Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ

Με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011 στο Κερασοχώρι Ημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας». Η πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Αγράφων, έλαβε χώρα στο Γυμνάσιο – Λύκειο Κερασοχωρίου και χαρακτηρίστηκε από την ενδιαφέρουσα θεματολογία, που αναπτύχθηκε και από την μεγάλη συμμετοχή δημοτών του Δήμου Αγράφων.
Σκοπός της ήταν η ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας στο Δήμο Αγράφων, .
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Δημήτρης Τάτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη της αξιοποίησης και της ανάπτυξης της Δυτικής Ευρυτανίας.
Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Βασίλης Καραμπάς, τόνισε ότι στόχος τους είναι η ανάπτυξη και η σωστή εκμετάλλευση του πρωτογενή τομέα. Σημείωσε δε ότι τα τοπικά προϊόντα είναι χαμηλής παραγωγικότητας και για το λόγο αυτό βρίσκονται εκτός από τις μεγάλες αγορές, γεγονός που πρέπει να αλλάξει άμεσα, ούτως ώστε να ανθίσει και η τοπική οικονομία.
Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Σταμάτη Καπελέρη, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με θέμα: «Το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ένας Σύμβουλος – Μια προοπτική». Ο κ. Καπελάρης ξεκαθάρισε πως για υλοποιηθεί το πρόγραμμα «το καλάθι αγροτικών προϊόντων», απαιτείται καθαρή συνεργασία των φορέων και τα προϊόντα που θα το αποτελούν θα πρέπει να συνδέονται με τις διατροφικές συνήθειες κάθε περιοχής. Τέλος ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως ο αγροτικός τομές είναι κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της οικονομίας και η γεωργία για να γίνει ανταγωνιστική θα πρέπει να επενδύσει στα προϊόντα του τόπου της.
Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Γεωργίου Κορμέντζα Αντιπροέδρου του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), με θέμα: «Η προώθηση της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα μέσα από το «καλάθι» των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας».
Ο κ. Αντώνης Πανούσης, Κτηνίατρος Προϊστάμενος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Εύβοιας – Πρόεδρος ΠΕΚΔΥ, ανέπτυξε το θέμα: «Οι Προοπτικές ανάπτυξης της ορεινής – εκτατικής κτηνοτροφίας» και ο κ. Νίκος Διαμαντίδης Συνεργάτης Αναπτυξιακής Εύβοιας Α.Ε. αναφέρθηκε στο  Stereagro.gr, που είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο πληροφόρησης, προβολής, προώθησης και εμπορίας για τα αγρο-διατροφικά προϊόντα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή Ημερίδα, ολοκληρώθηκε με ενημέρωση για τις αποζημιώσεις από τον  ΕΛΓΑ και συζήτηση επί των εισηγήσεων.
Να αναφερθεί ότι τον συντονισμό της Ημερίδας είχε ο κ. Ιωάννης Καρνάβας, Προϊστάμενος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ πέραν των ανωτέρω, τις εργασίες παρακολούθησαν οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ.κ. Θύμιος Μιχόπουλος, Νίκος Φούκας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Δημήτρης Βούρτσας, Βάσω Φεγγούλη, Νίκος Γεωργίου, Πάνος Γκορόγιας, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο Διοικητής της ΠΥ Λαμίας κ. Λαθύρης Νικόλαος, ενώ στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτσού κ. Γιώργος Παναγιώτου. Στην αίθουσα, είχε διαμορφωθεί ειδικός πάγκος στον οποίο είχαν εκθέσει ντόπια προϊόντα αγρότες από το Δήμο Αγράφων.