Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Με 4 μονάδες προηγείται η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ


Σε ένα διαρκώς επιδεινούμενο περιβάλλον, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η αίσθηση αβεβαιότητας για το μέλλον φαίνεται να ξεπερνούν τις «κόκκινες γραμμές».
Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν έχει αξιολογηθεί τόσο πολύ αρνητικά, σε κλίμα γενικευμένης αίσθησης ότι δεν είναι σε θέση να σηματοδοτήσει καμία απολύτως ελπίδα.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της εταιρείας VPRC (π. Επίκαιρα, 14/7) οι πολίτες θέτουν με τις απαντήσεις τους την κυβέρνηση στο περιθώριο, ενώ ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δείχνουν απρόθυμοι να το ψηφίσουν ξανά.
Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκλογικής επιρροής που κάνει η εταιρεία, η διαφορά υπεροχής της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στις 4 μονάδες από 2,4, μέσα σε ένα μήνα.
Όπως προκύπτει συγκεκριμένα από τα στοιχεία της έρευνας, οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν με το ποσοστό ρεκόρ του 91% ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την οικονομική κρίση, ενώ επίσης κατά 90% απαντούν ότι αισθάνονται έλλειψη σιγουριάς όταν σκέφτονται το μέλλον τους.
Εκτιμούν ταυτόχρονα κατά 70% ότι το ΠΑΣΟΚ πορεύεται σε λάθος δρόμο με μόνο 15% να θεωρεί ότι ο δρόμος είναι σωστός, με χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι ίδιες απαντήσεις καταγράφονται στο 50% (λάθος δρόμος) και 29% (σωστός).
Η συμπεριφορά άλλωστε του κοινού που ψήφισε ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές οδηγεί σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας.
Είναι εντυπωσιακό δηλαδή ότι περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ (54%) απαντούν ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσουν ξανά, ενώ ακόμα και στην «ομάδα» ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι, «εκτός από το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ψηφίσει ποτέ άλλο κόμμα», προκύπτει ότι οι μισοί ακριβώς (50%) επίσης δεν το ψηφίζουν.
Με αυτά τα δεδομένα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής που κάνει η VPRC, η ΝΔ εξασφαλίζει προβάδισμα 4 μονάδων αυξάνοντας το ποσοστό που της αντιστοιχεί στο 29,5% από 28,5% τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιος 2011) ενώ το ΠΑΣΟΚ πέφτει από το 26% στο 25,5%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 13%, ο ΛΑΟΣ 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7%, Οικολόγοι-Πράσινοι 4%, Δημοκρατική Αριστερά 2,5%, Δημοκρατική Συμμαχία 2%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 1% και Λοιπά κόμματα 8%.