Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ευρυτανική εκπροσώπηση στους Special Olympics με τη συμμετοχή τριών εθελοντών

Πέρασαν σχεδόν επτά χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004, από τότε που η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο του κόσμου, προβάλλοντας τα Ολυμπιακά ιδεώδη, τα οποία γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα. 
Φέτος και πάλι η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα, υποδέχτηκε το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς, τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics Αθήνα 2011, στους οποίους συμμετέχουν Αθλητές με διανοητική αναπηρία.

Οι αγώνες ξεκίνησαν το Σάββατο 25 Ιουνίου 2011 με την τελετή έναρξης και ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 4 Ιουλίου με μια φαντασμαγορική τελετή λήξης στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Μέχρι σήμερα τα Special Olympics, προσφέρουν δυνατότητες συμμετοχής σε ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες σε είκοσι τέσσερα (24) Ολυμπιακού τύπου αθλήματα: Στίβο, Κολύμβηση, Ρυθμική και Ενόργανη Γυμναστική, Καλαθοσφαίριση, Αντισφαίριση, Ποδόσφαιρο, Πετοσφαίριση, Ιππασία, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Μπόουλιγκ, Κωπηλασία, Ποδηλασία, Άρση Βαρών, Γκολφ, Τζούντο, Χάντμπολ, Ιστιοπλοΐα, καθώς και σε τέσσερα χειμερινά αγωνίσματα: Αλπικό Σκι, Δρόμους Αντοχής, Παγοδρομίες και Αγώνες Δρόμου με Χιονοβατίδες. Από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο κάθε έτους τα Special Olympics Ελλάς, πέραν των προγραμμάτων προπόνησης, οργανώνουν Τοπικούς, Περιφερειακούς και Πανελληνίους Αγώνες.
Τα αθλήματα έλαβαν χώρα σε δέκα συνολικά εγκαταστάσεις και έφτασαν τα 23 τον αριθμό, με τη συμμετοχή 7.000 αθλητών όλων των επιπέδων ικανότητας, από 180 χώρες. Οι Αγώνες ήταν δομημένοι έτσι, ώστε οι αθλητές να μπορούσαν να συναγωνιστούν με αθλητές παρόμοιας ικανότητας και επίδοσης.
Για την πραγματοποίηση των Special Olympics σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι εθελοντές, που πραγματικά έδωσαν το καλύτερό τους εαυτό και απέκτησαν, μέσα από τη συμμετοχή τους στους αγώνες, μια αξέχαστη και ωφέλιμη εμπειρία ζωής, που στόχευε στην κατανόηση και αποδοχή των ατόμων με διανοητική αναπηρία.
συνολικά συμμετείχαν 25.000 εθελοντές, που συνέλαβαν, μέσα από τις θέσεις που ανέλαβαν, στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους αθλητές και σε όλους τους συμμετέχοντες της διοργάνωσης.
Εκ των 25.000 εθελοντών τρεις ήταν από την Ευρυτανία. Τρεις ευρυτάνισσες προσέφεραν την βοήθειά τους, με όλη τους την καρδιά, σε συνανθρώπους μας, που πραγματικά χρειάζονται τη στοργή και το χαμόγελό μας κάθε μέρα. Οι κυρίες που συμμετείχαν εθελοντικά στους αγώνες ήταν η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Δ/ντρια του ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Καρπενησίου κ. Ντίνα Μπουμπουρή, η φοιτήτρια Ελένη Παπαροϊδάμη και Σοφία Κόσση.
Ο ΕΠ επικοινώνησε με τις κυρίες Μπουμπουρή και Παπαροϊδάμη, οι οποίες μας δήλωσαν για τη συμμετοχή τους τα εξής:
Ντίνα Μπουμπουρή

