Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Μια νέα έκδοση της “Πανευρυτανικής” Μιχάλης Σταφυλάς : «Δικαίωμα στο όνειρο» (ποιήματα μιας άλλης εποχής)

Η “Πανευρυτανική Ένωση” έχει τη χαρά να παρουσιάσει το νέο βιβλίο του Μιχάλη Σταφυλά “Δικαίωμα στο όνειρο”. Πρόκειται για “ποιήματα μιας άλλης εποχής” όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει. Γραμμένα πριν τριάντα και σαράντα χρόνια, εκφράζουν τους οραματισμούς, τις προσδοκίες και τις πίκρες μιας γενιάς που έζησε κάτω από πολλές και ποικίλες καταστάσεις. Κατοχή. Εμφύλιο. Δικτατορίες. Επιδράσεις από ξένες δυνάμεις κλπ. Ο ποιητής  όχι μόνο τα έζησε όλα αυτά αλλά και τα γεύτηκε. Και κάθε φορά έριχνε στο χαρτί κάποιους στίχους που τους άφηνε στο συρτάρι… Μόνο τις δύο ποιητικές Συνθέσεις “Ευρυτανία” και “Μοιρολόι για το Δάσκαλο” κυκλοφόρησε που ήταν δύο έντονα κατηγορητήρια εναντίον των Εξουσιών που εγκαταλείπουν περιοχές και ανθρώπους στην τύχη τους.

Ο Μιχάλης Σταφυλάς βλέπει την ποίηση  σαν λουλούδι και όπλο. Οι αφηρημένες έννοιες βρίσκονται μακριά απ’ αυτόν. Θέλει το κάθε ποίημα να εκφράζει κάτι ουσιαστικό, να δίνει ένα μήνυμα, μια ελπίδα, μια προσδοκία. Η ποίησή του είναι κοινωνική-όχι πολιτική. Εκφράζει τον, όπου γης άνθρωπο, με τα προβλήματά του και με τα προδομένα του όνειρα. Άλλωστε, τι είναι η Τέχνη; Αντανάκλαση της ζωής. Οι ποιητές έχουν κι αυτοί την ευθύνη τους για να υπάρχει μια καλύτερη ζωή κι ένας κόσμος που να ζει ειρηνικά.
Σε ένα πολιτιστικό συνέδριο που οργάνωσε η “Πανευρυτανική” με συμπαράσταση πολλών φορέων που έγινε στη Γρανίτσα- Ευρυτανίας τον Αύγουστο του 2009 η Προϊσταμένη των ΓΑΚ νομού Ευρυτανίας κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου έκαμε μια εισήγηση με θέμα “ Ο Μιχάλης Σταφυλάς ως ποιητής”. Ο ουσιαστικός λόγος της εισηγήτριας και η αξία των ποιημάτων είχαν ένα τέλειο δημιουργικό αποτέλεσμα που εντυπωσίασε το ακροατήριο.
Η “Πανευρυτανική” αυτά τα ποιήματα τα παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό ευχαριστώντας τον ποιητή, που μας δίνει αυτήν την ευκαιρία.

ΚΩΣΤΑΣ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος της “Πανευρυτανικής Ένωσης”