Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Νίκος Σουλιώτης Αντιδήμαρχος Καρπενησίου: «Η νέα Δημοτική αρχή λειτουργεί με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή δαπάνη για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα»

 ΤΟ Α΄ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ 
ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΝΙΚΟΥ ΣΟΥΛΙΩΤΗ


Η νέα δημοτική αρχή  με αίσθημα ευθύνης και συναίσθηση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας, λειτουργεί με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή δαπάνη για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, τονίζει με έμφαση ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, στην συνέντευξη παραχώρησε, στην Βάσω Φεγγούλη, δίνοντας ουσιαστικά απάντηση στα όσα είπε την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός της Μείζονος μειοψηφίας Βαγγέλης Καρφής στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ.
Ο κ. Σουλιώτης λάβρος με τον πρώην Αντιδήμαρχο της ευρυτανικής πρωτεύουσας, επιπόλαιο και φλύαρο στις τοποθετήσεις του, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Καρφής «έχει καταφέρει μέσα σε διάστημα 6 μηνών στη θέση του επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης να κάνει ακόμη και αυτούς που τον ψήφισαν να αισθάνονται τυχεροί που δεν εκλέχτηκε Δήμαρχος»!!!.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του ακόμη ο κ. Σουλιώτης αναφέρεται στα υπό κατασκευή μεγάλα έργα του Δήμου, στις προοπτικές ανάπτυξης του Αθλητικού Κέντρου, στο Χιονοδρομικό Κέντρο και στην ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε. Τέλος στο ερώτημά μας αν πρόκειται να μετακινηθεί και αυτός προς τη ΔΗΣΥ, όπως έκαναν και άλλα στελέχη της Ν.Δ. στην Ευρυτανία, αινιγματικός απαντά ότι οι ιδεολογικές του τοποθετήσεις βρίσκονται στο χώρο της κεντροδεξιάς, αναγνωρίζει την προσφορά της Ντόρας Μπακογιάννη στην αναπτυξιακή πορεία της Ευρυτανίας, αλλά και στους Ευρυτάνες  γενικότερα τα τελευταία 20 χρόνια κάτι που δεν αμφισβητείται από κανένα Ευρυτάνα, όμως ο ίδιος, παρά ταύτα, εξακολουθεί να είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας.


Τα πρώτα συμπεράσματα από τη διοίκηση στο δήμο σας;
Ο Καλλικράτης είναι γεγονός ότι έφερε πάρα πολλές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην λειτουργία  του Νέου Δήμου.  Δυστυχώς  καθημερινά προκύπτουν προβλήματα και δυσλειτουργίες από την εφαρμογή των νέων διατάξεων.  Το Υπουργείο άλλες φορές ανταποκρίνεται  στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων με την έκδοση εγκυκλίων άλλες πάλι φορές  υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα ο πολίτης να νιώθει ότι δεν γίνονται τα αυτονόητα.
Εμείς ως νέα δημοτική αρχή με μπροστάρη τον Δήμαρχο μας ακολουθήσαμε μια παλιά και δοκιμασμένη συνταγή, σκληρή δουλειά από την πρώτη μέρα κάθε μέρα. Προσπαθούμε από την πρώτη μέρα να νοικοκυρέψουμε την λειτουργία του δήμου με περιστολή δαπανών αξιοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις. Βρήκαμε ανταπόκριση και διάθεση  προσφοράς  και  συνεργασίας από την μεγάλη πλειοψηφία, ανεξάρτητα θέσης,  των υπαλλήλων του Δήμου.  Ενεργοποιήσαμε   τους συμπολίτες μας κάνοντας διάλογο μαζί τους συνδιοργανώνοντας  εκδηλώσεις και δράσεις και θέλω δημόσια να τους ευχαριστήσω για άλλη μία φορά για την συμμετοχή τους.  Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την περιουσία του δήμου, κινητή και ακίνητη.

Πόσο εύκολο είναι να καταφέρετε να ελαχιστοποιήσετε ανισότητες και ανισομέρειες που παρουσιάζει ένας μεγάλος σε έκταση δήμος όπως ο δικός σας;
Είναι γεγονός ότι ο Νέος Δήμος καταλαμβάνει μια πολύ μεγάλη έκταση με ένα δύσκολο γαιομορφολογικό ανάγλυφο. Για μας ο δημότης πρέπει να νοιώθει ότι η δημοτική αρχή είναι δίπλα του ανεξάρτητα αν ζει στη Μυρίκη ή στην Μεσοκώμη . Μέχρι σήμερα και ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι κατά περίπτωση αντιδήμαρχοι  προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα επί τόπου και όχι από το γραφείο, με συνεχείς επισκέψεις σε όλες τις τοπικές κοινότητες.

