Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Πανάξια, Ευρυτανική εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Φεστιβάλ Νεολαίας Στερεάς Ελλάδας και νησιών Αιγαίου

Τον περασμένο Μάιο, στο Δημοτικό Θέατρο Κηφισιάς έλαβε χώρα, στα πλαίσια του Περιφερειακού Φεστιβάλ Νεολαίας Στερεάς Ελλάδας και νησιών Αιγαίου, ο Διαγωνισμός Έκφρασης και Δημιουργίας Εφήβων και Νέων. Γενικός Συντονιστής των εκδηλώσεων ήταν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου συμμετείχε μέσω της ενορίας των Ευρυτάνων Αγίων Καρπενησίου.
Η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής συμμετείχε με ύμνους προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και με μία μονωδία από το μαθητή της Σχολής Ζαχαρόπουλο Δημήτριο. Και οι δύο συμμετοχές κατέκτησαν την 3η θέση. Παρουσίασε επίσης το δρώμενο «Ο γάμος στα Σελλά Ευρυτανίας», το οποίο κατέγραψε ο Σπ. Περιστέρης το 1959, οπού επίσης πήρε το γ΄ βραβείο και ειδική διάκριση. Στον τομέα του ελληνικού παραδοσιακού χορού συμμετείχε επίσης τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου με μαθητές του Γυμνασίου, το οποίο παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Ευρυτανίας, με τη συνεργασία των μελών της χορωδίας στο τραγούδι. Η τελευταία αυτή συμμετοχή πήρε το 2ο βραβείο και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να συμμετάσχουν σε πανελλήνιο Διαγωνισμό στην Αθήνα τον προσεχή Δεκέμβριο. Το πρόγραμμα αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στα πλαίσια του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Χορού που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος.
Τα τραγούδια που παρουσιάστηκαν προέρχονται από επιτόπιες καταγραφές. Την ευθύνη για τη χορωδία είχε ο κος Ηλιόπουλος Αναστάσιος, ενώ για το χορευτικό τμήμα υπεύθυνη ήταν η κα Μανέλα Γεωργία.
Μια ακόμη εντυπωσιακή εκπροσώπηση της ελληνορθόδοξης παράδοσης του τόπου μας, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, με μεγάλη προσφορά στον χώρο του πολιτισμού και της ευρυτανικής παράδοσης.