Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Σύντομο λεξικό της κρίσης - Γράφει ο Γιώργος Σταυράκης

Όπως πολλά πράγματα, έτσι και οι λέξεις, χάσανε μεγάλο μέρος από το αληθινό τους νόημα. Έτσι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, οικονομολόγοι και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις τις χρησιμοποιούν ακίνδυνα για να πετύχει ο χυλός και ο καθένας να καταλαβαίνει ότι θέλει. Εμείς, θα γράφουμε το λεξικό της κρίσης με έναν κάπως ειρωνικό τρόπο.
Σαν να μην φτάνει αυτό, οι άνθρωποι της εν λόγω συνομοταξίας, διαθέτουν και το χάρισμα της λεξιπλασίας με νεολογισμούς. Με αυτόν τον ευφυή τρόπο, άλλα λένε και άλλα εννοούν. Τον τελευταίο καιρό, με το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, οι νεολογισμοί στα οικονομικά βρήκαν το μεγαλείο τους. Ο κόσμος τελεί υπό πλήρη σύγχυση, πολλοί χάσανε τον ύπνο τους, ενώ άλλοι ζητούν βοήθεια από την ψυχιατρική επιστήμη. Ένας βομβαρδισμός στερεότυπων κλισέ, απανωτές και αντιφατικές ειδήσεις, στοιχειώνουν τη σκέψη μας και παραμιλάμε. Το λεξικό που ακολουθεί, ίσως απαλύνει λίγο το πρόβλημα.
Δ.Ν.Τ. = Είναι κάτι σαν παχύδερμος χωροφύλακας. Κρατάει μαστίγιο και καρότο. Πριν δώσει το καρότο μαστιγώνει τα κράτη-μπαταχτσί-δες και ύστερα δανείζει τα λεφτά. Ντομινίκ Στρος Καν= Αυτός ο κύριος στα ξενοδοχεία που πηγαίνει, οι καμαριέρες δεν προλαβαίνουν να στρώσουν καν… Ελεγχόμενη χρεοκοπία = είναι αργός θάνατος με αναισθητικό. Μη ελεγχόμενη χρεοκοπία = είναι ο αιφνίδιος θάνατος(ακόμα δεν καταλάβαμε ποιος είναι καλύτερος). Επιμήκυνση = είναι λίγο πονηρή λέξη γιατί δεν μας λένε ακριβώς τι και πως θα επιμηκύνουμε. Πτώχευση = Τι έχει ο φτωχός να φοβηθεί; Είμαστε πλούσιοι αλλού. Όταν οι δανειστές μας τρώγανε βελανίδια, εμείς χτίζαμε Παρθενώνες. Κούρεμα =όπως κουρεύουν τα πρόβατα, τώρα θα κουρεύουν τις συντάξεις, τους μισθούς, τα ομόλογα κ.α. Αναδιάρθρωση = θα ανακατευθεί από την αρχή ξανά η τράπουλα και εμείς ως καλοί τζογαδόροι, θα καταφέρουμε να κρύψουμε έναν-δυο άσους στο μανίκι. Επιστροφή στη δραχμή = αν συμβεί αυτό, η Ευρωζώνη και οι δανειστές μας, δε θα μας το συγχωρέσουν για τα… επόμενα εκατό χρόνια. Ευρωζώνη = είναι ένα ζωνάρι που περικλείει 27 ανόμοιους λαούς. Τώρα θα πρέπει να το σφίξουμε όλοι. Αναπηρικές συντάξεις = τις έχει πάρει μόνο το 30% των Ελλήνων. «Αδικούνται» πολλοί άλλοι που ίσως έχουν το ίδιο ποσοστό αναπηρίας (!). Αμυντικές δαπάνες = ο παράδεισος της μίζας. Το Ελ-Ντοράντο των επιτήδειων. Περαίωση = είναι ένας καλός τρόπος, να νομιμοποιούνται οι μεγάλοι φοροφυγάδες και να πληρώνουν οι μικροί. Τεκμήρια = είναι κάτι σαν γάτα που κυνηγάει τα ποντίκια. Μνημόνια 1και 2= στενοί κορσέδες που υπογράφουμε να μας φορέσουν. Ο πρώτος δεν πέτυχε. Ούτε mea coulpa δεν μας είπαν γι` αυτόν. Ο δεύτερος είναι πολύ στενά παπούτσια, τα πόδια μας θα κακοφορμίσουν. Κόκκινη γραμμή = αυτή η γραμμή αλλάζει χρώμα τόσο συχνά που μας μπέρδεψε. Πότε είναι πράσινη, πότε μπλε και πότε πάλι κόκκινη. Εθνική συνεννόηση = για τους ηγέτες μας η εθνική συνεννόηση είναι terra ingognita. Όποιος συναινέσει θεωρεί τον εαυτό του ηττημένο. Το πιστόλι πάνω στο τραπέζι = ήταν άσφαιρο. Ιδιωτικοποιήσεις = ξεπούλημα των ασημικών όσο-όσο και γρήγορα. Στατιστικά στοιχεία = έγιναν ανέκδοτο πανευρωπαϊκά. Όταν οι ομοτράπεζοι εταίροι μας στις Βρυξέλλες ακούνε για Greek statistics παθαίνουν κρίση κλαυσίγελου. Τοξικά ομόλογα = είναι χαρτομάνι που πάει και έρχεται με βάση την καλή πίστη που όμως συχνά, δεν είναι δεδομένη. Τα δικά μας ομόλογα, οι Γερμανοί τα χαρακτηρίζουν «ως σκουπίδια και τους Έλληνες άσωτους». Αυτή η λεκτική ασάφεια δεν προσφέρει καμιά δημιουργική διέξοδο, η κοινωνία οδηγείται σε ζόφο με φαινόμενα κατάθλιψης. Γι` αυτό φίλοι μου φυλαχτείτε τώρα τον κακό καιρό να είστε καλά τον άλλον. Εξ` άλλου, όπως μας λέει και το γνωστό μας άσμα, η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Αλλιώς, η νευρική κρίση έρχεται πιο κοντά.