Ποιες οι επόμενες προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής το τρέχον διάστημα; Θα ασχοληθεί με έργα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα;
Τα προβλήματα της καθημερινότητας αποτέλεσαν πρώτη προτεραιότητα από την πρώτη μέρα της νέας δημοτικής αρχής. Συγκεκριμένα αντιμετωπίσαμε με επιτυχία ύστερα  από σωστό προγραμματισμό και συντονισμένες προσπάθειες τα προβλήματα χιονοπτώσεων όποτε χρειάστηκε. Να αναφέρω εδώ ότι οι καθαρισμοί των δρόμων έγινε πλην ελαχίστων εξαιρέσεων από δικά μας μηχανήματα πετυχαίνοντας την  μέγιστη οικονομία.  Στα θέματα αποκομιδής των απορριμμάτων  αντιμετωπίσαμε τα νέα δεδομένα (κλείσιμο των 4 ΧΑΔΑ και μεταφορά όλων των σκουπιδιών στο ΧΑΔΑ του Καρπενησίου) με τον υπάρχων εξοπλισμό  και  προσωπικό.  Να επισημάνω εδώ ότι στους 4 από τους 6 πρώην δήμους η αποκομιδή γινόταν από ιδιώτες. Σήμερα μετά από πολλές πιέσεις μας δόθηκε η δυνατότητα να δημοπρατήσουμε το έργο της αποκομιδής  των σκουπιδιών σε ιδιώτες,  η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του μήνα.  Επίσης δύο μεγάλα προβλήματα καθημερινότητας ήταν η συντήρηση των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού.  Και εδώ με την εφαρμογή του Καλλικράτη πέρασαν 5 μήνες για να διευκρινιστεί ότι μπορούμε να κάνουμε μία κεντρική εργολαβία για υδραυλικές εργασίες και μία για ηλεκτρολογικές.  Από την στιγμή που ξεκαθαρίστηκε η διαδικασία η τεχνική υπηρεσία συνέταξε τις απαραίτητες μελέτες δημοπράτησε τα έργα και ήδη έχουμε υδραυλικό και ηλεκτρολόγο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τέλος να σας αναφέρω εδώ ότι σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα και το δασαρχείο καταστρώθηκε πλάνο για την μίσθωση (με δημοπρασία) μηχανημάτων για τον καθαρισμό δημοτικών, αγροτικών, και δασικών δρόμων.

Τα έργα αυτά ή κάποια άλλα με αναπτυξιακό χαρακτήρα είναι ισομερώς κατανεμημένα μεταξύ των πρώην καποδιστριακών δήμων, ώστε οι δημότες του νέου Καλλικρατικού Δήμου Καρπενησίου να μη θεωρούνται παραγκωνισμένοι;
Τα έργα καθημερινότητας αφορούν όλους τους δημότες και δεν δημιουργούν αισθήματα  παραγκωνισμού. Καθόσον αφορά τα υπόλοιπα έργα που θα εκτελεστούν φέτος μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα   θα ήθελα να πω πολύ σύντομα ότι  εμείς σε μια προσπάθεια νοικοκυρέματος που κάνουμε επιλέξαμε να κλείσουμε τις εκκρεμότητες που κληρονομήσαμε. Με ότι  περίσσευε σε κάθε τοπική κοινότητα  προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε ύστερα  από συνεννόηση με τον τοπικό πρόεδρο, τα άκρως απαραίτητα έργα. Στα πλαίσια αυτής της λογικής κάποιοι πήραν λιγότερη χρηματοδότηση αλλά δε φταίμε εμείς  γι’ αυτό.

Έχετε ώριμες μελέτες για να διεκδικήσετε κονδύλια μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και μεταξύ αυτών για το μεγάλο έργο της ανάπλασης του κέντρου της πόλης του Καρπενησίου. Που βρίσκεται αυτό το θέμα και πόσο ώριμη θα χαρακτηρίζατε την χρηματοδότησή του;
Σήμερα είναι σε όλους γνωστό το πόσο περιορισμένες είναι  οι χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους. Ακόμη και η ΣΑΤΑ  είναι μειωμένη κατά 50% με κίνδυνο για περαιτέρω μείωση. Το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο μέσα από το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε χρήματα είναι το ΕΣΠΑ.  Αυτό το ξέραμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε και γι’ αυτό καταβάλαμε κάθε δυνατή  προσπάθεια να αξιοποιήσουμε ότι μελέτες που βρήκαμε να τις συμπληρώσουμε και να τις εναρμονίσουμε με τις  απαιτήσεις και τις προδιαγραφές του ΕΣΠΑ.. Με την ολοκλήρωση αυτών των μελετών υποβάλαμε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για ένταξη έργων αποχετεύσεων ύψους 9,7 εκ. ευρώ. Σε αυτή την προσπάθεια ο Δήμαρχος έχει κάνει σειρά επαφών  με κυβερνητικούς παράγοντες για την χρηματοδότηση των έργων αυτών.    
Σε ότι αφορά το μεγάλο έργο της ανάπλασης είμαι στην ευχάριστη θέσει να ανακοινώσω την υποβολή της ολοκληρωμένης πρότασης ανάπλασης της πόλης του Καρπενησίου για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Είμαστε ο πρώτος Δήμος στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που υπέβαλε πρόταση στο αντίστοιχο μέτρο. Για το έργο είχε δεσμευτεί  ποσό 2 εκ. ευρώ  από το 2010. Εμείς με την πρόταση που υποβάλαμε ζητάμε χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και την χρηματοδότηση του ήδη συμβασιοποιημένου έργου του ΚΤΕΛ. Και εδώ ο Δήμαρχος καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την μεγαλύτερη δυνατή  χρηματοδότηση.  Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένουμε την ένταξη του έργου και το ύψος της χρηματοδότησης που θα μας  εγκριθεί τελικά.