Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΒΡΕΧΕΙ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ Γράφει ο Ηλ. Προβόπουλος

Τα παλιότερα χρόνια, οι μερακλήδες χορευτές και όσοι έκαναν παραγγελιά στα όργανα που έπαιζαν στα πανηγύρια, στην Ευρυτανία αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, συνήθιζαν να κολλάνε με σάλιο στο κούτελο των μουσικών τάληρα, δεκάρικα, εικοσάρικα και αργότερα σαν άρχισαν να ζεσταίνονται οι τσέπες των ανθρώπων και ορισμένα χαρτονομίσματα.
Τούτη η συνήθεια βεβαίως εκφράστηκε με πολλούς και διάφορους τρόπους και σε πολλά άλλα μουσικά καταστήματα σε όλη τη χώρα αλλ’ ατόνισε τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της γενικής δυσπραγίας που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση που ταλανίζει τους περισσότερους Έλληνες και τους έχει κόψει κάθε διάθεση για γλέντια και διασκεδάσεις.
Από την κατάσταση αυτή, φυσικά και εξαιρούνται οι διαχρονικά έχοντες και κατέχοντες πλούτο οι οποίοι εξαιτίας της κρίσης πάλι προσπαθούν να δηλωθούν όπως ο πολύς κόσμος και να μην προκαλούν τουλάχιστον στα πανηγύρια αλλά και οι ομογενείς μας που επισκέπτονται τα καλοκαίρια την μικρή τους πατρίδα και άνετα συνεχίζουν το ωφέλιμο για πολλούς ντόπιους έθιμο του κεράσματος της ορχήστρας για την εκτέλεση της παραγγελιάς.
Έτσι έγινε και προχθές στο χωριό Καλεσμένο, στο πανηγύρι του Αϊ Γιάννη όταν στο χορό που έσερναν οι κυρίες μιας οικογένειας ομογενών, σηκώθηκε ένας από τους άντρες, έβγαλε με τελετουργικές κινήσεις ένα πακέτο μονοδόλαρα από την τσέπη και τα σκόρπισε στον αέρα μπροστά από τους μουσικούς που όταν τα είδαν να στροβιλίζονται ανέβασαν τη μουσική τους, στο ύψος σχεδόν της τελειότητας για να ανταποδώσουν στη χειρονομία.
Δεν ήταν όμως μόνο αυτοί που ευχαριστήθηκαν αυτό το ωραίο γεγονός. Όλος ο κόσμος το χάρηκε γιατί είχε πολύ καιρό να δει χρήματα να πετάνε (για καλό σκοπό και ευγενείς προθέσεις βέβαια) αφού τον τελευταίο καιρό πάλι, τα ευρώ μας έχουν γίνει αόρατα και μοιάζει σαν να έχουν εξαφανιστεί εντελώς από την πιάτσα που κοντεύει να πιάσει πάτο…