Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Εκδηλώσεις στα Σχολεία της Ευρυτανίας για την «Επέτειο του Πολυτεχνείου 2011»

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας θα πραγματοποηθούν εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου και της Εθνικής Αντίστασης ως εξής:
1.Οι σχολικές εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011. Την ημέρα αυτή δε θα γίνουν μαθήματα σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
2.Μέλη των συλλόγων των εκπαιδευτικών και εκπρόσωποι των μαθητικών συμβουλίων θα διοργανώσουν στα σχολεία εκδηλώσεις, ομιλίες, που θα ανταποκρίνονται στη σπουδαιότητα και τη σημασία των γεγονότων εκείνων των ημερών.
3.Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που στις 17 Νοεμβρίου είναι απογευματινά, καθώς και τα ολοήμερα σχολεία Π.Ε., θα πραγματοποιήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις στη διάρκεια του πρωινού κύκλου, έπειτα από συνεννόηση των Διευθυντών των αντίστοιχων συστεγαζόμενων σχολείων. Μετά τον εορτασμό δε θα πραγματοποιηθούν μαθήματα.
4.Τα εσπερινά σχολεία, Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια και οι απογευματινές Επαγγελματικές Σχολές θα πραγματοποιήσουν τις εορταστικές τους εκδηλώσεις τις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011.
Ειδικότερα, όσον αφορά στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο εορτασμός για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση, στις 17 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες μέσα στο πρωινό ωράριο εργασίας με τη συμμετοχή όλου του διδακτικού προσωπικού των σχολείων, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο άρ. 4, παρ. γ των Π.Δ.200/1998 & 201/1998 (Α΄ 161) αντίστοιχα. Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Διευθύνσεων και οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν τα σχολεία της αρμοδιότητάς τους. 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ 1973
ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1973
12 το μεσημέρι Πραγματοποιούνται συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων των σχολών της Νομικής και Ιατρικής. Στη Νομική εγκρίνονται τα ψηφίσματα-αιτήματα: Καταδίκη των αντιδημοκρατικών μέτρων για τις φοιτητικές εκλογές, Αιτήματα για εκδημοκρατισμό, 20% για την Παιδεία, Απόλυση κρατουμένων σπουδαστών 12μηνη θητεία. Πέφτουν τα πρώτα συνθήματα: "ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ"
Φοιτητές από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατακλύζουν το προαύλιο του Πολυτεχνείου.
3μ.μ Πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις των σχολών του Πολυτεχνείου με παρουσία περίπου 2.500
 φοιτητών. Παίρνονται αποφάσεις για αρχαιρεσίες μέχρι τις 4/12 το αργότερο.
4 μ.μ Οι φοιτητές που έχουν συγκεντρωθεί είναι πάνω από 2.000 στο προαύλιο, στο δρόμο στο πεζοδρόμιο...
ακούγουνται συνθήματα: "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" "Κάτω η χούντα" "Ένας είναι ο αρχηγός, ο κυρίαρχος λαός" "Κάτω ο Παπαδόπουλος"
Η αστυνομία δημιουργεί κλοιό. Οι φοιτητές ρίχνουν νεράτζια εναντίον των αστυνομικών, ενώ η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου δεν δίνει άδεια για επέμβαση.
Στην πύλη του Πολυτεχνείου οι φοιτητές υψώνουν την ελληνική σημαία, παράλληλα όλο και περισσότεροι φοιτητές αλλά και πολίτες μαζεύονται έξω από το Πολυτεχνείο.
5 μ.μ. Άφιξη του εισαγγελέα και πρόσκληση της αστυνομίας για ήσυχη εκκένωση του Πολυτεχνείου. Ο Πρύτανης συναντιέται με το διευθυντή της Αστυνομίας και ο τελευταίος ζητά άδεια εισόδου στο Πολυτεχνείο αλλά ο Πρύτανης αρνείται.
Η αστυνομία ξαναζητά εκκκένωση και απειλεί με δυναμική επέμβαση.
6:30 Προσπάθεια οργάνωσης ραδιοφωνικού σταθμού. Λειτουργία του, το απόγευμα, με εμβέλεια 300 μέτρων. Μετάδοση σπουδαστικών και γενικών συνθημάτων, τοποθετείτε μεγάφωνο.
9 μ.μ. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ εγκρίνει τη στάση του Πρύτανη η οποία εγκρίνεται και από τον υπουργό παιδείας Σιφναίο.
