Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Λάμπρος Τσιτσάνης: Όχι στις συγχωνεύσεις- συνενώσεις των Δημοτικών Σχολείων Ευρ/νίας

Την αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στο κλείσιμο Σχολείων στη Περιφέρεια Ευρυτανίας και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Αγράφων, εκφράζει με παρέμβασή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λάμπρος Τσιτσάνης. Ο ίδιος, έμπειρος εκπαιδευτικός και για πολλά χρόνια στέλεχος του χώρου της Παιδείας, θεωρεί ότι το αρμόδιο Υπουργείο δεν προχωρά στις συγχωνεύσεις-συνενώσεις των Δημοτικών Σχολείων αυτών με αυστηρά παιδαγωγικά κριτήρια, που θα είναι προς όφελος των μαθητών αλλά με κριτήρια αποκλειστικά και μόνο οικονομικά.

Το σχετικό Δελτίο Τύπου που εξεδόθη από το Γραφείο του κ. Τσιτσάνη για το ζήτημα αυτό αναφέρει τα εξής:

«Κατ’ αρχάς οποιαδήποτε θέση για κλείσιμο Σχολείων στη Περιφέρεια Ευρυτανίας, μας βρίσκει τελείως αντίθετους, όταν τα κριτήρια είναι αποκλειστικά και μόνο οικονομικά.


Θα μπορούσαμε ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα ως Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας να συμφωνήσουμε στις συγχωνεύσεις-συνενώσεις των Δημοτικών Σχολείων αν αυτές γινόταν με αυστηρά παιδαγωγικά κριτήρια και μόνο προς όφελος των μαθητών και αφού βεβαίως είχε προηγηθεί εξαντλητική συζήτηση με τους Δήμους, την Τοπική Κοινωνία, τους Εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων.


Επιπλέον στα κριτήρια συνένωσης θα πρέπει απαραιτήτως να ληφθούν υπ’ όψη:


•η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο,


•οι κτιριακές υποδομές


•οι ορεινές περιοχές και οι καιρικές συνθήκες για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών.


Όλα τα ανωτέρω δεν τηρήθηκαν στα:


1.Κέδρα


Χιλιομετρική απόσταση(41χλμ.) – καιρικές συνθήκες για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών.


2.Τοπόλιανα


Συγχώνευση με Καστράκι για να δημιουργηθεί νέο μονοθέσιο Σχολείο, ενώ παραμένει Μονοθέσιο σχολείο (Βελαώρα) μόνο του και μάλιστα σε μικρή απόσταση.


Μία πρόταση βιώσιμη θα ήταν και τα τρία σχολεία να ενωθούν σε ένα, βεβαίως όπου υπάρχει η κτιριακή υποδομή στη Βελαώρα ή στο Καστράκι ή στα Τοπόλιανα.


Μία άλλη πρόταση θα ήταν να συνενωθούν Βελαώρα με Καστράκι, τα οποία ανήκουν στο ίδιο Τοπικό Διαμέρισμα και να παραμείνουν τα Τοπόλιανα που είναι διαφορετικό Τοπικό Διαμέρισμα.


Τέλος δεν τηρήθηκαν τα προαναφερόμενα, παρότι η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργός Παιδείας, με την υπ’ αριθμ. 11136 / Δ4 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ / 27-01-2011 εγκύκλιο, δεσμεύτηκε.


Βεβαίως όλα αυτά θα λύνονταν, τόσο στην Ευρυτανία όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με καλόπιστο διάλογο προς όφελος βεβαίως της εκπαίδευσης και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας διότι η μεγαλύτερη επένδυση σε ένα κράτος είναι η επένδυση στην Παιδεία».