Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η κρίση μας κάνει καλό - Γράφει ο Γ. Σταυράκης

Κάθε κρίση είτε πρόκειται για τα οικονομικά, την υγεία και ότι άλλο έχει και την καλή της πλευρά. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι μας το είπαν με έναν δικό τους τρόπο, «Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό έχει και μια φιλοσοφική βάση.
Για του λόγου το αληθές ας πάρουμε μερικά πράγματα παραδείγματα τα οποία ήδη διαφαίνονται σε κάποιους τομείς την κοινωνικής ζωής.
Το πρώτο είναι ότι η κρίση θα βοηθήσει πολλή στην ανάνηψη και τη μεταμέλεια όλων μας για να μην μπούμε βαθύτερα στον Αχέροντα της αδράνειας που φέρνει η μαλθακότητα με τη δανεική καλοπέραση. Με το καλάθι της νοικοκυράς να γίνεται ολοένα και πιο ισχνό θα συμβάλλει πολύ στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας πολλών εξ’ ημών των νεοελλήνων και άρα μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης που εντέλει θα απαλύνει και το άγχος του αρμόδιου υπουργού της Υγείας. Με τη δραματική μείωση των μισθών και συντάξεων θα λιγοστέψουν χιλιάδες κοινωνικά ψώνια και καλαμοκαβαλητές – τριες που κάνανε ζωή μπον βιβέρ με τα κότερα και  τις πισίνες. Έτσι, θα επέλθει μια καθαρότητα στη σκέψη, θα λειτουργήσουν καλύτερα οι συνειδήσεις και τα πατριωτικά μας ανακλαστικά. Ένας λαός αναντάμ – παπαντάμ επιρρεπής στη μαγκιά για το εύκολο χρήμα, ίσως ρίξει λίγο νερό στο κρασί και να συνειδητοποιήσει τα όσα εξ’ αμάξης μας σούρουν οι κακοί Γερμανοί ολίγον τι και οι Γάλοι φίλοι μας. Και άλλες φορές η Ελλάδα μπήκε στον προθάλαμο της αβύσσου είτε με άσκοπους πολέμους, είτε με χρεοκοπίες, και τα κατάφερε.
Εξ’ άλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε και το εθνικό μας άσμα. « Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά». Ίσως τώρα πρέπει, μαζί με τους παππούδες και της γιαγιάδες που θα τους φέρουμε πίσω από τους οίκους ευγηρίας για να τρώμε όλοι μαζί τη σύνταξη, μετά το δείπνο τα βράδια να τραγουδάμε όλοι μαζί ενωμένοι δυνατοί. Η Ελλάδα ….. ποτέ δεν πεθαίνει… με τη συχνή επανάληψη του άσματος, τα λιγοστά νέα βλαστάρια που φέρνουμε στον κόσμο θα αποκτήσουν και πάλι την εθνική μας περηφάνια που γλίστρησε μέσα από τα χέρια μας εξ’ αιτίας της καλοπέρασης.
Ίσως ακόμη λιγοστέψει η μαζοχιστική νοοτροπία των ( ΜΜΕ-Τω..) που μας βομβαρδίζουν με ποταμούς αντιφατικών ειδήσεων για το χάλι της οικονομίας και των πολιτικών και τώρα παραμιλάμε στους δρόμους. Η ανεργία των νέων παιδιών, έγγαμων, ή όχι, ίσως συμβάλλει , θετικά , στο δημογραφικό μας πρόβλημα  με αύξηση των γεννήσεων, όπως συνέβη στην Νέα Υόρκη πριν πολλά χρόνια, με ένα τριήμερο μπλακ άουτ. Εννιά μήνες  αργότερα υπερδιπλασιάστηκαν οι γεννήσεις. Τώρα με τα χαράτσια και την βαριά φορολογημένη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και άλλοτε, θα καθόμαστε ενωμένοι όλοι μαζί οι οικογένεια γύρο από το τζάκι με τη γιαγιά να μας λέει παραμύθια για περασμένα μεγαλεία, και πως οι κακοί λύκοι τρώγανε τα πρόβατα. Η τροχαία κίνηση στους δρόμους μειώθηκε αισθητά γύρο στο 25% και κατά συνέπεια λιγόστεψαν και τα θανατηφόρα τροχαία αντίστοιχα. Είναι και αυτό κάτι θετικό, αν σκεφτεί κανείς πως σκοτωνόμαστε σαν τα κοτόπουλα στους αυτοκινητοδρόμους.
Για αυτό φίλοι μου ουδέν κακόν αμιγές καλού.
Η φτώχεια δεν φέρνει καταστροφή. Το αντίθετο, η καταστροφή, αν συμβεί, θα προέλθει από το κακό και απείθαρχο εαυτό μας.