Η αστυνομία υποχωρεί μέχρι την πλατεία Κάνιγγος. Οι φοιτητές κλείνουν την πύλη με σιδερόβεργες, μπετόν αρμέ, εκτός από μια μικρή πόρτα δίπλα στην κύρια πύλη.
10 μ.μ. Ουσιαστική έναρξη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οργανώνονται ομάδες εργασίας, συγκέντρωσης τροφίμων, παρασκευής φαγητού, καθαριότητας, ελέγχου προκηρύξεων και ταυτοτήτων, φρούρηση καίριων σημείων.. Κλείσιμο των πυλών.
ΠΕΜΠΤΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973
Η εξέγερση παίρνει λαικό, αντιδικτατορικό χαρακτήρα. Από το πρωί ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΕΜΠ καλεί το λαό της Αθήνας να κινητοποιηθεί, ενώ κυκλοφορεί η εφημερίδα του Ελεύθερου Πολυτεχνείου. Η αστυνομία ξανασχηματίζει κλοιό αρχίζει να απειλεί και να δέρνει.
10π.μ. Ο Πρύτανης επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον υπουργό παιδείας, ο οποίος ζητά απόφαση της συγκλήτου για το άσυλο μέχρι τις 12 το μεσημέρι.
Στις 12 το μεσημέρι ο σταθμός του Πολυτεχνείου αποκτά εμβέλεια σε όλη την πρωτεύουσα. Η σύγκλητος υποστηρίζει το άσυλο του Πολυτεχνείου.
2 μ.μ. Η εξέγερση γενικεύεται και ο αθηναικός λαός συμπαραστέκεται στους φοιτητές. Χρήματα και τρόφιμα καταφθάνουν από παντού στο Πολυτεχνείο.
4μ.μ. Η αστυνομία αποχωρεί από τις παρόδους του ΕΜΠ. Οι συγκεντρωμένοι έξω είναι πάνω από 20.000. Οι πάροδοι της σχολής έχουν κατακλυστεί από πλήθη που φωνάζουν και κρατούν συνθήματα. Αργά το βράδυ οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι αρχίζουν και υποχωρούν.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973
Από νωρίς αρχίζει και συγκεντρώνεται πάλι πλήθος φοιτητών και λαού. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται.
11π.μ. Δηλώσεις πολιτικών. Πρόσκληση στο υπουργείο παιδείας, συνάντηση του πρύνανη του ΕΜΠ με τον υπουργό. Γνωστοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης για εκκένωση των χώρων γύρω από το ΕΜΠ. Ο πρύτανης ζητά να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ομαλή λύση του προβλήματος. Σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού με την παρουσία του υπουργού Παιδείας, του υπουργού Δημόσιας Τάξης, του αρχηγού της αστυνομίας, του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου και του προέδρου της Δημοκρατίας. Αποφασίζουν την εκκαθάριση του χώρου γύρω από το Πολυτεχνείου. Ο αρχηγός της αστυνομίας δίνει εντολή για καθορισμό του χρόνου επέμβασης.
12 το μεσημέρι Η Συντονιστική Επιτροπή του Πολυτεχνείου καλεί τους ανταποκριτές των εφημερίδων σε συνέντευξη Τύπου στις 3:30μ.μ. στην αίθουσα Αρχιτεκτονικής Σχολής.
4μ.μ. Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των φοιτητών στον Τύπο για τους σκοπούς της εξέγερσης. Έγκριση του κειμένου της παμψηφεί από Σ.Ε.
6μ.μ. Μεγάλη εξέγερση του αθηναικού λαού με επιθέσεις κατά των κυβερνητικών κτιρίων. Πορεία μεγάλου πλήθους διαδηλωτών προς το Σύνταγμα, σύγκρουση τους με την αστυνομία στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κοραή. Τραυματίες και από τις δύο πλευρές. Αίτηση της αστυνομίας προς τη Χωροφυλακή για βοήθεια. Τεθωρακισμένα αυτοκίνητα της αστυνομίας στο υπουργείο Εσωτερικών, την πλατεία Κλαυθμώνος, την πλατεία Βάθης.
