Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Κλέαρχος Περγαντάς, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας : «Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας να διατηρηθεί και να εξελιχθεί σε ένα ανταγωνιστικό και ποιοτικό Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα»

Εγινε στις 16 Ιουνίου στη Λαμία, η Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. Λόγω της κρισιμότητας του θέματος και της ιδιαίτερης σημασίας του για την εκπαιδευτική, πνευματική και κοινωνικο – οικονομική ανάπτυξη του τόπου, υπήρξε ευρεία ανταπόκριση στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά, με συμμετοχή, θεσμικών, παραγωγικών και κοινωνικών εκπροσώπων όλης της Περιφέρειας. Βουλευτές,  Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας,
ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων (ΤΕΕ, ΕΒΕ, Οικονομικό), ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Πανεπιστήμιο, εκπρόσωποι των παραγωγικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και των φοιτητών, παρευρέθηκαν και έλαβαν μέρος σε μια ανοιχτή διαδικασία κατάθεσης απόψεων, με κοινή συνισταμένη τη διατήρηση και την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου.

Ο εισηγητής, Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς αναφέρθηκε στις συλλογικές προσπάθειες όλων των φορέων για να ιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, καθώς και σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να  διατηρηθεί και να εξελιχθεί σε ένα ποιοτικό και ανταγωνιστικό Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Οι συμμετέχοντες στην Ειδική Συνεδρίαση, με τοποθετήσεις και παρεμβάσεις, έθεσαν τα βασικά ζητήματα και τις προτεραιότητες για την διατήρηση και τη βελτίωση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, και μέσα από μια συνθετική διαδικασία, όλοι επικοινώνησαν για την αναγκαιότητα μιας συλλογικής και στοχευμένης επιδίωξης για να λειτουργούν στη Στερεά Ελλάδα σύγχρονες και βιώσιμες Πανεπιστημιακές Σχολές.

«Στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μαζί με τους φορείς της Στερεάς Ελλάδας, συζητάμε και αποφασίζουμε για ένα από τα μείζονα θέματα της Περιφέρειάς μας : το Πανεπιστήμιο», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος στην εισήγησή του επεσήμανε :

«Η υπόθεση της ίδρυσης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, αποτέλεσε ένα πολύχρονο και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι καρπός μιας συλλογικής και συνθετικής προσπάθειας των φορέων του τόπου. Αυτή λοιπόν η συλλογική προσπάθεια που έκανε το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας γεγονός για την Περιφέρεια, είναι επιβεβλημένο να παραμείνει συλλογική και δυνατή, προκειμένου αυτό το Πανεπιστήμιο, όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά να λειτουργεί βελτιωμένα, συνεισφέροντας στην εκπαιδευτική, πνευματική και κοινωνικο – οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Βασική συμβολή και υποχρέωσή μας ως φορείς ήταν να εξευρεθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο τόσο αρχικά, όσο και στη συνέχεια με σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές. Κι αυτό έγινε, δεδομένου ότι η πολιτεία δεν ανέλαβε ή ανέλαβε μερικώς την ουσιώδη υποχρέωση για  τη στέγαση των τμημάτων. 

Δεν μείναμε μόνο στο κτιριακό. Είναι σαφές πως οι τοπικοί θεσμικοί φορείς δούλεψαν για το Πανεπιστήμιο, βλέποντας πάντα και το μέλλον του και την εξέλιξή του.

Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, όπως όλα τα Πανεπιστήμια στις επαρχιακές πόλεις, ιδρύθηκε πρώτα στα χαρτιά, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι διαδικασίες στέγασής του και στελέχωσής του, και είναι καρπός μιας μεγάλης προσπάθειας όλων μας για να στηθεί και να λειτουργήσει.

Όλες αυτές οι δυσκολίες που είναι φυσικό να αντιμετωπίζει κάθε νέο εγχείρημα και τις οποίες προσπαθήσαμε και καταφέραμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να ξεπεράσουμε, μας δείχνουν ότι έχουμε δυνατότητες και περιθώρια. Θέλουμε, επιδιώκουμε και μας αξίζει στη Στερεά Ελλάδα ένα Πανεπιστήμιο οργανωμένο, βελτιωμένο και αναπτυγμένο.

Στη σημερινή εποχή της κοινωνίας της γνώσης, η πολιτική της συνοχής σε ευρύτερο επίπεδο επιβάλλει να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, για να δημιουργηθεί μια κοινωνία συνεκτική, υγιής, ανταγωνιστική, με προοπτικές και μέλλον.
Είναι υποχρέωση του κράτους και της πολιτείας να διαμορφώνουν εκπαιδευτικές μονάδες με αντοχή και να βελτιώνουν καταστάσεις και όχι να καταστρατηγούν τις ήδη υπάρχουσες.
Είναι υποχρέωση δική μας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για καλύτερη εκπαίδευση και για ανάπτυξη στη Στερεά Ελλάδα.»

Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφάσισε, σύμφωνα με την πρόταση του Περιφερειάρχη, η οποία συνοψίζεται στα εξής σημεία :

Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας να διατηρηθεί και να εξελιχθεί σε ένα ανταγωνιστικό και ποιοτικό Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Για το σκοπό αυτό είναι επιβεβλημένο :

•    Να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν σχολές που θα συμπεριλαμβάνουν τα σημερινά τμήματα, σύμφωνα με την πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

•    Να εκπονηθούν και να εφαρμοστούν καινοτομικά και ευέλικτα προγράμματα σπουδών, που θα δίνουν πολλαπλές δυνατότητες στους φοιτητές.

•    Να διασυνδεθεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, με μελέτες, έρευνες, πρακτική άσκηση, επαγγελματική προοπτική.

•    Να εξασφαλιστεί η στέγασή τους σε οργανωμένους και σύγχρονους χώρους.

•    Να γίνει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, ώστε να διασφαλιστεί η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.