Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: “Δεν θα βάλω παραπάνω από την ελευθερία, τη ζωή μου” Συγκλονιστική η ομιλία του Δάσκαλου Κώστα Μήτσιου, στην εκδήλωση στο Κεφαλόβρυσο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 9 Αυγούστου 2011, η ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης, η αφιερωμένη στον αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 Μάρκου Μπότσαρη.  Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε φέτος στα πλαίσια των γιορτών δάσους του Δήμου Καρπενησίου, έλαβε χώρα στο Κεφαλόβρυσο, στη θέση όπου έπεσε μαχόμενος για την ελευθερία της πατρίδας ο ήρωας Μάρκος Μπότσαρης πριν από 188 χρόνια.
Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Μάρκου στο Κεφαλόβρυσο και γύρω στις 11 το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Μάρκο Μπότσαρη, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο και τον εφημέριο της Ενορίας π. Γεώργιο Χρυσαφογεώργο.
Αμέσως μετά έγινε η κατάθεση στεφάνων, ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη,  που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσωπικότητα και την προσφορά του Ήρωα Μάρκου Μπότσαρη στην πατρίδα και η κεντρική ομιλία, από τον δάσκαλο και συνεργάτη μας κ. Κωνσταντίνο Ηλ. Μήτσιου.
Η εμπεριστατωμένη ομιλία του δασκάλου με τίτλο «Ο υπέρ της ελευθερίας, ηρωικός θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη» συγκλόνισε τους ακροατές, δημιουργώντας κλίμα συγκίνησης σε όλους. Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη προσωπικότητα του μεγάλου αγωνιστή αλλά και στην προσφορά τόσο του Μάρκου Μπότσαρη όσο και των άλλων αγωνιστών για την ελευθερία του γένους, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μήτσιος τόνισε: «Ελάτε ήρωες του 1821, να διδάξετε στους Νεοέλληνες αγάπη, αυτοθυσία, και πίστη. Ελάτε να τους δείξετε πως θαυματουργούν, πως σκέπτονται και πως αποφασίζουν στις κρίσιμες για την πατρίδα στιγμές. Ελάτε να τους φωνάξετε ότι είναι τραγικό έγκλημα να είναι αυτοί οι τελευταίοι στον κόσμο και οι αξιοθρήνητοι επαίτες των Ευρωπαίων» και συμπλήρωσε κλείνοντας τον συγκλονιστικό λόγο του: «Συνέλληνες μπροστά στην Κλίμακα των αξιών της ζωής μπορούμε ανεπιφύλακτα αν επαναλάβουμε την υπόσχεση που έδωσαν οι πρόγονοί μας πριν από τη μάχη των Πλαταιών, την ίδια που έδωσε αργότερα ο τιμώμενος σήμερα ήρωάς μας Μάρκος Μπότσαρης: «Ου περί πλείονος ποιήσομαι το ζην της ελευθερίας» (Δεν θα  βάλω παραπάνω από την ελευθερία τη ζωή μου)».
Ο Σεβασμιώτατος, που στην συνέχεια ανέβηκε στο βήμα, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Μάρκο Μπότσαρη, τονίζοντας ότι έχουμε τεράστια υποχρέωση απέναντι στους ήρωες και αγωνιστές της πατρίδας μας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αγωνιζόμαστε για να παραδώσουμε όπως αρμόζει σε κάθε Έλληνα την πατρίδα στα παιδιά μας, καθότι σήμερα όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι νεοέλληνες είμαστε ποικιλοτρόπως υπόδουλοι» και για το λόγο αυτό χρειάζεται περισσότερος αγώνας. Εντυπωσιασμένος δε από την ομιλία του Δάσκαλου, πρότεινε στον Δήμαρχο κ. Κώστα Μακογιάννη να προχωρήσει στην έκδοση της ομιλίας αυτής, η οποία μάλιστα να μοιραστεί στα σχολεία του νομού, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεμασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Καραμπάς,  ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Καρατσίκης, ο διευθυντής και τα στελέχη της Αστυνομική Διεύθυνσης Ευρυτανίας, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ιερείς και αρκετοί δημότες.
Σε επόμενο φύλλο μας θα δημοσιεύσουμε την ομιλία του Δασκάλου στην εκδήλωση αυτή.