Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Βραδιά ποίησης στη Γρανίτσα αφιερωμένη στον Κ. Καβάφη

Το περασμένο Σάββατο 18 Ιουνίου 2011, στο πολιτιστικό κέντρο Γρανίτσας που είναι κοιτίδα πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Δυτική Ευρυτανία, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία μια βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή ΚΑΒΑΦΗ.
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης το γένος Γεωργάκη Φωτιάδη, ή Κ. Π. Καβάφης, γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του, Πέτρος Ι. Καβάφης και Χαρίκλεια Φωτιάδη,
εγκαταστάθηκαν εγκαταλείποντας την Κωνσταντινούπολη το 1840. Μετά το θάνατο του πατέρα του το 1870 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αγγλία (Λίβερπουλ και Λονδίνο) όπου έμεινε μέχρι το 1876. Στην Αλεξάνδρεια ο Kαβάφης διδάχτηκε Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά με οικοδιδάσκαλο και συμπλήρωσε τη μόρφωσή του για ένα-δύο χρόνια στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο της Αλεξάνδρειας. Έζησε επίσης για τρία χρόνια, που ήταν τα κρισιμότερα στην ψυχοδιανοητική του διαμόρφωση, στην Πόλη (1882-84).
Από το 1886 άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα επηρεασμένα από τους Αθηναίους ρομαντικούς ποιητές, χωρίς να τον έχει επηρεάσει καθόλου η στροφή της γενιάς του 80. Ο Καβάφης είναι γνωστός για την ειρωνεία του, ένα μοναδικό συνδυασμό λεκτικής και δραματικής ειρωνείας. Οι Έλληνες ποιητές γενικά τον σνόμπαραν λόγω του ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Το 1932, ο Καβάφης, άρρωστος από καρκίνο του λάρυγγα, πέθανε στις 29 Απριλίου του 1933, τη μέρα που συμπλήρωνε 70 χρόνια ζωής. Στη διάρκεια της εκδήλωσης στην Γρανίτσα, που έγινε υπό τον συντονισμό του εκπαιδευτικού Ηλία Στράντζαλη, ενός φιλόλογου με πολύ ενδιαφέρον διαβάστηκαν ποιήματα από τις συλλογές του ποιητή και στην συνέχεια αναπτύχθηκε ένας ωραίος πνευματικός διάλογος γύρω από τον ποιητή και το έργο του.
Στην πνευματική αυτή εκδήλωση, παραβρέθηκαν ο εφημέριος του χωριού π. Κ. Σκόνδρας, ο γνωστός ζωγράφος Α. Θεοδώρου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Ζαχ. Παπαντωνίου, οι Γρανιτσιώτες Β. Αλέστας, Κ. Γούλας, η κ. Γεωργαλή, μαθητές των Σχολείων της περιοχής και φυσικά ο ε.α Αστυνόμος Γιώργος Ρήγας, που δείχνει πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον για την πνευματική πρόοδο της περιοχής.