Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Πήρε 155 ψήφους εμπιστοσύνης


Με 155 ψήφους υπέρ και 143 κατά, σε σύνολο 298 βουλευτών που ήταν παρόντες στη διαδικασία, η κυβέρνηση ανανέωσε χθες βράδυ (21/06) την εμπιστοσύνη της Βουλής. Απών ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Λιάνης, ενώ δε μέτρησε η ψήφος της Ντόρας Μπακογιάννη, που δεν ενημέρωσε έγκαιρα το Προεδρείο της Βουλής για την απουσία της.

Νωρίτερα, προηγήθηκε μία επεισοδιακή συνεδρίαση του Σώματος, με τον Α΄Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, να προκαλεί με δήλωσή του την αντίδραση της ΝΔ και προσωρινή αποχώρηση ορισμένων γαλάζιων βουλευτών.

Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας, ο
πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη εθνικής συστράτευσης και υπεραμύνθηκε της πρότασής του για διενέργεια δημοψηφίσματος.
"Εγώ δεν παραιτούμαι από καμία μάχη", δήλωσε μεταξύ άλλων, τονιζοντας πως "η κρίση μας προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία, που αν πετάξουμε στο δρόμο, η ιστορία θα μας κρίνει πολύ αυστηρά".

Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εκείνη είναι το πρόβλημα και όχι η Τρόικα, ενώ επανέλαβε τις προτάσεις της ΝΔ για μείωση των φορολογικών συντελεστών και νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

"Η χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση. Δε βρίσκομαι εδώ, για να αντιδικήσω με τον πρωθυπουργό, αλλά για να βοηθήσω να βγει η χώρα από την κρίση. Για να αναλάβουμε λύσεις, που θα βγάλουν τη χώρα από την τραγική θέση που βρίσκεται"
, δήλωσε μεταξύ άλλων.

"Απέναντι στο τελεσίγραφο που δίνει η ΕΕ και η ευρωζώνη προς τον ελληνικό λαό και του λέει "τα κεφάλια μέσα" και "αν δεν δείξεις συναίνεση, πέμπτη δόση δεν έχει, ο ελληνικός λαός πρέπει να στείλει το δικό του τελεσίγραφο",
ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι "το ΚΚΕ, χωρίς να υποτιμά τις δυσκολίες του αγώνα, βλέπει τα πράγματα αισιόδοξα και θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να στείλει το δικό του τελεσίγραφο και να διαγράψει από τη συνείδηση του το χρέος".

Καυστικός για μία φορά ακόμη, ο πρόεδρος του
ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, στράφηκε εναντίον του νέου Υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου αλλά και του κ. Τσίπρα, δηλωνοντας χαρακτηριστικά:

"Ακούσαμε από τον κ. Βενιζέλο μία ρητορική διαφορετική από ό,τι στο παρελθόν, ευχάριστη στα αυτιά της αιθούσης, αλλά θέλουμε λύσεις".

"Όσον αφορά στις αποστροφές του κ. Τσίπρα, δε θα ασχοληθώ. Η ζήλεια είναι ανθρώπινο συναίσθημα"
.

Ο κ.
Τσίπρας έκανε λόγο για απαξίωση του πολιτικού συστήματος, ενώ εξέφρασε το "παράπονό" του, γιατί δεν του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός, για την πολυπόθητη συναίνεση.