Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Συναντήθηκαν ύστερα από 30 χρόνια! Οι απόφοιτοι του Εκκλ. Λυκείου Καρπενησίου

Συναντήθηκαν μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, για να θυμηθούν όλοι εκείνες τις στιγμές που πέρασαν στα σχολικά θρανία και στο οικοτροφείο της Ιερατικής Σχολής και αργότερα του Εκκλ. Λυκείου Καρπενησίου.
Τριάντα συμμαθητές, ιεροσπουδαστές στο διάστημα 1978-1982, την περασμένη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011, αισθάνθηκαν για μία μέρα και πάλι παιδιά, όπως τότε που έπαιζαν και φώναζαν στο Γυμνάσιο Καρπενησίου και στην Μαθητική Εστία αρχικά και αργότερα στις εγκαταστάσεις της ιερατικής Σχολής στον Ξηριά.
Η συγκίνηση ήταν έντονα ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων αυτών, των 45αριδων και 50αριδων σήμερα, εκ των οποίων οι 9 ήταν κληρικοί, βλέποντας τους παλιούς τους συμμαθητές, που είχαν περάσει τόσα πολλά μαζί, αγωνίες, ευχάριστες αλλά και  δυσάρεστες στιγμές.
Οι αναμνήσεις που πέρασαν από το μυαλό τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν πολλές, αναπολώντας τις στιγμές που έζησαν στα θρανία, τον ήχο του κουδουνιού, τη φασαρία στην αυλή του σχολείου και κυρίως τα όσα ελάμβαναν χώρα εκείνα τα δύσκολα χρόνια, τόσο στο μαγειρείο όσο και στους κοιτώνες του οικοτροφείου.
Ξεχωριστή θέση στη όμορφη και ιστορική αυτή μέρα κατείχε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου, ο καλός Δεσπότης που με μεγάλη χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση των αποφοίτων και μοιράστηκε μαζί με τους 27 αποφοίτους εκ των οποίων οι 9 ήταν κληρικοί, αυτές τις πολύ όμορφες και ευλογημένες στιγμές μαζί με  ορισμένοι από τους καθηγητές, που είχαν ενημερωθεί για τη συνάντηση και κατάφεραν να βρίσκονται εκεί.
Οι ίδιοι δεν μπορούσαν να κρύψουν τη συγκίνησή τους, αφού έβλεπαν τα τότε παιδιά, να μετρούν σήμερα 45 και 50 χρόνια ζωής, άλλοι να έχουν γίνει κληρικοί, άλλοι να είναι εκπαιδευτικοί και στο σύνολό τους, άπαντες να έχουν καταξιωθεί στην κοινωνία.
Από τη συνάντηση απουσίαζαν αρκετοί, παρά τις προσπάθειες και το αγωνιώδη συντονισμό, από τον εμπνευστή αυτής της συνάντησης π. Γεώργιο Χρυσαφογεώργο και τον π. Ευάγγελο Φεγγούλη. Οι περισσότεροι εξ  αυτών που ενημερώθηκαν έγκαιρα, απουσίασαν δικαιολογημένα, κάποιοι αδικαιολόγητα και τρεις δυστυχώς, γιατί … δε βρίσκονται πια στη ζωή.
Το ραντεβού είχε δοθεί από τον Νοέμβρη του 2009, που είχε γίνει η πρώτη άτυπη συνάντηση 20 περίπου αποφοίτων της Σχολής, για τις 11 Ιουλίου 2011, στις 1 το μεσημέρι στην πλατεία Καρπενησίου.

Οι πρώτοι άρχισαν να καταφθάνουν γύρω στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καρπενησίου ενώ λίγο μετά τις 1 μ.μ, οι περισσότεροι είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα και είχαν φτάσει στον τόπο συνάντησης.
Η ψυχή της σημαντικής αυτής μέρας κατά κοινή ομολογία, ήταν ο π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος, ο οποίος φρόντισε τόσο για τα της τραπέζης που θα ακολουθούσε όσο και για την ανεύρεση κάποιων σπάνιων αρχείων με βαθμολογίες μαθητών από την Σχολή, που αργότερα παρουσίασε κατά την διάρκεια του γεύματος.

Μετά την ευλογία της τράπεζας, στο Κέντρο ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ, ο σεπτός ποιμενάρχης της θεοσόστου Μητροπόλεως Καρπενησίου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, καυτηριάζοντας για άλλη μια φορά όλους εκείνους που αντί να νοιάζονται για το καλό της Ελλάδας, έχουν μετατραπεί δε δεξιά όργανα αυτών που θέλουν το κακό της πατρίδας και των Ελλήνων με κάθε τρόπο. «Φοβάμαι είπε ο Δεσπότης, ότι η κρίση αυτή, που είναι κυρίως κρίση πνευματική, θα
κρατήσει πάρα πολύ ακόμη και οι δύσκολα χρόνια θα είναι πολλά ακόμη. Όμως εμεί οφείλουμε να αντισταθούμε, ο καθένας με αυτό που υπηρετεί για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Τέλος ο Μητροπολίτης αφού ανακοίνωσε ότι η τράπεζα είναι προσφορά αγάπης από τον ίδιο, ευχήθηκε υγεία, «που είναι το πρώτο αγαθό και την οποία δεν έχουμε όλοι» όπως τόνισε και κάθε καλό στους συνδαιτυμόνες και στις οικογένειες τους.    
Την συγκίνησή του, που βρίσκεται ανάμεσα στους παλιούς μαθητές του εξέφρασε και ο κ. Λιναρετάκης, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για όλους.

