Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Τοποθετήσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο 1ο ΔΣ του 2012

Στο ξεκίνημα του ΔΣ ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ έκανε την εξής τοποθέτηση:
Θα θέλαμε πολύ να κάνουμε και εμείς ευχές για τη νέα χρονιά όμως δεν μπορούμε παρά να μιλήσουμε στους εργαζόμενους τη γλώσσα της αλήθειας. Το 2012 θα είναι χρονιά νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και σκληρών ταξικών αναμετρήσεων που θα κρίνουν πολλά.
Ή εργατική τάξη μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, θα αντεπιτεθούν, θα αποδυναμώσουν αποφασιστικά την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου ή αυτοί θα γυρίσουν το λαό πολλές δεκαετίες πίσω.
Ήδη το 2012 ξεκίνησε με την ψήφιση του πολυνομοσχέδιου – λαιμητόμο από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Μπακογιάννη. Προχωράν τα σχέδια για κατάργηση κατώτερου μισθού, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, εργοδοτικών εισφορών, κατάργηση τριετιών, για πλήρη απελευθέρωση απολύσεων, παραπέρα επέκταση ελαστικών σχέσεων εργασίας: Πρόκειται για μέτρα προαποφασισμένα πριν την κρίση που δεν επιβάλλονται από το μνημόνιο αλλά από τη λογική της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που έχουν ως κεντρική ιδέα το τσάκισμα της εργατικής τάξης, την ισοπέδωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την εκτίναξη του ποσοστού εκμετάλλευσης προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των καπιταλιστών. Για άλλη μια φορά αποδείχνεται ότι ο παράδεισος των κερδών σημαίνει κόλαση για εργαζόμενους.
Το 2012 πρέπει να γίνει χρονιά που τα εργατικά λαϊκά στρώματα θα εγκαταλείψουν μαζικά και αποφασιστικά τα κόμματα και τα ιδεολογήματα των κομμάτων που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό και την ΕΕ. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που έως τώρα στήριζαν ή ανέχονταν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έχουν χρέος να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να ισχυροποιηθεί η εργατική λαϊκή πάλη, η αλληλεγγύη, η αντεπίθεση. 
Η πρόσφατη συνάντηση Παπαδήμου-Ασκούνη στην οποία αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος δείχνει το μέγεθος των ευθυνών των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ και των αιρετών τουςχής. Το γεγονός ότι στη συνάντηση ο πρωθυπουργός συμφώνησε να δώσει μέρος των παρανόμως παρακρατηθέντων (450 εκατομμύρια από τα 850 που δεν αποδίδονται με βάση τον προϋπολογισμό που ψήφισαν τα κόμματα της πλουτοκρατίας) αναδείχνει τις τεράστιες ευθύνες των κομμάτων της συγκυβέρνσης και των δημάρχων τους αλλά και της ΚΕΔΕ, μεταξύ τους και του Καρπενησίου γιατί εποίησαν την νήσσα στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεχίζουν να σιωπούν για τα άλλα 400 εκατομμύρια παρανόμως παρακρατηθέντα μόνο από τον φετινό προϋπολογισμό. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι αποτέλεσμα θα είχε ένας άλλος συσχετισμός στα όργανα της τοπικής διοίκησης, υπέρ των δυνάμεων του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης, που θα διασφάλιζε ένα διεκδικητικό προσανατολισμό τους. 
 Σε σχέση με το παγοδρόμιο η θέση μας δεν στέκεται στα διαδικαστικά αλλά στην ουσία: είμαστε αντίθετοι από θέση αρχών στην εκχώρηση δημόσιου χώρου για την κερδοσκοπία του κάθε ιδιώτη με τρόπου που να ακυρώνει τη λειτουργία του δημόσιου χώρου. Αυτό που έγινε με το παγοδρόμιο είναι η άλλη όψη του θερινού «εν όρεσι» και μικρογραφία του «πάρτυ» που κάνει το κεφάλαιο πανελλαδικά με τα χρήματα του κράτους και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας.
Θέσαμε το πρόβλημα της ασφάλειας του οδικού δικτύου που ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με το θέμα της σήραγγας αλλά και τις σοβαρές κατολισθήσεις στο δρόμο προς τον Προυσό. Επίσης ζητήσαμε να έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των Δημοτικών Σφαγείων και της προοπτικής τους.
