Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Πρόκληση Νταβούτογλου: «Αισθάνομαι"Μακεδόνας"»


Προκλητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στο Σικάγο, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Δεν είμαι μόνο μεγάλος και ειλικρινής φίλος της "Μακεδονίας", αλλά επίσης Μακεδόνας», είπε ο Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η φιλία των δύο χωρών θα συνεχιστεί για πάντα. Τα Σκόπια δεν έλαβαν πρόσκληση από τη Συμμαχία για ένταξη.

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, είχε συνάντηση, στο Σικάγο, με τον ομόλογο του της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και για τους τρόπους με τους οποίους η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με την προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας θα μπορούσε να αντικατοπτριστεί στα τελικά Συμπεράσματα της Συνόδου, αναφορικά με το ζήτημα των Σκοπίων.

Ο κ. Ιβάνοφ υπογράμμισε τα επιχειρήματα και τις προσδοκίες των Σκοπιών, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι, όπως μέχρι σήμερα, έτσι και κατά τη Σύνοδο του Σικάγο αλλά και αργότερα, τα Σκόπια μπορούν να υπολογίζουν στην ανεπιφύλακτη στήριξη της Τουρκίας, η οποία θα πράξει παν το δυνατό για να τη βοηθήσει.

Ακόμη, ο κ.Ιβάνοφ, συμμετείχε σε εκδήλωση που οργάνωσε στο Σικάγο, σλαβαμακεδονική ομογενειακή οργάνωση, η οποία βράβευσε τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι λαμβάνει το βραβείο αυτό της σλαβομακεδονικής οργάνωσης εξ ονόματος 75 εκατομμυρίων Τούρκων φίλων των Σκοπίων και σημείωσε ότι η χώρα του θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Σκοπιανών και το δικαίωμα επιλογής του λαού της χώρας οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ υπό το συνταγματικό της όνομα και πως η Τουρκία, πάντα, ακόμη και στον επόμενο αιώνα, την επόμενη χιλιετία, θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων. «Δεν είμαι μόνο μεγάλος και ειλικρινής φίλος της "Μακεδονίας", αλλά επίσης Μακεδόνας», ειπε χαρακτηριστικα ο κ.Νταβούτογλου.
Γκρούεφσκι: Δεν θα λάβουμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Η χώρα του δεν πρόκειται να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και για τον λόγο αυτό δεν μετέβη στο Σικάγο για τη σύνδοδο κορυφής της Συμμαχίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Η αποστολή των Σκοπίων που μετέβη στο Σικάγο αποτελείται από τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, τον υπουργό 'Αμυνας, Φάτμιρ Μπεσίμι και τους πρέσβεις της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ.

Ο κ.Γκρούεφσκι, σε συνέντευξη του στο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, «ΜΙΑ», σημείωσε ότι αν ήταν στη θέση του κ.Ιβάνοφ δεν θα μετέβαινε στο Σικάγο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για «τη φανερή αδιαφορία των ισχυρότερων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ προς την χώρα και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν να υπηρετήσουν την Ελλάδα με οποιοδήποτε κόστος».
Ο κ.Γκρούεφσκι σημείωσε ότι οι ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ «καλούν» τη χώρα του μόνον όταν τη χρειάζονται, όπως το 1999 όταν η χώρα του παρείχε λογισμική στήριξη για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας ή για να αποστείλει στρατιώτες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, ενώ όταν δεν τη χρειάζονται χρησιμοποιούν διγλωσσία και επικαλούνται την αρχή της αλληλεγγύης στους κόλπους της Συμμαχίας και την ανάγκη ύπαρξης ομοφωνίας για τη λήψη των αποφάσεων.
«Ο κύριος υπαίτιος που δεν μπορούμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ έχει όνομα και λέγεται Ελλάδα. Χωρίς καμία αμφιβολία, η Ελλάδα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για να μην αναπτυχθούμε και να μην προοδεύσουμε και χρησιμοποιεί το ζήτημα της ονομασίας για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Ο μοναδικός στόχος της χώρας αυτής είναι να αλλάξει το όνομα του κράτους μας, να αλλάξει το όνομα του λαού μας και της γλώσσας μας», ανέφερε ο κ.Γκρούεφσκι.