Οι παλιοί συμμαθητές έμειναν για αρκετή ώρα στο Κέντρο, όπου έφαγαν, κουβεντιάζοντας για τα παλιά, αλλά και για το πώς είναι σήμερα η ζωή τους.
Οι ίδιοι στο τέλος της όμορφης αυτής μέρας, μετακινήθηκαν λίγο πιο πάνω από το Κέντρο, όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Μάρκου, για να τελέσουν επιμνημόσυνη δέηση υπέρ ανάπαυσης των ψυχών, του μακαριστού Ιερομονάχου π. Χρυσοστόμου Μαραγκουδάκη,  που διετέλεσε για πολλά χρόνια Δ/ντης της Σχολής, του π. Παναγιώτου Σακελαρόπουλου, που επίσης διετέλεσε τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της Σχολής Δ/ντης, του π. Παναγιώτου Ξηραφάκη, που έχασε τη ζωή του πολύ
νέος σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και υπέρ αιωνίου ανάπαυσης των ψυχών, του Γιώργου Σαλαμάρα, του Χαραλάμπη Σερίφη καθώς και του φροντιστή της Σχολής Θανάση Καυκιά.
Εκεί, στον αύλιο χώρο της εκκλησίας, σε αυτό το πανέμορφο τοπίο, κάποιοι από την παρέα, θέλοντας να θυμηθούν τα παλιά και κυρίως να δείξουν ότι δεν έχουν ξεχάσει  τα μυστικά της στρογγυλής «θεάς», έπαιξαν και λίγο ποδόσφαιρο, με τους παλιούς π. Βασίλη Δραγατσίκη, π. Γεώργιο Χρυσαφογέωργο, π. Νικόλαο Κωστόπουλο να διαπρέπουν στο..  τον Β. Κόκκοτο να ξαναθυμάται τις μεγάλες στιγμές του ως Διαιτητής υψηλών προδιαγραφών, τον δε Φάνη Λόζο, να νομίζει ότι έχει απέναντί του τον … Νικοπολίδη, στέλνοντας την μπάλα με «κεραυνό» όχι στα δίχτυα, αλλά στον παρακείμενο «Καρπενησιώτη», να κολυμπήσει στα παγωμένα νερά του.
Μετά και από αυτή την μικρή ανάπαυλα, ακολούθησε φωτογράφιση μπροστά στην εκκλησία, με τον φακό του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, να αποθανατίζει πρώτα τους κληρικούς σε ξεχωριστή φωτό, στην συνέχεια τους λαικούς και στο τέλος όλους μαζί.

Φεύγοντας και αφού όλοι φρόντισαν να γράψουν στο βιβλίο τα στοιχεία, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τους, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το ερχόμενο και πιο συγκεκριμένα για τις 5 Ιουλίου 2012 και πάλι στο Καρπενήσι με την ευχή να είναι όλοι εκεί και ακόμη περισσότεροι και κυρίως να μην λείπει κανένας. 
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν, πέραν του Μητροπολίτου Καρπενησίου, οι ιερείς π. Βασίλειος Δραγατσίκης από την Ι.Μ. Λαρίσης, π. Λάμπρος Τηλιγάδας και π. Νικόλαος Κωστόπουλος από την Ι.Μ. Αιτωλίας, π. Λάμπρος Κούτσικος από την Ι. Μ. Ναυπάκτου, π. Ιωάννης Φωτεινός από την Ι. Μ. Μεσσηνίας, π. Ιωάννης Καλογερόπουλος από την καθώς και οι π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος, π. Βασίλειος Βλάχος και π. Ευάγγελος Φεγγούλης από την Ι.Μ. Καρπενησίου. Ακόμη ανταποκρίθηκαν και παραβρέθηκαν στην σύναξη αυτή, οι δάσκαλοι Βασίλης Κόκκοτος, Θεόδωρος Καραγιάννης και Θανάσης Ρισβάς, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, στο Παιδαγωγικό Τμήμα, ο Γραμματέας της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου Γιάννης Ανδρεάκης, ο Δ/ντης των φυλακών Ιωαννίνων Βασίλης Γκορτζιάς, ο Αργύρης Τσιώλης και ο Γιώργος Παπαδημητρίου στελέχη των ΕΛΤΑ, οι καταξιωμένοι επιχειρηματίες Χριστόφορος Τσιούνης, Στέφανος Τσιαμάκης, Γιώργος Λαχανάς, Νίκος Καμαρέτσος, ο τραπεζικός Αποστόλης Τσίπρας, ο Αστυνομικός Αποστόλης Κερασιώτης, ο Δασικός Βαγγέλης Γκρίζης ο Γιώργος Σπυρόπουλος, ελεύθερος επαγγελματίας και φυσικά όπως προείπαμε ο κ. Μ. Λιναρετάκης με την σύζυγό του.  
Πρότασή μας, όσοι έχουν φωτογραφίες, από εκείνα τα χρόνια, να φροντίσουν να τις συγκεντρώσουν έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ΑΛΜΠΟΥΜ, γεμάτο αναμνήσεις, που θα παρουσιαστεί του χρόνου στην προγραμματισμένη εκδήλωση στο Καρπενήσι.


ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