Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Με λαμπρότητα και τιμές η διπλή γιορτή του Έθνους στην Ευρυτανία

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα και με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, λόγω και του καλού καιρού, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Ευρυτανία, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.






Το πρωί της εορτής, η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νομού παρακολούθησαν την καθιερωμένη δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος και στην συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου από τους φορείς του τόπου αλλά και ο πανηγυρικός της ημέρας που εκφωνήθηκε από τον Δάσκαλο Γιάννη Τσακνιά. Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής μας παλιγγενεσίας κορυφώθηκαν με την μεγαλοπρεπή μαθητική παρέλαση. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Θεόδωρος Τσέκος, ενώ τις εορταστικές εκδηλώσεις και την παρέλαση στο Καρπενήσι παρακολούθησαν ακόμη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Καραμπάς, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, η Διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου κ. Όλγα Οικονόμου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του Νομού.
Με τις ίδιες τιμές εορτάστηκε η 25η Μαρτίου τόσο στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου κοντά στους πατριώτες μας ομογενείς βρέθηκε ο Βουλευτής μας Ηλίας Καρανίκας, όσο και στην Πεννσυλβάνια της Αμερικής, όπου στην παρέλαση ενεργό συμμετοχή είχαν οι Μαραθιώτες αδελφοί Γιάννης και Θανάσης Πεσλής. (φωτο)

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ
Με την ίδια λαμπρότητα αλλά και κάθε επισημότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην έδρα του Δήμου Αγράφων, αλλά και στη Γρανίτσα, στο Ραπτόπουλο και στη Δυτική Φραγκίστα όπου υπάρχουν σχολεία Β/θμιας Εκπαίδευσης. Εντυπωσίασαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές για τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν με επιτυχία στα Σχολεία τους, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε η μαθητιώσα νεολαία με την παρέλασή τους. Στο Κερασοχώρι, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία του χωριού από το Δήμαρχο κ. Δημήτρη Τάτση, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Λάμπρο Τσιτσάνη, τον Διοικητή του Α.Τ. Κερασοχωρίου Δημήτρη Ματσούκα και τους εκπροσώπους συλλόγων και φορέων ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η παρέλαση από τα σχολεία του Κερασοχωρίου και της Κρέντης.
Στην Δυτ. Φραγκίστα, στη Γρανίτσα και στο Ραπτόπουλο, ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία με τους μαθητές των σχολείων να παρελαύνουν στις κατά τόπο έδρες, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς και καταθέτοντας στεφάνια. 

Ξεχωριστή η σχολική εκδήλωση για την
25η Μαρτίου από το 4ο Δημοτικό Καρπενησίου

Μια διαφορετική εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου θέλησαν να κάνουν οι μαθητές και οι δάσκαλοι του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου. Με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά, εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, σε χωριό του νέου Δήμου Καρπενησίου όπου εδώ και πάρα πολλά χρόνια το σχολείο τους έχει κλείσει και έχουν πάνω από μια 10ετία να ακουστούν παιδικά γέλια και το κουδούνι του σχολείου. 
Παραμονή της εορτής, το απόγευμα, οι 35 μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης του 4ου Δημοτικού, έφτασαν στο σχολείο του Προυσού, όπου εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια παραμένει κλειστό. Αφού έφτασαν άρχισαν αμέσως να προετοιμάζουν το χώρο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια φιλοξενούσε το δημοτικό συμβούλιο του τέως Δήμου Προυσού, τοποθετώντας και κατασκευάζοντας τη σκηνή.
Η εκδήλωση ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα παρουσία των χωριανών, οι οποίοι ιδιαίτερα συγκινημένοι και πλημυρισμένοι από νοσταλγικές εικόνες και γλυκές αναμνήσεις, χειροκρότησαν και ευχαρίστησαν από καρδιάς, τόσο τους μικρούς μαθητές όσο και τους δασκάλους τους.
Οι μικροί μαθητές τίμησαν την Εθνική μας γιορτή με μικρά θεατρικά, ποιήματα και τραγούδια.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην εκδήλωση έλαβαν μέρος τριάντα πέντε μαθητές, της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης, όπως προείπαμε, το ίδιο μεγάλη ωστόσο ήταν και η προσέλευση γονέων και συγγενών των παιδιών, που παρακολούθησαν και χειροκρότησαν τις προσπάθειες των μαθητών μέσα στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του σχολείου, αλλά και οι κάτοικοι του χωριού. Η σχολική εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα φροντισμένη σε όλα τα επίπεδα, τόσο των σκηνικών, όσο και των ενδυμασιών, ενώ πολύ θετικές ήταν οι εντυπώσεις που άφησε η χορωδία.
Η επιτυχημένη γιορτή ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση, μέσα σε χειροκροτήματα, των μαθητών που συμμετείχαν σε αυτή και την απαγγελία του Εθνικού Ύμνου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου Μένιος Λάππας, ο Πρόεδρος του ΔΣ Χρήστος Ντέκας, η Δημοτική Σύμβουλος Φωτεινή Τσιλιμέκη, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Τσατσαράγκος, η συμβολή του οποίου ήταν πολύτιμη για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λάμπρος Τσιτσάνης και ο ακούραστος παπα-Γιώργης Χρυσαφογιώργος, ο οποίος βρίσκεται πάντα δίπλα στους ενορίτες τους.
Όπως μας δήλωσαν τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί, η πρωτοβουλία τους αυτή θα προσπαθήσουν να την καθιερώσουν και κάθε χρόνο, ανήμερα των εθνικών μας εορτών, να παρουσιάζουν την εκδηλώσεις τους σε χωριά όπου τα σχολεία τους έχουν ερημώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εμείς απλώς έχουμε να συγχαρούμε την θαυμάσια αυτή ιδέα, η οποία έλαβε σάρκα και οστά χάρη στην αγάπη και των ενθουσιασμό των συμμετεχόντων, και θα πρέπει τόσο η πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά και η τοπική κοινότητα να γίνουν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, να την ενισχύσουν, ούτως ώστε να καθιερωθεί.
Και πάλι ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ!!!