Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η Μελέτη συντήρησης της Ι. Μονής “Σωτήρα” στην Ανατ. Φραγκίστα


Εγκρίθηκε όπως άλλωστε αναμένονταν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η μελέτη συντήρησης-αποκατάστασης του καθολικού και διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου της Μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην ανατολική Φραγκίστα, Δήμου Αγράφων, Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στην Συνεδρίαση του ΚΑΣ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011, ώρα 15.00, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού,
Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, μετά την εισήγηση για το θέμα αυτό των κ.κ. Ε. Γερούση και Α. Χριστοφίδου, το πολύ σημαντικό, διατηρητέο Μεταβυζαντινό αυτό Μνημείο του τόπου μας, μπαίνει σε τροχιά αποκατάστασης και αναστήλωσης. Μετά τις συντονισμένες προσπάθειες του Εκκλ. Συμβουλίου Ανατ. Φραγκίστας και της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου, η σχετική Μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του Ι. Ναού που χρηματοδοτήθηκε, με ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καραμπά και του Περιφερειακού Συμβούλου Ταξιάρχη Σκλαπάνη, από την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, εγκρίθηκε και τώρα το έργο αυτό θεωρείτε πλέον ώριμο για να ενταχτεί άμεσα σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. 
Η παρούσα μελέτη που εκπονήθηκε από την  Αρχιτέκτωνα – Μηχανικό κ. Τζήμα Ελένη-κων/να και τον Χαρ. Τζήμα Μηχ. Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτηρίων, αφορά την αποκατάσταση και ανάδειξη της Ι. Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Φραγκίστας, ενός μνημείου που, τόσο για τον αρχιτεκτονικό του τύπο όσο και για την ιστορική του σημασία, καθώς και το γεωμορφολογικό του πλαίσιο, αποτελεί σημείο αναφοράς του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου.
Στόχος του έργου είναι τόσο η αντιμετώπιση των παθολογιών του κτηρίου ώστε να διασωθεί και να καταστεί δυνατή χωρίς αντιξοότητες η χρήση του, όσο και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με τεχνοτροπία αντάξια του Ναού, ώστε να αναδειχθεί το μνημείο .
Η μελέτη ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου αναπτύσσεται σε τρεις ξεχωριστούς άξονες, για να ικανοποιήσει 3 βασικές ανάγκες που παρουσιάζονται.
Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της Ιεράς Μονής θα κατασκευαστούν χώροι υγιεινής (ΑΜΕΑ) και αποθηκευτικός χώρος για τις ανάγκες του ναού, στη θέση της παλιάς αποθήκης.
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκπόνηση σχετικής μελέτης εργασιών στερέωσης των τοιχογραφιών, που προβλέπονται πριν την έναρξη των εργασιών στερέωσης, έτσι ώστε να αποφευχθούν φθορές κατά τη διάρκειά τους.