωνεύσεων (άρθρο 16), που θα γίνονται μόνο στην ίδια περιφέρεια. 5) Με απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη μπορεί να απαγορευθεί η μετακίνηση οπαδών στα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας τους (άρθρο 4). 6) Τη διοργάνωση του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου μπορεί να την αναλάβει η ΕΠΟ, κάτι που αναμένεται να γίνει από την περίοδο 2012-13. Και 7) Καταργούνται οι σύνδεσμοι των φιλάθλων και αναγνωρίζονται μόνο οι λέσχες από τον Αύγουστο του 2012 (άρθρα 7 και 8).
Κανονικά
«Οι σύνδεσμοι θα πάψουν να λειτουργούν με τον τρόπο που γίνεται σήμερα και δεν νομίζω πως θα κλάψουν πολλοί από αυτήν την εξέλιξη», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, όπου και παρουσίασε το σχέδιο νόμου ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος πρόσθεσε: «Οι σύνδεσμοι είναι πηγές διαφθοράς, καθώς, όποτε γίνεται έλεγχος της αστυνομίας, σε έναν βρίσκει ναρκωτικά και όπλα. Οι σύνδεσμοι θα γίνουν λέσχες, οι οποίες θα πρέπει να σχετίζονται άμεσα με την ομάδα και θα ελέγχονται απόλυτα από τη ΓΓΑ. Καμία λέσχη δεν πρόκειται να πάρει άδεια πριν από τον Αύγουστο του 2012...».
Για τα θέματα της βίας, ο υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι «μόνο του το νομοσχέδιο δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Πολλά στο νέο νομοσχέδιο είναι ίδια με το παρελθόν, αλλά πλέον συνδυάζονται με κάποια άλλα στοιχεία». Στην ερώτηση για το αν ο ίδιος θα ξεκινούσε σήμερα το Πρωτάθλημα, ο Γερουλάνος απάντησε: «Ναι, θα το ξεκινούσα. Είμαστε ακόμα στην αρχή και θα πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στη διαδικασία να προχωρήσει». Δήλωση που προκαλεί ερωτηματικά, καθώς εκκρεμούν οι υποθέσεις για τα στημένα στην αθλητική Δικαιοσύνη. Και ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιες ομάδες θα αγωνιστούν στη Σούπερ Λίγκα.
Συνάντηση
Πριν από το υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, και μίλησαν για όλα τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Αντάλλαξα απόψεις με τον κ. Πλατινί, ευελπιστούμε στην αγαστή συνεργασία με την UEFA, προκειμένου να εμπεδώσουμε τη διαφάνεια στο χώρο του ποδοσφαίρου», είπε στα κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός, ενώ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριξε: «Αν επιβάλλονται ποινές σε παράγοντες για σοβαρά αδικήματα, πρέπει να αποκλείονται οι ομάδες τους από την Ευρώπη». Με τη θέση αυτή διαφώνησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.
Για τη συνάντηση με τον Πλατινί, ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε ότι «ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο μερών να μπει ένα τέλος στα φαινόμενα της διαφθοράς και της βίας που βλέπουμε στα ελληνικά γήπεδα. Ο Πλατινί θα στείλει μια επιστολή στον πρωθυπουργό, που θα περιγράφει τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στα τέσσερα καυτά ζητήματα. Και θα ακολουθήσει επίσκεψη τεσσάρων ομάδων, ειδικών της UEFA, που αφορούν τους στημένους αγώνες, τη βία στα γήπεδα, το ντόπινγκ και τη διαιτησία, έτσι ώστε να μπορεί και η ελληνική πολιτεία, αλλά και η ΕΠΟ, να έχουν την τεχνογνωσία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα».
Κολίνα
Ο Μισέλ Πλατινί, σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο πριν από την αναχώρησή του από την Ελλάδα, προανήγγειλε την άφιξη του Πιερλουίτζι Κολίνα. «Θα δουλέψουμε σε όλα αυτά τα θέματα με την Ομοσπονδία, για να βελτιωθούν οι κανονισμοί. Θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη διαιτησία. Εχουμε τον κύριο Κολίνα, που εργάζεται στην UEFA. Θα του πούμε να έρθει να κάνει μια έρευνα στην Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος της UEFA, ο οποίος συμπλήρωσε: «Θα διαθέσουμε έναν αρμόδιο ασφαλείας, που θα είναι υπάλληλος της UEFA και θα αποτελεί το σύνδεσμό μας».
Σε ό,τι αφορά τα στημένα, ο Πλατινί δήλωσε: «Εκεί μόνον η δικαιοσύνη και η αστυνομία μπορούν να δώσουν συνέχεια. Οταν εμείς θα έχουμε αποδείξεις, τότε η Πειθαρχική Επιτροπή θα λάβει τις αποφάσεις. Αν εμποδίσω ένα σωματείο να παίξει στην Ευρώπη και τελικά αυτό το σωματείο δεν αποδειχθεί ένοχο, αυτό θα μου στοιχίσει μια περιουσία στα δικαστήρια».