Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Πολιτισμός και τουρισμός - Γράφει ο Κων/νος Ηλ. Μήτσιος

Η Ευρυτανία κρύβει επιμελώς στα σπλάχνα της πανάρχαιο πολιτισμό, ο οποίος επιθυμεί και αναμένει την εμφάνισή του, την ανάδειξή του. Δυστυχώς η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έχει να παρουσιάσει σοβαρό έργο στη δυσπρόσιτη αυτή περιοχή, με αποτέλεσμα να υπολείπεται των ανασκαφών των αρχαιοκαπήλων.

Καλόν είναι να αναφέρουμε ευκαιριακώς ότι με τη λέξη πολιτισμός εννοούμε το σύνολο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πνευματικής, ηθικής, καλλιτεχνικής και υλικής (οικονομικής και τεχνικής) ζωής ενός λαού, σε μια ορισμένη εποχή. Πολιτισμός σημαίνει αιώνιο αίτημα και η συμμόρφωση προς αυτό ισοδυναμεί με διαρκή άνοδο.

Με το μόχθο αυτό οι Ευρυτάνες αντελήφθηκαν τον εαυτό τους πάνω στις κορφές των Αγράφων και του Βελουχιού πιο ελεύθερο και ανέβαιναν όλο και ψηλότερα πολιτισμικά. Φαίνεται οι κορφές των ευρυτανικών βουνών διαδέχονταν τις κορυφές του πολιτισμού και συναγωνίζονταν να ανεβάσουν ψηλότερα τον προοδευτικό Ευρυτάνα.

Με τέτοιο πολιτισμικό υπόστρωμα της Ευρυτανίας και των κατοίκων της, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και την καθαρότερη ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, είναι επόμενο να επιδιωχθεί η ισομερής ανάπτυξη όλων των ειδών του τουρισμού στην Ευρυτανία.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν, οι αποστάσεις εκμηδενίζονται και ο ανταγωνισμός γίνεται αμείλικτος σε όλα τα επίπεδα κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας. Οι διακρατικές διελκυστίνδες είναι ένα παιχνίδι με τεράστιες προεκτάσεις στους ανταγωνιστές. Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο και αναπτυσσόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον ο τουρισμός εδραιώνεται ως μια πολυσύνθετη δραστηριότητα με δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας, τεράστιο όγκο συναλλαγών, με προοπτική, με εισροή κεφαλαίων και ανάπτυξη της οικονομίας.

Ιδού γιατί οι δύο αυτοί πυλώνες ανάπτυξης της Ευρυτανίας, ο πολιτισμός και ο τουρισμός, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, εμπεριστατωμένης μελέτης από επαΐοντες τεχνοκράτες και ερευνητές, ρεαλιστικών εισηγήσεων, μακρόπνοων προγραμμάτων και επίπονης προσπάθειας όλων για την υλοποίηση. Ολιγωρία, προχειρότητα και ιδιοτέλεια προδικάζουν αποτυχία. Τότε οι επόμενες γενιές θα μας θυμούνται, αλλά δεν θα μας τιμούν.