Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ερωτήσεις για τα θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων στον Δήμο Αγράφων αλλά και σε άλλους Δήμους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κατέθεσαν 3 Βουλευτές του ΚΚΕ στην αρμόδια Υπουργό και η κ. Δέσποινα Σπανούδη, υποψήφια Περιφερειάρχης με το “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς”.
Παραθέτουμε στην συνέχεια τόσο την ερώτηση των Βουλευτών του ΚΚΕ όσο και της κ. Σπανούδη προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς για το μείζον αυτό θέμα.


Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Θέμα: Να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις των σχολείων. Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.
Στους Νομούς της Στερεάς Ελλάδας συνολικά 142 σχολικές μονάδες συγχωνεύονται σε 62. Συγκεκριμένα στο Νομό Εύβοιας 17 νηπιαγωγεία συγχωνεύονται σε 8, 44 δημοτικά σε 17 και 3 γυμνάσια σε 1. Στο Νομό Βοιωτίας 4 νηπιαγωγεία συγχωνεύονται σε 2, 13 δημοτικά σε 6 και 8 γυμνάσια σε 4. Στο Νομό Φθιώτιδας 8 νηπιαγωγεία συγχωνεύονται σε 4, 16 δημοτικά σε 7 και 8 γυμνάσια σε 4. Στο Νομό Φωκίδας 15 δημοτικά ενώνονται σε 6, και 4 γυμνάσια σε 2. Επίσης στην Ευρυτανία 6 δημοτικά συγχωνεύονται σε 3. Επίσης καταργούνται 13 σχολικές μονάδες σε όλη την περιοχή.
Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις συγχωνεύσεις θα αναγκάσουν τους μαθητές να μετακινούνται σε διπλανά χωριά. Αυτή τη στιγμή τα ΚΤΕΛ των περισσότερων νομών έχουν δηλώσει αδυναμία να συνεχίσουν να μεταφέρουν τους μαθητές λόγω ανεξόφλητων οφειλών.
Οι συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβάθμιση της Παιδείας. Σε υποβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης στους μαθητές, αλλά και σε ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Θα οδηγήσουν στην παραπέρα εμπορευματο–ποίηση της Παιδείας. Οι λαϊκές οικογένειες θα φορτωθούν ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό βάρος. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργατικών – λαϊκών οικογενειών και εναντιώνεται στις συγχωνεύσεις και γενικότερα στα αντιλαϊκά μέτρα στην εκπαίδευση.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
•Πως τοποθετείται η κυβέρνηση στις έντονες λαϊκές αντιδράσεις κατά των συγχωνεύσεις.
•Σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί για να διασφαλίσει την δωρεάν μετακίνηση των μαθητών;
Οι βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος
Θανάσης Παφίλης
Γιάννης Πρωτούλης

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΣΤΟΝ Κ. ΠΕΡΓΑΝΤΑ
Eρώτηση για τις συγχωνεύσεις των σχολείων στην Στερεά Ελλάδα απευθύνει το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς: "Το σχέδιο του Παιδείας για τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις. Σημαντικό πρόβλημα δημιουργεί η συγχώνευση τριών σχολείων στον πανέμορφο αλλά ορεινό και δύσβατο Δήμο Αγράφων. Τόσο ο Δήμαρχος Αγράφων και το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και οι κάτοικοι των περιοχών, ζητούν να αναιρεθεί η απόφαση αυτή, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι κατά τη χειμερινή περίοδο, προκαλούνται πολλά προβλήματα λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών, που δυσκολεύουν τη μετακίνηση των κατοίκων από περιοχή σε περιοχή. Με βάση τη σχετική απόφαση του Υπουργείου, οι μαθητές από τα Κέδρα θα πρέπει να διανύουν καθημερινά 32 χλμ για να πηγαινοέρχονται στο Ραπτόπουλο διαδρομή που ειδικά το χειμώνα είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ΚΤΕΛ και ιδιοκτήτες ταξί, είναι απλήρωτοι για το μεταφορικό τους έργο με μαθητές από την προ συγχωνεύσεων  περίοδο. Τώρα γονείς και μαθητές καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες μετακινήσεις χωρίς εγγυήσεις για την μεταφορά από δω και πέρα και χωρίς εξηγήσεις από πού θα βρουν πόρους οι νέοι Δήμοι για να συντηρήσουν τα σχολεία και να μεταφέρουν μαθητές.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο περιφερειάρχης:
Τι προτίθεται να κάνει για τις συγχωνεύσεις που προκαλούν μείζον πρόβλημα για τις καθημερινές μετακινήσεις και τη λειτουργία των σχολείων όσο και για την εγκατάλειψη και των μαρασμό των μικρότερων οικισμών της περιφέρειας;"