Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Εκπαιδευτική πεζοπορία στη “Μαύρη Σπηλιά” από το ΚΠΕ


Στα πλαίσια του φθινοπωρινού του προγράμματος για ενήλικες «Γνωρίζω την Ευρυτανία», το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου διοργανώνει την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, εκπαιδευτική πεζοπορία-αναρρίχηση στη Μαύρη σπηλιά – Via Ferrata στον Προυσσό.

Πρόγραμμα:
Αναχώρηση από το ΚΠΕ με λεωφορείο στις 11:00 πμ
Διαδρομή στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς (περίπου 30 λεπτά)
Εξήγηση - πρακτική γνωριμία με τον εξοπλισμό και τη διαδικασία αναρρίχησης (περ. 20 λεπτά)
Αναρρίχηση – πέρασμα του Via Ferrata (περ. 1 ώρα)
Επιστροφή από μονοπάτι στην αφετηρία (περ. 1 ώρα)
Διαδικασία – λεπτομέρειες συμμετοχής:
Οι συμμετέχοντες αρκεί να έχουν μέτρια φυσική κατάσταση, δεν χρειάζεται να έχουν κάποια προηγούμενη εμπειρία ή σχετική εξάσκηση. Δεκτά μπορεί να γίνουν και παιδιά άνω των 16 ετών, με την συνοδεία και ευθύνη των γονέων τους.
Συνιστάται στους συμμετέχοντες να φορούν καπέλο, άνετα ρούχα και όσο το δυνατόν πιο αντιολισθητικά αθλητικά υποδήματα (όχι αρβυλάκια ή μποτάκια), επειδή πιθανόν θα περπατήσουμε σε νερό, να φορούν σορτς και να φέρουν μαζί τους δεύτερο ζευγάρι υποδήματα για να επιστρέψουν με στεγνά τα πόδια τους.
Συνιστάται επίσης να φέρει ο κάθε συμμετέχοντας σακίδιο με παγούρι, αδιάβροχο, σάντουιτς ή ένα σνακ.
Το ΚΠΕ Καρπενησίου θα φέρει φαρμακείο, θα καλύψει τα έξοδα του λεωφορείου, και τον αναγκαίο εξοπλισμό.
Η συμμετοχή φυσικά είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες. Πληρ: ΚΠΕ Καρπενησίου τηλ. 22370 80843.

Φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς
Το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς βρίσκεται έξω από το χωριό Προυσός στη στρατιωτική γέφυρα της Καστανιάς. Στην αρχή του μονοπατιού υπάρχει μία πανέμορφη πέτρινη βρύση φτιαγμένη από τους ντόπιους μαστόρους. Ακολουθώντας το στενό μονοπάτι με τοίχο υποστήριξης συναντούμε μια ξύλινη γέφυρα και αμέσως μετά ένα δεκάμετρο καταρράκτη που σχηματίζει μια υπέροχη φυσική πισίνα με παγωμένα νερά και αμέσως πιο πάνω ακόμα έναν. Έχει πολλά κρυστάλλινα νερά με μικρούς καταρράκτες που προσφέρουν κολύμπι στις "βάθρες" της βάσης τους, ένα ξύλινο γεφυράκι που μαζί με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Σ΄ έναν από τους καταρράκτες έχουν τοποθετηθεί σχετικές ασφάλειες για καταρρίχηση (rappel).
Η διαδρομή καταλήγει στη Μαύρη Σπηλιά, το κρησφύγετο των κατοίκων της περιοχής κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, αλλά και άλλων άσχημων εποχών για τη χώρα μας, όπου βρίσκουμε την τεράστια είσοδό της, μια λίθινη κατασκευή πλάτους περί τα 30 μέτρα