Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ξεκινάει η αποστολή των λογαριασμών της ΔΕΗ με το χαράτσι για τα ακίνητα

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα αρχίσουν πιθανότατα να αποστέλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τα πρώτα σημειώματα που αφορούν το ειδικό τέλος ακινήτων, ανέφερε ο Διευθυντής Πωλήσεων της επιχείρησης Ευάγγελος Καρακατσάνης, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Ανέφερε ότι ο νόμος 4021 για το ειδικό τέλος ακινήτων αφορά όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και δεν είναι η ΔΕΗ η οποία θα δώσει εντολή να κοπεί το ρεύμα.

Πρόσθεσε ότι από το ειδικό τέλος ακινήτων απαλλάσσονται τα ακίνητα του δημοσίου, οι ναοί, οι πρεσβείες και οι κοινόχρηστοι χώροι. Επίσης ανέφερε ότι εξαιρείται το 35% των κοινόχρηστων χώρων των ξενοδοχείων και απαλλάσσονται όσοι έχουν βιομηχανικό τιμολόγιο και αγροτική κτηνοτροφική χρήση.

Αν υπάρχει κάποια βιομηχανία, πρόσθεσε, που δεν έχει απαλλαγεί από το τέλος, μπορεί να πάει στην αρμόδια ΔΟΥ και να της επιστραφούν τα χρήματα αφού προσκομίσει πιστοποιητικό. Επίσης ανέφερε ότι υπόχρεος για την καταβολή του τέλους είναι ο σημερινός ιδιοκτήτης ακινήτου και αν το ρολόι είναι στο όνομα του ενοικιαστή, τότε πρέπει να το πληρώσει και να το συμψηφίσει με τα ενοίκια.

Πως να υπολογίσετε πόσο θα πληρώσετε το νέο χαράτσι
Καταρχάς πάρτε μπροστά σας τον λογαριασμό της ΔΕΗ και ανατρέξτε στην πάνω αριστερή πλευρά που γράφει τα στοιχεία για τον φόρο ακίνητης περιουσίας.
Θα δείτε ότι αναφέρονται πρώτα τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού σας, ακριβώς δίπλα η τιμή ζώνης και ακριβώς δίπλα ο συντελεστής παλαιότητας.

Για παράδειγμα το σπίτι σας είναι 80 τ.μ με τιμή ζώνης 1400.
Θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε τα τ.μ με τον αριθμό 5 και το γινόμενο με τον συντελεστή παλαιότητας, πχ εάν το σπίτι σας είναι 8 ετών ο συντελεστής είναι 1,2.
Άρα 80Χ5=400 ευρώ Χ 1,2=480 ευρώ.
Τώρα εάν μένετε σε μια πιο "ακριβή περιοχή" ο συντελεστής της τιμής ζώνης ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος για το χαράτσι.
Και αυτά μόνο για το 2011 καθώς το 2012 η τιμές των αντικειμενικών αξιών θα ακριβύνουν και το κόστος για το χαράτσι θα εκτοξευτεί. Το τέλος ακινήτων επιβαρύνει όλες τις κατοικίες αλλά τα επαγγελματικά ακίνητα. Δεν εξαιρείται κανείς πλην των ακινήτων του δημοσίου και της εκκλησίας καθώς και των κοινωφελών ιδρυμάτων και σωματείων που έχουν φιλανθρωπικό ή κοινωνικό χαρακτήρα. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πληρώσουν 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή οι πολύτεκνοι, οι επιδοτούμενοι άνεργοι και οι ανάπηροι και όχι όλοι όσοι περιλαμβάνονται στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

XΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΧΩΡΙΑ

"Ακόμη και στο χωριό ένα ακίνητο θα έχει τουλάχιστον 3 ευρώ ανά τ.μ. επιβάρυνση" αποσαφήνισε ο κύριος Αμπελιώτης. "Δεν εξαιρούνται δηλαδή όπως έγινε με το ΕΤΑΚ που τα μικρά χωριά είχαν επιβάρυνση 1 ευρώ ανά τ.μ. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν ακόμη και στο χωριό τα 100.τ.μ θα έχουν επιβάρυνση τουλάχιστον 300 ευρώ".