Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Εκδηλώσεις για τα 190 χρόνια από την μάχη της Τατάρνας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση Μνήμης που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Τριποταμιτών Αιτωλοακαρνανίας για τη Μάχη της Τατάρνας.
Φέτος, συμπληρώνθηκαν 190 χρόνια από την πρώτη μάχη της Επανάστασης του ‘21 στη Ρούμελη, που έγινε στις 22 Μαρτίου 1821, και ο Σύλλογος σε συνεργασία με το Δήμο Αγράφων απέδωσαν φόρο τιμής, στους ήρωες που πολέμησαν και έδωσαν το αίμα τους για μια πατρίδα ελεύθερη και υπερήφανη.
Ο άστατος καιρός δεν στάθηκε εμπόδιο στους δεκάδες επισκέπτες, που βρέθηκαν στη θέση «Λαχανόκηπος» του Δημοτικού Διαμερίσματος Τριποτάμου, την Κυριακή της Πεντηκοστής 12 Ιουνίου 2001, για να λάβουν μέρος σ’ αυτό το γιορτάσι τιμής και μνήμης.
Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Τριποτάμου, ενώ στη συνέχεια στη θέση Λαχανόκηπος και στο μνημείο των πεσόντων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Η πρόεδρος του Συλλόγου εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν οι επίσημοι προσκεκλημένοι. Ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας απέστειλε επιστολή στην οποία ανέφερε: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευγενική σας πρόσκληση να παραβρεθώ στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 190 χρόνια από την πρώτη μάχη της Επανάστασης του ’21, τη μάχη της Τατάρνας. Λυπάμαι ειλικρινά που δεν μπόρεσα να ανταποκριθώ στην πρόσκληση αυτή αλλά είμαι σίγουρος ότι οι τιμές στους ήρωές μας, στα πρόσωπα θα είναι όπως πάντα οι δέουσες.
Η μάχη αυτή αποκαλύπτει πάντα στη μνήμη μας το στοιχείο εκείνο της πατριωτικής μας κουλτούρας που δεν ακουμπά στη μισαλλοδοξία αλλά στην υπεράσπιση του δικαίου, στοιχείο που χαρακτηρίζει τους αληθινούς ήρωες και επαναστάτες της σύγχρονης ιστορίας μας. Θα ήθελα επίσης να δεχθείτε την ειλικρινή μου διαβεβαίωση ότι θα στηρίζω κάθε προσπάθεια του «Συλλόγου Τριποταμιτών Αιτωλοακαρνανίας» που μέχρι σήμερα υπηρετούν τους ανιδιοτελείς στόχους για τους οποίους δημιουργήθηκαν».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ. Νίκος Φούκας και κ. Χρήστος Δημητρόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Φραγκίστας Θωμάς Μπόνιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγράφων κ.κ. Βάσω Φεγγούλη, Πάνος Γκορόγιας, Λεωνίδας Τελώνης, Κώστας Μάκκας, ο εκπρόσωπος του δήμου Αγρινίου κ. Γιάννης Καλαντζής, ο πρώην Δήμαρχος Στράτου κ. Τζαμαλής, ο Πρόεδρος του Πανευρυτανικού Συλλόγου κ. Νταλλής, πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και φυσικά κάτοικοι του χωριού και γύρων περιοχών, καθώς και πάρα πολλοί επισκέπτες.
Να σημειωθεί εδώ, πως ο Σύλλογος Τριποταμιτών Αιτ/νίας, είναι ένας δραστήριος σύλλογος, ο οποίος με τις μέχρι τώρα ενέργειές του έχει προσφέρει πολλά στο χωριό, και κατάφερε να δημιουργήσει, μαζί με τη πολύτιμη βοήθεια του τέως Δήμου Φραγκίστας, έναν κοινόχρηστο χώρο, στεγασμένο για πολλαπλές χρήσεις, πραγματικό στολίδι για την περιοχή.