Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ειδικό τέλος και για πολιτικό γάμο από τους δήμους

Ειδικό τέλος για τους πολιτικούς γάμους, ύψους από 30 έως και 160 ευρώ ανά τελετή, επιβάλλουν το τελευταίο διάστημα πολλοί δήμοι της χώρας. Το εντάσσουν στα ανταποδοτικά τέλη, επικαλούμενοι την αύξηση των λειτουργικών εξόδων τους λόγω της κατακόρυφης αύξησης των πολιτικών γάμων σε σχέση με τους θρησκευτικούς, που είναι απόρροια και της οικονομικής κρίσης. Για να δικαιολογήσουν, μάλιστα, το "τέλος γάμου", συνοδεύουν τη γαμήλια τελετή με μια σειρά από παροχές, όπως δώρα προς τους νεόνυμφους, ζωντανή μουσική, οπτικοακουστικά εφέ κ.ά.

Η εξέλιξη προκαλεί "εξαγωγές" γάμων από τους τόπους κατοικίας των νεονύμφων σε άλλους δήμους όπου δεν υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση, πέραν των παραβόλων των 36 ευρώ (2 Χ 18 ευρώ) που προβλέπει η νομοθεσία. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του φέρνει φαινόμενα "ντόμινο", με πολλούς δήμους να υποχρεώνονται να επιβάλλουν κι αυτοί το τέλος για να ανακόψουν τους "εισαγόμενους" από γειτονικές περιοχές.
Από την άλλη, στους περισσότερους δήμους όπου έχει θεσμοθετηθεί το πρόσθετο τέλος προβλέπεται χαμηλότερη τιμή για τους δημότες και υψηλότερη για τους μη δημότες, ενώ σε άλλους όπως της Νέας Σμύρνης υπάρχει επιβάρυνση μόνο στους μη δημότες.
Επί δημαρχίας Μπακογιάννη
"Τέλος γάμου" στην Αθήνα από το 2003
Ο Δήμος Αθηναίων ήταν από τους πρώτους που επέβαλαν "τέλος γάμου". Από τον Απρίλιο του 2003, επί δημαρχίας Ντ. Μπακογιάννη, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την επιβάρυνση με 75 ευρώ των γάμων μεταξύ δημοτών και με 100 ευρώ αν έστω και ένας από τους νεόνυμφους δεν είναι δημότης. "Οι τελετές γίνονται κάθε Τετάρτη και το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα, σε μια υπέροχη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, στην οδό Ακαδημίας, με αυθεντικά έργα τέχνης, όμορφο στολισμό και συνοδεία ζωντανής μουσικής", διευκρίνισε η τμηματάρχης Πολιτικών Γάμων, Β. Κωστοπούλου.