Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Σημαντική η Ημερίδα για την Επιχειρηματικότητα που έγινε στις 25 Αυγούστου στην Παλαιοκατούνα

Στην Παλαιοκατούνα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011 στις 7 το απόγευμα, ημερίδα ενημέρωσης από την Αναπτυξιακή Διαχειριστική (ΑΝ. ΔΙΑ) Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και τον Δήμο Αγράφων.
Η ημερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκατούνας και αρκετοί κάτοικοι, επιχειρηματίες, αλλά και ενδιαφερόμενοι βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο χωριό για να ενημερωθούν σχετικά με τα χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας» στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για τα προγράμματα «Εναλλακτικός Τουρισμός», που αφορά επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε οποιαδήποτε μορφή τουρισμού (αθλητικός, πολιτιστικός, θαλάσσιος, γαστρονομικός, υγείας κι ευεξίας κ.α.). Το πρόγραμμα βρίσκεται σε προδημοσίευση, «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» και «Εκσυγχρονισμός Χερσαίων Εμπορευματικών Οδικών Μεταφορών».
Ο Δήμαρχος Αγράφων, κ. Τάτσης Δημήτριος, αφού ευχαρίστησε την ΑΝ.ΔΙΑ για την πραγματοποίηση της Ημερίδας ενημέρωσης, έκανε αναφορά στο πόσο σημαντικό είναι να γίνονται τέτοιου είδους συγκεντρώσεις και να ενημερώνονται οι δημότες των Αγράφων για τα επιδοτούμενα προγράμματα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα του εναλλακτικού τουρισμού. Αναφέρθηκε στο οικονομικό περιβάλλον που βρίσκεται η περιοχή και η χώρα και στην ανάγκη πραγματοποίησης ευκαιριών, ιδιαίτερα στον εναλλακτικό τουρισμό, που είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα της 
  Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Τσιτσάνης Λάμπρος ο οποίος ευχαρίστησε και αυτός με την σειρά του  την ΑΝ.ΔΙΑ για την ανταπόκριση της στο κάλεσμα τους για την πραγματοποίηση της Ημερίδας στα ορεινά Αγραφα και τις δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού .
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης και ο κ. Ντάνος Γρηγόρης, Αντιπρόεδρος της ΑΝ.ΔΙΑ και Πρόεδρος της Φθιωτικής Αναπτυξιακής.
  Στη συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝ.ΔΙΑ, κ. Καράντζαλης Λουκάς, έκανε ολιγόλεπτη παρουσίαση των προγραμμάτων του  Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013 που διαχειρίζεται η ΑΝΔΙΑ για τη Στερεά Ελλάδα, ως εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ,  Ως ΑΝ.ΔΙΑ, θα οργανώσουμε Ενημερωτικές Ημερίδες, πέραν των μεγάλων πόλεων της Στερεάς Ελλάδας,  σε όλες τις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, στις οποίες εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον και επιθυμία ενημέρωσης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.   Αναφορές έγιναν πιο συγκεκριμένα και για τα προγράμματα  « Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», «Εκσυγχρονισμός Χερσαίων Εμπορευματικών Οδικών Μεταφορών».
  Στη συνέχεια η Υπεύθυνη Δράσης της ΑΝ.ΔΙΑ, η κα Λυτάκη Μαριλένα προχώρησε σε παρουσίαση των  δύο προγραμμάτων Τουρισμού, του «Εναλλακτικός Τουρισμός» που βρίσκεται σε προδημοσίευση και αφορά επενδύσεις στο τομέα του τουρισμού από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αθλητικού, πολιτιστικού, θαλάσσιου, γαστρονομικού, υγείας και ευεξίας) και έχουν έναρξη δραστηριότητας του επιλέξιμου ΚΑΔ πριν την 1.1.2010. Αναφορά έγινε και στην πράξης «Εναλλακτικός Τουρισμός για νέες επιχειρήσεις» που ακόμη βρίσκεται στην διαδικασία σχεδίασης του οδηγού, και αφορά την υλοποίηση επενδύσεων στο τομέα του τουρισμού  από νέες επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριότητας μετά την προκήρυξη του προγράμματος από νέους ηλικιακά επιχειρηματίες που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Ακολούθησε εκτενής και ουσιαστικός διάλογος, μεταξύ των συμμετεχόντων, επί του περιεχομένου των προγραμμάτων.
Τους πρότειναν ακόμη να ασχοληθούν περισσότερο με τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές γεύσεις και να μιμηθούν το παράδειγμα της Κρήτης, που πέρασε στην παγκόσμια αγορά το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής.
Τέλος, από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγράφων παρότρυνε τους δημότες του να ασχοληθούν και να επενδύσουν στα προγράμματα και δεσμεύτηκε από την πλευρά του, ότι ο δήμος δεν θα κωλυσιεργήσει τους επενδυτές σε τυχόν γραφειοκρατικέ διαδικασίες και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την όποια προσπάθεια.
Να σημειωθεί δε ότι την ίδια ημέρα έγιναν ανάλογες ημερίδες και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με μεγαλύτερη συμμετοχή στην Παλαιοκατούνα και αυτής της Καρύστου.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΔΙΑ, κ. Καράντζαλης Λουκάς, δήλωσε την αμέριστη υποστήριξη της ΑΝΔΙΑ σε όλους τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να υποβάλλουν επενδυτικό σχέδιο για χρηματοδότηση στα προγράμματα που η ΑΝΔΙΑ διαχειρίζεται και ζήτησε την, χωρίς δισταγμό, επικοινωνία με τις υπηρεσίες της ΑΝΔΙΑ για κάθε διευκρίνιση σε πιθανά ερωτήματα  που έχουν.  Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε με την ΑΝ.ΔΙΑ Στερεάς Ελλάδας στο τηλέφωνο 22310-67047 & 67498, με τον ΕΦΕΠΑΕ  στα τηλέφωνα 210-6985210 και το γραφείο πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλ. 8011136300