8μ.μ. Χρήση δακρυγόνων. Βροχή δακρυγόνων στην Ομόνοια. Επίθεση διαδηλωτών κατά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε τρεις διαδοχικές φάσεις μέχρι τις 10:30μ.μ. Απόκρουση με απλές απωθήσεις, αστυνομικά κλομπ και δακρυγόνα. Χρήση πυροβόλων όπλων κατά τις τελικές φάσεις με εντολή στρατηγού, διοικητή του υπουργείου.Κυκλοφορία ελεύθερων σκοπευτών. Πέφτουν οι πρώτοι νεκροί στον γύρω χώρο.
9μ.μ. Συγκέντρωση πάνω από 100.000 ατόμων στο Πολυτεχνείο. Στήνονται οδοφράγματα με λεωφορεία, τρόλει, εξαρτήματα, διαφημιστικές πινακίδες και στέγαστρα στάσεων.Διακομηδή δεκάδων τραυματιών στο Πολυτεχνείο. Αρχίζει η κίνηση των ασθενοφόρων. Εκατοντάδες οι τραυματίες στα νοσοκομεία. Θάνατοι από ξυλοδαρμούς. Από τον ραδιοφωνικό σταθμό γίνεται έκκληση για χειρουργικά γάντια, λαβίδες, ράμματα, βελόνες για ραφές, ψαλίδια, φιάλες οξυγόνου, αντιασφυξιογόνες μάσκες. Δίνει οδηγίες για την αντιμετώπιση των δακρυγόνων, καλεί ασθενοφόρα.
Η αστυνομία ζητά βοήθεια από το Στρατό. Φωτιές στους δρόμους.
10:30μ.μ. Ρίψη δακρυγόνων μέσα στο Πολυτεχνείο. Υπογράμμιση της σοβαρότητας της κατάστασης. αλλά ούτε λόγος για αποχώρηση. Το Πολυτεχνείο πρέπει να κρατηθεί με κάθε τρόπο.
12.00 μ.μ.-μεσάνυχτα Αποκλεισμός του οικοδομικού τετραγώνου του Πολυτεχνείου από την αστυνομία. Οι διαδηλωτές τραγουδούν. Έρχεται η είδηση ότι τα τανκς έρχονται.
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973
1.45π.μ. Συγκέντρωση και παράταξη των τανκς στο χώρο του Πολυτεχνείου. Τοποθέτηση μονάδων καταδρομών. Η περιοχή φωτίζεται με ισχυρούς προβολείς των τανκς. Οι πολιορκημένοι ανεβασμένοι στα κάγκελα, χειροκροτούν τους στρατιώτες.
Ο γενικός γραμματέας δίνει εντολή στον αστυνομικό διευθυντή Αθηνών να ενεργήσει χωρίς την παρουσία του εισαγγελέα και του νομάρχη.
2.30π.μ  Έναρξη διαπραγματεύσεων. Εκπρόσωποι των σπουδαστών, μέλη της Σ.Ε. προσέρχονται στην κεντρική πύλη και δηλώνουν ότι δέχονται να εκκενώσουν το Πολυτεχνείο, κάτω όμως από την έγκριση της Δικαιοσύνης, των καθηγητών τους, του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και του Τύπου. Οι όροι τους απορρίπτονται.
2.45π.μ. Παροχή 15λεπτης προθεσμίας στους φοιτητές να εκκενώσουν το χώρο. Προσπάθεια των φοιτητών για απασφάλιση της εισόδου και απομάκρυνση του ευρισκόμενου πίσω από αυτή αυτοκινήτου. Φανερή η πρόθεση για εκκένωση.
Εντολή στον υπίλαρχο να γκρεμίσει την πύλη. Είσοδο του άρματος στο Πολυτεχνείο και ακολούθως ομάδας αξιωματικών και ανδρών των δυνάμεων καταδρομών. Άτακτη φυγή των σπουδαστών και κακοποίηση των εξερχόμενων από την Αστυνομία. Προσπάθειες των στρατιωτών για διευκόλυνση των φοιτητών. Πόλλές εκατοντάδες τραυματίες στα νοσοκομεία. Εκατοντάδες στα κρατητήρια.
3.30π.μ Λήξη της εκκένωσης.Αποχώρηση των στρατιωτών με εμβατήρια. Καθαρισμός των οδών από συνεργεία καθαριότητας. Έναρξη νέου κεφαλαίου δολοφονιών και αίματος. Δράση αδέσποτων σφαιρών. Άγνωστος ακόμη και σήμερα ο αριθμός των νεκρών της εξέγερσης.