Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Κυβέρνηση συνεργασίας και προβάδισμα ΝΔ δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δημοσιεύτηκαν σήμερα, Παρασκευή, τελευταία μέρα που επιτρέπεται βάσει νόμου η δημοσιοποίησή τους. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν και από τις τρεις έρευνες δεν διαφέρουν σημαντικά από τα όσα είχαν προκύψει το τελευταίο διάστημα από τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει. Έτσι, επιβεβαιώνεται και πάλι το προβάδισμα που έχει στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία, το ποσοστό της οποίας απέχει πολύ, όμως, από την αυτοδυναμία.
Επίσης, επιβεβαιώνεται και πάλι η πολυκομματικότητα που θα υπάρχει στη νέα Βουλή, στην οποία φαίνεται πως θα μπουν μέχρι και 10 κόμματα, ενώ υψηλό παραμένει το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, το οποίο κυμαίνεται περίπου στο 25%.

Κάπα Research
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Τα Νέα», η ΝΔ εξασφαλίζει προβάδισμα, αλλά όχι την αυτοδυναμία, ενώ στην περίπτωση που υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, θα υπάρχει κοινοβουλευτική δύναμη περίπου 170 εδρών.
Ειδικότερα, με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου (25,6%) η ΝΔ συγκεντρώνει 25,5%, το ΠΑΣΟΚ 19,1%, το ΚΚΕ 10,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,7%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,4%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,8%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3,6%, η Δράση 1,7%, ενώ 4,3% παίρνουν τα υπόλοιπα κόμματα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στη Βουλή μπαίνουν δέκα κόμματα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (70,4%), θεωρεί ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία, ενώ ποσοστό 59% δηλώνει υπέρ μίας κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, έναντι 28,6% που θεωρεί προτιμότερο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι μόλις 8,1% λέει «ναι» σε επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Ευ. Βενιζέλος με 26,7% αποκτά προβάδισμα έναντι του Αντώνη Σαμαρά που συγκεντρώνει το 25,8%. Τέλος, το 77,1% ζητά από την επόμενη κυβέρνηση να κάνει ότι είναι απαραίτητο για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Marc
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Marc για την εφημερίδα «Έθνος», (χωρίς λευκό, άκυρο, αναποφάσιστους), η ΝΔ συγκεντρώνει 21,9%, το ΠΑΣΟΚ 17,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,4%, το ΚΚΕ 9,2%, η Δημοκρατική Αριστερά 8,8%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,2%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3%, η Δράση 1,1% και τα άλλα κόμματα 4,2%.
Και στην έρευνα αυτή, φαίνεται ότι στη Βουλή μπαίνουν δέκα κόμματα, ενώ επίσης το 46,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας. Η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 4,1%, ενώ και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν από κοινού 39,7%, ποσοστό το οποίο τους επιτρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας με 155 βουλευτικές έδρες.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στο ερώτημα «ποιος πολιτικός αρχηγός βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις σας» οι ερωτώμενοι ανέδειξαν με σχεδόν ίδια ποσοστά τον Ευάγγελο Βενιζέλο (15,1%) και Αντώνη Σαμαρά (15,5%).

Rass
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Rass για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου (19%) η ΝΔ συγκεντρώνει 24,1%, το ΠΑΣΟΚ 17,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,4%, το ΚΚΕ 8,7%, η Δημοκρατική Αριστερά 8,4%, η Χρυσή Αυγή 4,3%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3,8%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 3,4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,2%, η Δράση 2,2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%, ενώ τα άλλα κόμματα παίρνουν συνολικά 3,8%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 19%, από το οποίο ένα ποσοστό της τάξης του 12,4% απαντά ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ το 59,8% απαντά αρνητικά στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Τέλος, η έρευνα της RASS δείχνει ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, που συγκεντρώνει 29,2%, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ακολουθεί με 28,6%.

V-PRC
Έρευνα της V-PRC που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα», δίνει προβάδισμα 7,5 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την έρευνα, στη νέα Βουλή μπαίνουν οκτώ κόμματα με το ποσοστό της ΝΔ στο 22%, και ΠΑΣΟΚ στο 14,5%, ενώ ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 13%, ΚΚΕ με 11,5%, ΔΗΜ.ΑΡ. 10%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 9%, Χρυσή Αυγή 5% και ΛΑ.Ο.Σ. με 3,5%.

ALCO
Τέλος, δημοσκόπηση της ALCO που έγινε για λογαριασμό του Newsit.gr και δημοσιεύτηκε χθες, Πέμπτη, δείχνει διαφορά 5,2 μονάδων της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν μόλις 31,8%, ποσοστό το οποίο δεν τους δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσουν από μόνα τους κυβέρνηση συνεργασίας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ είναι σταθερά μεν στην πρώτη θέση, χωρίς αυτοδυναμία, ενώ και με το ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνουν πάνω από 130 έδρες και χρειάζονται και τρίτο, τουλάχιστον, κόμμα για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Στη Βουλή μπαίνουν 8 κόμματα, ενώ επίσης καταγράφεται πτώση της ΔΗΜΑΡ και άνοδος της των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε σχέση με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 8 Απριλίου. Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου, τα κόμματα λαμβάνουν: ΝΔ 18,5% ΠΑΣΟΚ 13,3% Ανεξάρτητοι Έλληνες 8,3% ΣΥΡΙΖΑ 7,9% ΚΚΕ 7% Δημοκρατική Αριστερά 6,6% Χρυσή Αυγή 3,9% ΛΑΟΣ 3% Οικολόγοι Πράσινοι 2,7% Δημοκρατική Συμμαχία 2,3% Δράση 1,2%.

Δημοσκοπήσεις τέλος από σήμερα
Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η τελευταία σήμερα για τις δημοσκοπήσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, αφού δεν επιτρέπεται η μετάδοση ή η αναμετάδοση οποιασδήποτε δημοσκόπησης ή αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων πανελλήνιου ή τοπικού χαρακτήρα, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν διενεργείται αυτή, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης για πολιτικά κόμματα ή πολιτικές θέσεις και πρόσωπα, καθώς και με ζητήματα που σχετίζονται με το αντικείμενο των εκλογών, 15 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή από σήμερα 20/4/2012.