«Ως Διευθύντρια του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία «Ανεμώνη» του Δήμου Καρπενησίου και ταυτόχρονα διαιτητής ποδοσφαίρου, θεώρησα προσωπικό χρέος να συμμετάσχω ως εθελόντρια διαιτητής σε αυτήν την διοργάνωση που ανέλαβε η χώρα μας.
Πολλοί ήταν αντίθετοι με την ανάληψη αυτών των Παγκοσμίων Αγώνων, τώρα μάλιστα που η Ελλάδα διανύει ένα πολύ δύσκολο δρόμο σε οικονομικό –και όχι μόνο- επίπεδο. Φυσικά και δεν τους αδικώ, όμως η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ιδιάζουσα. Στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να αρνούνταν τελευταία στιγμή να αναλάβει αυτό το εγχείρημα, θα σήμαινε αυτόματα ματαίωση των αγώνων. Οι ψυχές αυτές ανά τον κόσμο έπρεπε να μείνουν ανέπαφες από  τις όποιες δυσχέρειες περνάμε. Οι αθλητές με αναπηρία προετοιμάζονταν δύο χρόνια για αυτή τους τη συμμετοχή, δεν είχαμε λοιπόν κανένα δικαίωμα να τους στερήσουμε αυτό τους το όνειρο.
Ήμουν εθελόντρια διαιτητής στο άθλημα του ποδοσφαίρου, συγκεκριμένα στο 11x11 (διότι υπήρχε & 5x5 & 7x7). Το 11x11 διεξάγονταν στο προπονητικό κέντρο του Πανιωνίου στο Κορωπί και διήρκησε 7 ημέρες, από Κυριακή 26/06/2011 έως και Σάββατο 2/07/2011. Από αυτές διαιτήτευσα 5 ημέρες, με σύνολο αγώνων πάνω από 20. Την τελευταία ημέρα διαιτήτευσα τον αγώνα Εκουαδόρ- Ισπανία που καθόρισε την δεύτερη θέση, ενώ ήμουν βοηθός διαιτητής στο Βραζιλία- Ελλάδα που καθόρισε το χρυσό και χάλκινο μετάλλιο. ( 1η ομάδα: Βραζιλία, 2η: Εκουαδόρ & 3η: Ελλάδα).
Αν και καθημερινά βιώνω εμπειρίες με άτομα με νοητική καθυστέρηση λόγω της εργασίας μου, μπορώ να πω με σιγουριά ότι κάποιες καταστάσεις με τις οποίες ήρθα αντιμέτωπη στα Special Olympics με άφησαν άναυδη και πολύ συγκινημένη. Θα χρησιμοποιήσω το μότο των Special «ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ» δίνοντας έμφαση σε αυτά τα λόγια γιατί χάρηκα πραγματικά που ήμουν κι εγώ μέσα!!!
Τελειώνοντας, θα ήθελα να μοιραστώ ένα δικό μου συμπέρασμα μετά από αυτήν την έντονη εμπειρία. Πριν τρία χρόνια με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ είχαμε διοργανώσει μια ημερίδα που αφορούσε στα άτομα με αναπηρία. Εκεί ένας γονιός είπε χαρακτηριστικά ότι το παιδί του δεν είναι άτομο με ειδικές ικανότητες, δεν έχει καμία ειδική ικανότητα όπως πολλοί θέλουνε να λένε για να ωραιοποιούνε την κατάσταση. Το παιδί του έχει αναπηρία και δεν είναι σε τίποτα πιο ικανό από τα φυσιολογικά παιδιά. Έως πρότινος θεωρούσα ότι έχει δίκιο. Γελαστήκαμε και οι δύο. Θέλω να πω σε εκείνον τον πατέρα ότι έχει άδικο, Δόξα τω Θεώ!!! Διαπίστωσα με μεγάλη μου χαρά και ικανοποίηση στα Special, ότι τα παιδιά με νοητική καθυστέρηση έχουν μια πολύ μεγάλη ικανότητα, ειδική ικανότητα, που δεν τα έχουν τα άλλα παιδιά…….να χαίρονται το κάθε λεπτό, είτε χάνουν είτε κερδίζουν! Να χειροκροτούν και να αγκαλιάζουν τον αντίπαλο που τους έβαλε γκολ επειδή κι εκείνος χαιρότανε. Να πηγαίνουν και να κλαίνε μαζί με τον αντίπαλο παίχτη που δέχτηκε φάουλ επειδή εκείνος πόναγε. Να πανηγυρίζουν στο τέλος κάθε αγώνα επειδή απλά συμμετείχαν ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Θέλω σε αυτά τα τόσο χαμογελαστά πρόσωπα που ήταν εκεί, στα πρόσωπα με ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που μου δώσανε ένα μάθημα και γύρισα πιο «πλούσια» στον τόπο μου!»
Ελένη Παπαροϊδάμη
«Ήταν για μένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία η συμμετοχή μου στους Special Olympics ως εθελόντρια. Έχω εντυπωσιαστεί από τους αθλητές των Special Olympics. Αγωνίζονται με πάθος στο άθλημα που αγαπούν και επιδεικνύουν το ταλέντο τους.
Οι αθλητές αυτοί σου διδάσκουν το μεγαλείο και τη δύναμη ψυχής.
Μέσα από αυτή τη συμμετοχή μου κατάλαβα ότι ως χώρα δεν συμπεριφερόμαστε στα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως τους αξίζει, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.
Αν και το πόστο μου ήταν να εξυπηρετώ επί το πλείστον τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους, ειλικρινά χάρηκα που μπόρεσα, έστω και λίγο να δώσω την ευκαιρία σε άτομα με διανοητική αναπηρία να ζήσουν τον ενθουσιασμό, τη χαρά και την καταξίωση που συνδέεται με τον αθλητισμό.»
Κλείνοντας να πούμε πως οι επόμενοι Special Olympics θα γίνουν στην Κορέα, ενώ το μήνυμα των Special Olympics είναι πως αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια και η συμμετοχή, πως η διαφορετικότητα είναι απλώς και μόνο αφορμή για δημιουργία.
Όλοι οι αθλητές που συμμετείχαν στα Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 ήταν νικητές, ενώ κλείνουμε τον ρεπορτάζ με μια φράση από την επιστολή του Τίμοθι Σράιβερ, πρόεδρου των Special Olympics International, προς την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, Γιάννα Δεσποτούλου: «Η Ελλάδα δεν εγκατέλειψε τους αθλητές Special Olympics και οι αθλητές Special Olympics δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Αντιθέτως, της έδωσαν το μεγαλύτερο δώρο: την ελπίδα».