Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Άρτεμις - Σύλλογος Φίλων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ευρυτανίας Το θερινό ηλιοστάσιο

Ας υποθέσουμε ότι παρατηρούμε κάθε μέρα την ανατολή του ήλιου στη διάρκεια του έτους. Θα δούμε ότι από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά ο ήλιος «ανηφορίζει» προς τα αριστερά (προς τα βόρεια δηλαδή) και η πορεία του στον ουρανό είναι ολοένα και πιο μεγάλη, ανεβαίνει ψηλότερα δηλαδή. Αυτή του η πορεία σταματάει στις 21 Ιουνίου, η ημέρα που έχουμε θερινό ηλιοστάσιο. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ημέρα του έτους που διαρκεί 14 ώρες και 48 λεπτά. Αστρονομικά είναι η αρχή του καλοκαιριού.
Εάν έχετε την ευκαιρία λοιπόν, αυτές τις μέρες να δείτε την Ανατολή, σημαδέψτε από ένα συγκεκριμένο παράθυρο του σπιτιού σας αυτή τη θέση (δείτε ακριβώς πχ ότι βγαίνει σε εκείνο το σπίτι, ή εκείνο το δέντρο, η σε εκείνο το μέρος του βουνού). Αυτή η θέση θα παρατηρήσετε ότι θα επαναληφθεί, το επόμενο έτος, και είναι ένας παραδοσιακός τρόπος που οι Αρχαίοι λαοί αντιλαμβανόντουσαν τα αστρονομικά γεγονότα. Οι Κέλτες πχ γιόρταζαν αυτό το γεγονός με μία ιεροτελεστία που περιείχε άναμμα φωτιών όπου πηδούσαν από πάνω τους τα νεαρά ζευγάρια.
Στη φωτογραφία εικονίζεται από μία σταθερή θέση, το πόσο μεταβάλλεται η θέση της ανατολής του ήλιου στο θερινό ηλιοστάσιο (summer solstice) σε σχέση με την εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία (equinox) και το χειμερινό ηλιοστάσιο (winter solstice).
Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φίλων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ευρυτανίας την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011, και ώρα 7:30 το απόγευμα στο ΚΠΕ Καρπενησίου (εντός της Μαθητικής Εστίας).
Το μοναδικό θέμα της Συνέλευσης είναι εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα εκλεγεί από τα Μέλη του Συλλόγου.
Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχει κάθε Μέλος του Συλλόγου με τακτοποιημένες οικονομικές υποχρεώσεις. Μπορεί επίσης να γίνει Μέλος κάθε ενήλικος πολίτης που το επιθυμεί, παρευρισκόμενος στη Συνέλευση και καταβάλλοντας τις οικονομικές υποχρεώσεις που είναι 5 Ευρώ εφάπαξ εγγραφή, και 5 Ευρώ ετήσια συνδρομή.  
Σύμφωνα με το Καταστατικό, Φοιτητές, μαθητές και μέλη της ιδίας οικογένειας έχουν έκπτωση στα παραπάνω, 50%.
Κάποιος που για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμεί να είναι μέλος του Συλλόγου, αλλά ενδιαφέρεται για την Αστρονομία, τις αστροπαρατηρήσεις, και τις δράσεις του Συλλόγου, μπορεί να λαμβάνει σχετική ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρκεί απλά να στείλει το ονοματεπώνυμο και το e-mail του στο artemisastronomy@gmail.com