Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Εκδοτικός άθλος της Πανευρυτανικής Ένωσης

Διατρέχοντας τη θητεία του ΔΣ της Πανευρυτανικής Ένωσης ευρισκόμεθα προ αλλεπάλληλων εκπλήξεων. Έχω επισημάνει στο παρελθόν κάποιες πτυχές του πολύμοχθου έργου που συντελέστηκε, αλλά για τον εκδοτικό άθλο που πραγματοποιήθηκε σε ελάχιστο χρόνο «ύμνος άπας ηττάται». Και μόνον αν μονολεκτικά αναφέρουμε ότι τριάκοντα περίπου βιβλία Ευρυτάνων συγγραφέων τυπώθηκαν κατά τη θητεία του παρόντος ΔΣ της Πανευρυτανικής Ένωσης, είναι ικανά να διαλαλήσουν το μέγεθος της προσφοράς.

Χιλιάδες ώρες και φαιά ουσία προσφέρθηκαν γαι την έκδοση τόσων βιβλίων και περισσότερα χρήματα δαπανήθηκαν. Εκπλήσσει κάθε επαΐοντα περί την έκδοση ενός βιβλίου το μέγεθος της προσφοράς, ο όγκος της εργασίας και η αυταπάρνηση. Εκφράζω το θαυμασμό μου  και το δημόσιο έπαινο στους συντελεστές αυτού του τιτάνιου έργου, στο ΔΣ της Πανευρυτανικής Ένωσης, με Πρόεδρο τον Κώστα Παπαδόπουλο.
Δημιουργήσαμε, δυστυχώς, έναν πολιτισμό που απειλεί να εξολοθρεύσει την ανθρωπότητα. Απέναντι σε καταστροφή τέτοιας κλίμακας, το μόνο που πρέπει να τεθεί κατά τη γνώμη μου είναι η προσωπική ευθύνη του ατόμου και η προθυμία του για θυσία, χωρίς την οποία παύει να λογίζεται ως πνευματικό ον. Εννοώ το πνεύμα θυσίας που πρέπει να αποτελεί ουσιαστικό και φυσικό τρόπο ζωής σχεδόν κάθε ανθρώπινου όντος και όχι κάτι που θεωρείται ατυχία η τιμωρία, την οποία επιβάλλουν εξωτερικοί παράγοντες. Εννοώ το πνεύμα θυσίας που εκφράζεται με την εκούσια υπηρεσία του άλλου, κάτι που επωμίζεται κανείς φυσικά, θεωρώντας ότι είναι η μόνη εφικτή μορφή ύπαρξης.
Αποφεύγουμε μονίμως τις προσωπικές μας ευθύνες και, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, μεταθέτουμε στους άλλους κάθε ευθύνη για όσα συμβαίνουν, με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα πιο απεγνωσμένη η σύγκρουση ατόμου και κοινωνίας, να ψηλώνει ολοένα περισσότερο το τείχος της αποξένωσης ανάμεσα στους ανθρώπους.
Έχω πειστεί πως κάθε απόπειρα να αποκαταστήσουμε την αρμονία στον κόσμο βασίζεται αποκλειστικά στην ανανέωση της προσωπικής ευθύνης, της προσωπικής μας θυσίας και προσφοράς, στη διακονία μας στο συνάνθρωπο.

kostasmitsios@yahoo.gr