Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Η …Έξωση του Οθωνα και … η στάνη του γέρου Τσάκα Του Ηλία Α. Μπουμπουρή eliasb56@otenet.gr

Σχετικά με το άρθρο του Ευρυτανικού Παλμού   (φύλλο 490 ,  της 1ης Φεβρουαρίου 2012)  με τίτλο  «ΤΣΑΚΑΣ , Ο ΠΡΩΤΟΚΛΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ» και με υπότιτλο «Τελευταίες ώρες – Τελευταία λόγια των αγωνιστών του 21»  άρθρο / απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Δ. Παπαδημητρίου ,  που   επιμελήθηκε ο  Δημήτριος  Ι. Γκορόγιας , θα ήθελα να σημειώσω επιπρόσθετα ότι πράγματι ο Θανάσης Τσάκας από το Μοναστηράκι των Αγράφων, 
ξεκίνησε τη δράση του στο ταϊφά του ΔΙΠΛΑ, συνέχισε με τον ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ και μετέπειτα με τον ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ. « Θεριακωμένο κλέφτη»  τον αναφέρει ο Κασομούλης και ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ - όπως αναφέρεται στο «Λεξικό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821»  του Χρ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ,  (εκδόσεις Δεδεμάδη). « ... δέθηκε με φιλία  με τον Τσάκα και όταν έγινε καπετάνιος τον είχε  στο ασκέρι του , σύμβουλό του και παλικαρά και τον φοβότανε».
 Τώρα, σχετικά με το περιστατικό  με τη βασίλισσα και την επίσκεψή της στη στάνη του Τσάκα για να τιμήσει τον αγωνιστή , σίγουρα  ξεπερνάει τα όρια της μυθοπλασίας.  Κανείς,  δεν μπορεί  να φανταστεί ότι  η Αμαλία  βρέθηκε στο Μοναστηράκι των Αγράφων, στη στάνη του παλέμαχου Τσάκα .
Περιστατικά όμοια βρίσκονται ‘καταγεγραμμένα’  με  και με άλλους αιωνόβιους και αρειμάνιους  αγωνιστές ,  είτε στην Πελοπόννησο είτε στη Ρούμελη και όλοι ήταν χωρίς απογόνους  - είχε τελειώσει και  βέβαια και ο  τρίτος γάμος τους  -  και κοντά στα ενενήντα τους … νιόπαντροι,  με πανέμορφες, εικοσιπεντάχρονες  βλαχοπούλε … Ας είναι.
Παρ όλα αυτά, αυτό που ήθελα να επισημάνω ότι ακόμα και αυτή η μυθοπλασία  του γέρου Τσάκα ,  εμπνέει μέχρι σήμερα  σύγχρονους  Έλληνες  ποιητές. Βρίσκω την ευκαιρία  να παραθέσω ποίημα, του ποιητή  Γιώργου Κεντρωτή -  γνωστού μεν ποιητή αλλά άγνωστου σε μένα –με τίτλο « Η έξωση του  ’Οθωνα»  το οποίο περιλαμβάνεται στη συλλογή, του επίσης γνωστού  ποιητή  - και επίσης άγνωστου σε μένα -  Ηλία Γκρή , με τίτλο « Το 1821 στην Ελληνική Ποίηση» και με υπότιτλο «Ανθολόγηση - Επίμετρο», συλλογή που εκδόθηκε το 2011 , στην Αθήνα ,  (εκδόσεις Κέδρος) .
Βέβαια το γεγονός  ότι ο ποιητής   Γιώργος  Κεντρωτής, τοποθετεί  τη στάνη του γέρου  Τσάκα κάπου …στον Παρνασσό, κοντά στους Δελφούς, ελάχιστη σημασία έχει, αφού όπως προαναφέρθηκε  περιστατικά ανάλογα, βρίσκονται ‘καταγεγραμμένα’  να συμβαίνουν συχνά στον  Ελλαδικό χώρο.  Εντάξει , η Αμαλία δεν επισκέφτηκε ποτέ τον γέρο Τσάκα , αλλά η ‘μυρωδιά‘ από τα κατσικοπρόβατά του κρατάει μέχρι και τις μέρες μας. Τυχεροί εκείνοι με τη «δυνατή όσφρηση μνήμης» .
Παραθέτουμε το πράγματι ενδιαφέρον ποίημα του Γ.  Κεντρωτή , το οποίο ανήκει στη συλλογή «Με απ΄ όλα μέσα» και εκδόθηκε το 2006,  στην Αθήνα, (εκδόσεις Τυπωθήτω ).