Τέλος εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας για τα «οικολογικά πάρκα» που ανέφερε ο κ. Δήμαρχος. Η γνώμη μας είναι Η γνώμη μας είναι ότι η πολιτική του Δήμου κινείται στην κατεύθυνση του ανοίγματος του δρόμου για την εισβολή επιχειρηματικών συμφερόντων στην εκμετάλλευση του δάσους με όχημα τις διάφορες δήθεν οικολογικές ΜΚΟ.
Για το Συνέδριο των Γενικών Γραμματέων Δήμων
Κρίνουμε κάθε πρωτοβουλία από το περιεχόμενό της. Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποσκοπεί, όπως άλλωστε ομολογήθηκε και εδώ, στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην συμβολή των δήμων στην ανατροπή των εργατικών δικαιωμάτων και στην εγκαθίδρυση εργασιακών σχέσεων γαλέρας, ιδιαίτερα με τα προγράμματα για την «κοινωφελή εργασία». Κατά συνέπεια ψηφίσαμε κατά και στην συμμετοχή στο Συνέδριο και στην διοργάνωσή του στο Καρπενήσι.
Σε σχέση με την πρόταση για μείωση των τιμών ζώνης
Υπάρχει θέμα με τις τιμές ζώνης, καθώς σχετίζονται άμεσα και με τη φοροεπιδρομή που δέχεται η λαϊκή οικογένεια. Ομως πρέπει να αλλά να έχουμε πλήρη εικόνα, λόγου χάρη για το αν υπάρχουν μεγάλες ιδιοκτησίες, αν είναι σε εξέλιξη αγοραπωλησίες γης, αν υπάρχει συγκέντρωση γης και σε ποιες περιοχές.  Ζητήσαμε να υπάρξει σχετική έκθεση από την τεχνική υπηρεσία και εικόνα από το κτηματολόγιο.
Πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών
Έχουμε ξανατοποθετηθεί και παλιότερα για τα δίμηνα και άλλες σχετικές συμβάσεις. Είμαστε κατά, πέρα από τους λόγους που αφορούν στα εργασιακά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η υφή του νομού στο συγκεκριμένο θέμα μας επιτρέπει να ισχυριστούμε ότι δε μπορούμε να μιλάμε για έκτακτες ανάγκες, πολύ περισσότερο για ανάγκες 2 μηνών. Ψηφίσαμε κατά. Ζητάμε να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό που το καλοκαίρι μπορεί να προσανατολίζεται σε επίσης περιοδικές ανάγκες του θέρους που έχουν και αυτές μόνιμο χαρακτήρα.
Πρόσληψη προσωπικού  για την αντιμετώπιση των αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Κατραψηφίσαμε. Εδώ πλέον δεν μένει ούτε φύλλο συκής: στη θέση μόνιμου προσωπικού που συνταξιοδοτείται ή που λείπει η δημοτική αρχή ΔΗΣΥ-ΝΔ, με τις ψήφους και του ΠΑΣΟΚ και των «ανεξάρτητων» βάζουν 8μηνίτες με περιορισμένα δικαιώματα, τους οποίους και θα ανακυκλώνουν.
Αποδείχνεται ότι αυτή τη στόχευση υπηρετούσαν οι προβλέψεις του ΟΕΥ.
Δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό κάθε εργαζομένου που θα αγωνιστεί για τη μονιμοποίησή του, στο πλευρό όλων όσων διεκδικούν σταθερή δουλειά με δικαιώματα
Προϋπολογισμός του ΟΠΠΠΑΔΗΚ
Κριτήριο είναι αν αντιστοιχεί στις κοινωνικές ανάγκες που πολλαπλασιάζονται σε συνθήκες κρίσης. Βλέπουμε ότι η χρηματοδότηση από το δήμο αφήνει έδαφος για την λειτουργία με επιχειρηματικά κριτήρια. Καταψηφίσαμε με το παραπάνω σκεπτικό
Σύσταση και λειτουργία εκτελεστικής επιτροπής κατά τις διατάξεις του άρθρου 45 παρ.4 του Ν.3979/2011)
Καταψηφίσαμε καθώς πρόκειται για μια ακόμη αντιδημοκρατική δομή του καλλικράτη, που αφαιρεί παραπέρα αρμοδιότητες από το ΔΣ. Επιπλέον, η εκλογή της θα γίνει με τις απαράδεκτες αντιδημοκρατικές διαδικασίες του Καλλικράτη.