Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η Παναγία η γερόντισσα στη Λαμία - Γράφει ο Κ. Μήτσιος

Στην επιτυχία των καθιερωμένων πλέον στη συνείδηση του θεοφιλούς φθιωτικού λαού εκδηλώσεων προς τιμήν της Παναγίας μας, συνέβαλε εφέτος με την ευλογία και προσωπική επίβλεψη του άξιου Ποιμενάρχη μας κ.κ. Νικολάου η παρουσία της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Γεροντίσσης της Ι. Μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους, την οποία συνοδεύει ο Αρχιμ. π. Επιφάνιος, μοναχός της Μονής.

Σε εποχή παντοειδούς κρίσεως, ένδειας και αποπροσανατολισμού, η παρουσία της Παναγίας της Γεροντίσσης, γνωστή για τα πάμπολλα θαύματά Της, επί 10ήμερον (16/3-26/3) στη Λαμία, θα αποτελέσει παρηγοριά, ελπίδα και εντονότερη προσευχή του λαού. Χιλάδες προσευχές αυτές τις ημέρες ανεβαίνουν στον ουράνιο θρόνο Της: «Δέσποινα του κόσμου, μη μου παρίδης την δέησιν, το συμφέρον ποίησον». Χιλιάδες ακόμη οι απαντήσεις δίνονται και «ουδείς προστρέχων κατησχυμμένος εκπορεύεται» αλλά «λαμβάνει το δώρημα, προς το συμφέρον της αιτήσεως».
Ατέλειωτες σειρές ανθρώπων, αληθινή κοσμοπλημμύρα, αμείωτη επί δέκα ημέρες η προσέλευση των πιστών κάθε ηλικίας και επαγγέλματος, ανέμεναν καρτερικά, με υπομονή παροιμιώδη, για να ασπαστούν ευλαβικά την εικόνα της Παναγίας, να εκζητήσουν τη βοήθειά Της, να εναποθέσουν τις ελπίδες τους, να λυτρωθούν από τα βάσανά τους. Οι Ευρυτάνες με την παρουσία τους διαδήλωσαν το σεβασμό και την αγάπη τους στην Παναγία μας.
Ο φθιωτικός λαός ψήφισε. Ψήφισε Ορθοδοξία. Ψήφισε συνειδητά, αυθόρμητα, ελεύθερα, με ορθή και μεγάλη πίστη. Απάντησε στους εχθρούς της Ορθοδοξίας ότι η Εκκλησία του Χριστού παραμένει ασάλευτη «και πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής». Διαμήνυσε στα πέρατα την αυγή της τρίτης χιλιετίας ότι η πίστη στον αληθινό Θεό είναι ριζωμένη βαθιά στην ψυχή του και η Παναγία παραμένει προστάτιδα, παραμυθία, φύλακας, καταφυγή, Γερόντισσα.
Σώζε αεί Θεοτόκε, Παναγία Γερόντισσα, το λαό σου. Με την πίστη ότι η Παναγία μας θα προστατεύει, θα σκέπει και θα φρουρεί τον ελληνικό λαό βαδίζουμε σε χαλεπούς καιρούς και με τη βεβαιότητα ότι «ουδείς ο σωζόμενος ει μη διά της Θεοτόκου».