Η έξωση του  Οθωνα

Ο φημισμένος οπλαρχηγός Τσάκας Αθανάσιοςτου αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη
πρώτος κουμανταδόρος, όταν συνεστήθη το κράτος το νεοελληνικό, μ΄ ένα  Δέ θέλω τίποτα,
αποποιήθηκε χρήματα, τιμές, προνόμια για τους υπέρ της  πατρίδος ηρωικούς αγώνες του
και αποσύρθηκε στον Παρνασσό, όπου και έζησε μέχρι το θάνατό του σε μια στάνη με κατσι-
κοπρόβατα που ΄χε ΄κει να βόσκει.

Το τσίλικο βασιλικό ζεύγος, Όθων και Αμαλία,περιοδεύοντας στα 1838 τη χώρα της Φωκίδας
και τους τόπους τους ιερούς τους πέριξ των Δελφών, κατόπιν συστάσεως αυλικού δραγουμά
νου και ξεναγού, προδήλως θαυμαστού ανυπόκριτου των μεγάλων ανδρών, πορεύτηκε - λέει - 
προς το μαντρί του Τσάκα να δεί να συγχαρεί τον ήρωα που δεν είχε καταδεχτεί  προνόμια, 
χρήματα , τιμές, για τους υπέρ της πατρίδος ηρωικούς αγώνες του και ζούσε με τα ζά του.

Εκατό μέτρα πάνω – κάτω πες από το έμπα του μαντριού έντρομοι οι βασιλείς  από ΄νανε
πνιγμό εκάναν πίσω κι έτσι δεν συνεχάρησαν ποτές τον Τσάκα τον περιώνυμο που ανάσαινε
αρειμάνιος και πανευτυχής ελευτεριάς αγέρα : τη γενική κατσικοπροβατίλα του ποιμνίου του.
Η μπόχα των ζών του Τσάκα είχε τσακίσει προφανώς τις λεπτές όσφρησες των νεαρών εστεμ-
μένων.

Του Όθωνα η έξωση δεν έγινε τον Οκτώβρη του εξηνταδύο
-τότε απλώς συνετελέσθη, τότε δηλαδή ολοκληρώθηκε επάνω στο γερό σκαρί του ατμοδρό-
μωνα  Αμαλία το προτσές το μακρύ και πολύχρονο που ΄χε αρχίσει ΄κείνο το μαγιάτικο από-
γιομα εκατό μέτρα από το βασίλειο του Θανάση Τσάκα, όταν τα δύο νεαρά κλωνιά των Βιττελ-
σβάχων έκαναν  μεταβολή μην αντέξαντες τη μυρωδιά της δόξας των Ελλήνων, στους οποίους
είχε ΄ρθεί η Μεγαλειότητά τους, με τις ευλογίες των Μεγάλων Δυνάμεων ελεώ Θεού να βασι-

λεύσει.

• Ο  Ηλίας Γκρής κατάγεται από τα Κρέσταινα της Ολυμπίας και ζεί στην Αθήνα. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση της ΕΡΤ και έχει εκδώσει ποίηση , πεζογραφία , ποιητικές  θεματικές ανθολογίες και δοκίμια.
•Ο Γιώργος Κεντρωτής , γεννήθηκε στους Μολάους Λακωνίας το 1958 και είναι καθηγητής Θεωρίας της μετάφρασης,  στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχουν εκδοθεί τα έργα του «Με απ όλα τα μέσα» , το 2006 , «Εκατόν δύο μάτς»,  το 2008 και «Παρέλαση» , το 2009.