Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Μισθοί τριών «ταχυτήτων» στο δημόσιο τομέα

Μισθοί τριών ταχυτήτων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα διαμορφώνονται με τις τελευταίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, τις ειδικές ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ και τα ειδικά μισθολόγια, ορισμένων κατηγοριών υπαλλήλων.

Με τροπολογίες στο πολυνομοσχέδιο που ήδη συζητείται στη Βουλή,, περιορίζονται στο 15% οι μειώσεις τω αποδοχών των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, όταν στους υπαλλήλους των υπουργείων οι μειώσεις έφτασαν μέχρι 50%, ενώ ακολουθούν και οι ρυθμίσεις για τα ειδικά μισθολόγια που θα είναι ευνοϊκότερες σε σύγκριση με τις δραματικές μειώσεις που υπέστησαν οι μισθοί των υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, η ρύθμιση στην οποία κατέληξαν τα συναρμόδια υπουργεία, προβλέπει πως η περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων θα είναι 15% επί των τρεχουσών αποδοχών. Προηγήθηκε ήδη μείωσή τους στη διάρκεια του 2010, (με το πρώτο μνημόνιο) που έφτασε στο 20% και ακολουθεί επιπλέον μείωση 15% που διαμορφώνει τις συνολικές απώλειες σε σχέση με το επίπεδο αμοιβών του 2009, συνολικά σε 35%. Η ρύθμιση αφορά τις επιχειρήσεις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] Σχετικά άρθρα , ΕΥΑΘ, ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα , ΟΛΘ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΑΤΕ και ΤΤ
Στο μεταξύ, έπονται και νέες μισθολογικές ρυθμίσεις με νομοθετική παρέμβαση που θα γίνει μέχρι τέλος του έτους και θα αφορά στα ειδικά μισθολόγια. Τα ειδικά μισθολόγια αφορούν μεταξύ άλλων δικαστές, μόνιμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωματικούς υπάλληλους, ιατροδικαστές, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αρχιερείς, μουσικούς κ.λπ.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις κατηγορίες αυτές θα υπάρξει ειδική μεταχείριση, πιο ευνοϊκή, σε σύγκριση με το ενιαίο μισθολόγιο, αφού αν οι προθέσεις ήταν διαφορετικές, οι ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου, θα ήταν «οριζόντιες» για όλους τους απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, η διαμόρφωση τριών διαφορετικών μισθολογίων στο δημόσιο, αναγκαστικά θα δημιουργήσει τριβές και πιέσεις και θα εντείνει τις αντιδράσεις των θιγόμενων.
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ακόμη ότι με τις διατάξεις του ν. 3865/2010 προβλέφθηκε η απόδοση στο Δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια και επικουρική σύνταξη που είχαν καταβληθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ για τους στρατιωτικούς που είχαν την ιδιότητα του οπλίτη πενταετούς υποχρέωσης και του εθελοντή πενταετούς υποχρέωσης.
Συντάξεις: Ειδικές ρυθμίσεις
Στο μεταξύ, το πολυνομοσχέδιο, προβλέπει και ειδική ρύθμιση για τις συντάξεις, ώστε να αποφευχθεί κάθε αύξησή τους, που θα προκαλούσαν οι αναπροσαρμογές των βασικών μισθών.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αποφευχθεί η δαπάνη που θα προκαλείτο σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού από την εφαρμογή επέκταση του νέου μισθολογίου τόσο στους αποχωρούντες μετά την 1.11.2011 υπαλλήλους όσο και στους ήδη συνταξιούχους για τους οποίους η σχετική δαπάνη υπολογίστηκε σε 420 εκατ. ευρώ,, αποφασίστηκε ότι:
- οι συντάξιμες αποδοχές που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της σύνταξης για μεν τα πρόσωπα που έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία μέχρι 30.06.2011 παραμένουν εκείνες που καθορίζονται από τον προηγούμενο μισθολογικό νόμο (ν.3205/2003), όπως διαμορφώνονται κατά την 31.10.2011 σε συνδυασμό με τις ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις
- για τα πρόσωπα που έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από 1.07.2011 και μετά παραμένουν εκείνες που καθορίζονται από τον προηγούμενο μισθολογικό νόμο (ν.3205/2003), όπως διαμορφώνονται κατά την 31.10.2011 σε συνδυασμό με τις ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις και τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 38 του ν.3986/2011 περί αναστολής των μισθολογικών προαγωγών. Οι διατάξεις αυτές έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια με ημερομηνία λήξεως την 31.12.2013.