Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Δεν πάει παρακάτω ... Η Ευρυτανία, ο φτωχότερος νομός σε όλη την Ευρώπη !!!

Το ότι η Ευρυτανία είναι ένας φτωχός Νομός, το γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι μας. Το ότι όμως είναι ο φτωχότερος νομός βάση του ΑΕΠ στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Ευρώπη, είναι μια είδηση, που μας δημιουργεί περισσότερη απογοήτευση, τουλάχιστον σε αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο. 

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  η Ευρυτανία, αποτελεί τη μόνη αρνητική εξέλιξη πανευρωπαϊκά. Βάση του ΑΕΠ στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Ευρώπη, ο Νομός μας, είναι ο φτωχότερος σε όλη την Ευρώπη. Έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2007 χαμηλότερο από ό,τι το 1996. Παρά την πολύ χαμηλή εκκίνηση με κατά κεφαλήν εισόδημα στα 10.042 ευρώ, το ΑΕΠ την προηγούμενη δεκαετία στην Ευρυτανία μειώθηκε κατά 1,77%.  Χαμηλές σύμφωνα με την ίδια Έκθεση ήταν οι πτήσεις στη Φθιώτιδα (28,70%), στη Φωκίδα (21,19%), αλλά και στη Λέσβο (43,30%).
Στο νομό Καστοριάς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 46,8% και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας κατά 41,46%. Αντιθέτως, στη Χίο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 120,83% και στις Κυκλάδες κατά 102,75%. Στο νομό Θεσπρωτίας η άνοδος ήταν κατά 114%, στα Ιωάννινα καταγράφηκε αύξηση κατά 109%, ενώ πολύ καλά τα πήγαν και κάποια από τα νησιά του Ιονίου με την αύξηση στο νομό Ζακύνθου στο 141%, Κεφαλονιάς στο 120% και Λευκάδας στο 102%.
Σύμφωνα ....με άρθρο στην Ελευθεροτυπία οι αριθμοί της μελέτης, που στόχο έχει να καταγράψει το όφελος των κοινοτικών κονδυλίων στην ανάπτυξη, δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια για να στηρίξει τόπους που τα είχαν ανάγκη, όπως και η Ευρυτανία, όπου η απορροφητικότητα κονδυλίων ήταν τραγική. Απλά το (κοινοτικό) χρήμα έφερε χρήμα στις πιο εύρωστες περιοχές της χώρας, με όχημα τις γνωστές επιδοτήσεις. Το ΑΕΠ της Ελλάδας διπλασιάστηκε τα 10 χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης (δηλαδή έως το 2008) με τη συμβολή των κοινοτικών κονδυλίων. Η επίδοση είναι από τις καλύτερες μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Μόνο που τα κέρδη δεν μοιράστηκαν ισόποσα.
Κάποιοι νομοί συγκέντρωσαν τον πλούτο, ενώ κάποιοι άλλοι καρπώθηκαν ελάχιστα ή και φτώχυναν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι συνολικά το ΑΕΠ μέσα σε 10 χρόνια αυξήθηκε κατά 98%. Το ζήτημα είναι -αναφέρει η Επιτροπή- ότι μόνο στη χώρα μας παρουσιάζονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις: κάποιοι νομοί και περιοχές ορεινές ή νησιωτικές αναπτύσσονται είτε πολύ γρήγορα είτε παράδοξα αργά, δεδομένων των κονδυλίων που υπήρχαν διαθέσιμα. Η μελέτη εξετάζει την αποδοτικότητα των κοινοτικών ενισχύσεων ειδικά σε ορεινές, νησιωτικές και περιοχές με υστέρηση.
Ερευνά αν σε κάθε περιφέρεια όλοι οι νομοί αναπτύσσονται παράλληλα ή αν κάποιοι μένουν πίσω, όπως ο δικός μας Νομός!!!. Όπως αναφέρεται, «ενδιαφέρον είναι ότι η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική στην Ε.Ε. καθώς περιφέρειές της υπάρχουν και στις ομάδες των "πρωταθλητών" αλλά και των... τελευταίων σε ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη και ευημερία».
Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία που προέρχονται από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) 23 από τους 51 νομούς εμφανίζουν υστέρηση σε ανάπτυξη και δημιουργούν νέες περιοχές που ταλαιπωρούνται από τη φτώχεια.
Οι περιοχές που ευνοήθηκαν από τους κοινοτικούς πόρους που εισέρευσαν στη χώρα ευνόησαν νομούς όπως η Ευρυτανία, όπου το ΑΕΠ αγγίζει το μέσο όρο της Ελλάδας, (ευνοημένοι αλλά φτωχοί) αλλά και περιοχές όπως η Λευκάδα, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, όπου η ανάπτυξη εμφανίζεται κυρίως στον τουριστικό τομέα. Το δημοσίευμα αναφέρει ωστόσο, ότι το υψηλό εισόδημα δεν σημαίνει απαραίτητα και ευημερία των κατοίκων, διότι για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη η παραγωγή των εταιριών που είναι εγκατεστημένες στις περιοχές αυτές και οι οποίες δεν απασχολούν κατ΄ ανάγκη ντόπιο προσωπικό.
Για την άρση των ανισοτήτων, οι ειδικοί προτείνουν πολιτικές αποκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και καλύτερη εφαρμογή των περιφερειακών πολιτικών για τα επόμενα χρόνια, αφού τώρα θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την περιφερειακή σύγκλιση της Ελλάδας, στο βαθμό που αυτή χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.