Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Τιμή και δόξα στο Σταυραετό των Αγράφων

Εντυπωσιακή η αναπαράσταση της σύλληψης
του ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ στην σπηλιά στη “Φούρκα”
 
Με τις δέουσες τιμές και με λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 7 Αυγούστου 2011, στη τοποθεσία Φούρκα του Σύχνικου, κοντά στη Σπηλιά του Κατσαντώνη, η καθιερωμένη πλέον γιορτή προς τιμή του μεγάλου προεπαναστατικού ήρωα, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Αγράφων και το Σύλλογο Απανταχού Κεφαλοβρυσιωτών (Σύχνικο).
Πλήθος κόσμου και πολλοί επίσημοι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο Σύχνικο, πήραν την ανηφοριά για την Φούρκα, όπου έλαβε χώρα το σπουδαίο αυτό αγραφιώτικο γιορτάσι, το αφιερωμένο στον μεγάλο ήρωα, που εκεί ψηλά στην σπηλιά, άρρωστος και ανήμπορος συνελήφθη μαζί με τον αδερφό του Γιώργο Χασιώτη από τους Αρβανίτες του Άγου Μουχουρτάρη και στη συνέχεια μαρτύρησε για την πατρίδα και του Χριστού την πίστη την Αγία.


Πριν την επιμνημόσυνη δέηση, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Κολοκώτσιος, ένας σπουδαίος Αγραφιώτης με μεγάλη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, μαζί με τον Πρόεδρο των Σαρακατσαναίων Βάλτου, κατέθεσαν στεφάνι στη σπηλιά και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ήρωα Κατσαντώνη και στη συνέχεια στο υπέροχα διαμορφωμένο χώρο εκεί στο διάσελο, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον εκπαιδευτικό, συγγραφέα και Πρόεδρο του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Γεώργιο Αθανασιά.

Αμέσως μετά έγινε η αναπαράσταση της σύλληψης του Κατσαντώνη, από τους Αρβανίτες, όπου τον ρόλο του Κατσαντώνη υποδύθηκε με μοναδική μαεστρία ο Παύλος Τσιγαρίδας, που έγραψε και το σενάριο της αναπαράστασης, ενώ τους ρόλους του Χασιώτη ο Παναγιώτης Β. Κολοκώτσιος και του Τούρκου Πασά ο Βαγγέλης Τσιγαρίδας, άπαντες καταγόμενοι από την ιστορική Μύρεση. Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση χορών από το χορευτικό των Σαρακατσαναίων και το γλέντι κράτησε μέχρι το απόγευμα, με την ορχήστρα του Τάκη Φουρλίγκα να διασκεδάζει τους παρευρισκομένους.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της πραγματικής εκδήλωσης μνήμης και φυσικά στον Δήμο Αγράφων και τον Πρόεδρο Βασίλη Κολοκώτσιο και τα μέλη του Συλλόγου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων Θύμιος Μιχόπουλος, Νίκος Φούκας, Δημήτρης Βελαέτης και Θανάσης Μπακούσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, δημοτικοί σύμβουλοι, οι Υποδιευθυντές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας κ. Πολύζος και κ. Κατσαρός, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αιτωλοακαρνανίας κ. Παύλος Γιαννιώτης. Ο Πρόεδρος Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» κ. Γιάννης Πεσλής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου, Ξηρομέρου και Ευρυτανίας, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Τέλος, τόσο ο Πρόεδρος όσο και το ΔΣ του Συλλόγου θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, όλους εκείνους που βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, τους χορηγούς και ιδιαίτερα των Ευρυτανικό ΠΑΛΜΟ, που πάντα στηρίζει και προβάλει τις κορυφαίες αυτές δράσεις του Συλλόγου.

Τέλος να επισημάνουμε ότι στην περιοχή θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις όσον αφορά το μονοπάτι προς την σπηλιά αλλά και στο οδικό δίκτυο έτσι ώστε η πρόσβαση στην περιοχή να βελτιωθεί.