Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Υπερχείλισε το φράγμα στη λίμνη Πλαστήρα - Φόβοι για ρήγμα

Για πρώτη φορά μετά από επτά ολόκληρα χρόνια το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα ξεχείλισε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 3.000 στρέμματα με σιτηρά να έχουν πλημμυρίσει σε περιοχές γύρω από τη λίμνη.

Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Πλαστήρα, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας για λόγους ασφαλείας και έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Η στάθμη του νερού στον Ταμιευτήρα έφτασε στα 791,88 μέτρα (!) αλλά οι ποσότητες που φεύγουν προς τον ποταμό Ταυρωπό (Μέγδοβα) είναι μικρές και δεν εμπνέουν προς το παρόν ανησυχία.

Όμως ο ποταμός Καλέντζης, κατέβασε αρκετό νερό προς τα καταληκτικά σημεία του δικτύου Ταυρωπού στην περιοχή του Δήμου Παλαμά, όπου εμφανίστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της δραστηριότητας του Ενιπέα.

Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος, όσο και ο δήμαρχος Παλαμά κ. Κώστας Πατσιαλής επικοινώνησαν με τους αρμοδίους της ΔΕΗ και του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Πλαστήρα, ανέλυσαν τη δύσκολη κατάσταση και συμφωνήθηκε το εργοστάσιο να μην τεθεί σε λειτουργία αυτό το 24ωρο τουλάχιστον, μέχρι να υπάρξει εκτόνωση των φαινομένων.

Οι τοπικές Αρχές της Καρδίτσας απεύχονται να συμβεί το πιο «εφιαλτικό» σενάριο, το οποίο προβλέπει ρήγμα στη βάση του φράγματος, ενός έργου που οραματίστηκε ο διορατικός στρατηγός και πολιτικός, Νικόλαος Πλαστήρας.

Πάντως ειδικοί αναφέρουν ότι είναι σε οριακό σημείο οι αντοχές του φράγματος στη Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι ενέργειες καθότι το εν λόγω φράγμα, καταλήγει στην λίμνη Κρεμαστών και εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε τι μπορεί να συμβεί αν κάτι δεν πάει καλά. Πάντως και ο Μέγδοβας ακόμη και αυτή τη στιγμή που γράφετε το ρεπορτάζ, είναι απ΄ άκρη σε άκρη, με θολά νερά, γεγονός που επιβεβαιώνει το πρόβλημα που προέκυψε από την υπερχείλιση. Τελευταία φορά που ξεπέρασε το όριο υπερχείλισης η λίμνη Πλαστήρα ήταν την άνοιξη του 2004.